Η εξοικονόμηση οφείλεται κυρίως στο μειωμένο κόστος κατασκευής του δικτύου σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Τεχνολογίας Ενεργειακών Συστημάτων
Η κατασκευή «ενεργειακών νησιών» στη Βόρεια Θάλασσα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου χρησιμοποιώντας 20 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μπορεί να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Τεχνολογίας Ενεργειακών Συστημάτων Fraunhofer (Fraunhofer IEE).
«Μπορεί να πετύχει ετήσια εξοικονόμηση έως και 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,4 δισεκατομμύρια δολάρια) εγκαθιστώντας υπεράκτια παραγωγή υδρογόνου σε δύο ενεργειακά νησιά», αναφέρει η έκθεση.
Αυτά τα νησιά θα συνδέονται με υπεράκτια χωρητικότητα 10 γιγαβάτ το καθένα, που βρίσκονται περίπου 150 χιλιόμετρα από την ακτή με περιορισμένη σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο. Η έκθεση ανατέθηκε από την Copenhagen Energy Islands, μια εταιρεία αφιερωμένη στην ανάπτυξη τέτοιων ενεργειακών νησιών.
Τα πλεονεκτήματα κόστους είναι σε σύγκριση με ένα σενάριο όπου όλη η υπεράκτια αιολική ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου.
«Η εξοικονόμηση οφείλεται κυρίως στο μειωμένο κόστος κατασκευής του δικτύου, ειδικά στα καλώδια από την ακτογραμμή προς το κέντρο της Γερμανίας», καθώς και στην υψηλότερη χρήση καλωδίων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η παραγωγή υδρογόνου στις υπεράκτιες περιοχές είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την ξηρά λόγω των μικρότερων απωλειών ενέργειας και των λιγότερων απαιτήσεων δημιουργίας δικτύου.
Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα των «ενεργειακών νησιών»
Η έκθεση εξέτασε την κατασκευή νησιών που συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα μόνο μέσω αγωγού υδρογόνου και ένα σενάριο που προσέθεσε μια περιορισμένη σύνδεση στο δίκτυο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη μιας περιορισμένης σύνδεσης στο δίκτυο σε άλλες πλατφόρμες μετατροπέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων αποφέρει οφέλη στο κόστος.
Ο λόγος είναι ότι «σε περιόδους χαμηλής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και υψηλής ηλιακής φωτοβολταϊκής παραγωγής, η σύνδεση αυτών των νησιών από την πλευρά της ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να καταστήσει δυνατή την μετατροπή της πλεονάζουσας ηλιακής φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας σε υδρογόνο».
Σε περιόδους χαμηλής παροχής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η υπεράκτια ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να τροφοδοτηθεί στο δίκτυο.
«Αυτό αυξάνει την ευελιξία του συνολικού ενεργειακού συστήματος, δημιουργώντας θετικά αποτελέσματα στο σύστημα», δήλωσε η Fraunhofer IEE.
Στόχοι και συμφωνίες της Γερμανίας
Η Γερμανία στοχεύει να φτάσει τα 40 GW υπεράκτιας ισχύος αιολικής ενέργειας έως το 2035 και τα 70 GW έως το 2045.
Η Γερμανία και η Δανία υπέγραψαν ήδη μια δεσμευτική συμφωνία συνεργασίας για ένα κοινό υπεράκτιο έργο αιολικής ενέργειας στο νησί Bornholm της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα πέρυσι.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης συνεργασία για την κατασκευή υπεράκτιων νησιών το 2020.
www.worldenergynews.gr