Ενέργεια

Kυβέρνηση Λεπέν θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως τη γαλλική ενεργειακή πολιτική

Kυβέρνηση Λεπέν θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως τη γαλλική ενεργειακή πολιτική

Εάν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία, θα έχει τη δύναμη να διαλύσει την ενεργειακή πολιτική της χώρας, αφού ο επικεφαλής του κόμματος είπε ότι θα ήταν ανοιχτός στο σχηματισμό συμμαχίας για την πλειοψηφία  - Montel

Εάν ο Jordan Bardella, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος National Rally's (RN), διοριζόταν πρωθυπουργός μετά τον δεύτερο γύρο των γενικών εκλογών της Κυριακής, θα είχε «πλήρη εξουσία» στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, δήλωσαν ο Arnaud Gossement, δικηγόρος που ειδικεύεται στην ενέργεια και ο Thibaud Mulier, από το Πανεπιστήμιο Nanterre του Παρισιού, ο οποίος έχει διδακτορικό στο δημόσιο δίκαιο.

Εκτός από την έκκληση για μορατόριουμ στα αιολικά πάρκα, το RN έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει 20 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γαλλία έως το 2043, μια πολιτική που οι αναλυτές απέρριψαν ως ανέφικτη δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για την κατασκευή νέων σταθμών.

Το κόμμα θέλει επίσης η Γαλλία να εγκαταλείψει αποτελεσματικά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς θα την φέρει σε άμεση αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Περιορισμένη προεδρική εξουσία

 Ο Bardella, ο οποίος είπε αρχικά ότι δεν θα συμφωνούσε να κυβερνήσει τη Γαλλία χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, επεσήμανε σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ το βράδυ της Τετάρτης την πιθανότητα εξεύρεσης συμμάχων «αν λείπουν τρεις ή τέσσερις έδρες».

 Αυτό θα ήταν «καταστροφή» γιατί το κόμμα θα μπορούσε στη συνέχεια να σχηματίσει κυβέρνηση και να αλλάξει νόμους, είπε ο Gossement. Σε περίπτωση κυβέρνησης του RN, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, η γαλλική Άνω Βουλή και η ΕΕ θα είναι τότε οι μόνες «διασφαλίσεις» ικανές να παρεμποδίσουν ορισμένες πολιτικές, πρόσθεσε.

 Εάν το RN κερδίσει, αυτό θα σήμαινε ότι ο πρόεδρος Emmanuel Macron θα αναγκαζόταν να μοιραστεί την εξουσία με μια κυβέρνηση που σχηματίζεται από τους αντιπάλους του, γνωστή στη Γαλλία ως συγκατοίκηση. Για πρώτη φορά, αυτό θα μπορούσε να αφορά την ακροδεξιά.

Σε μια συμβίωση, «ο πρόεδρος έχει εξαιρετικά περιορισμένες εξουσίες», είπε ο Mulier. «Αν δεν έχει τη συμφωνία του πρωθυπουργού του, δεν μπορεί να κάνει πολλά».

Χωρίς απαραίτητα να αλλάξει ο νόμος, μια κυβέρνηση του RN θα μπορούσε να τροποποιήσει τους κανόνες για να αυστηροποιήσει τους όρους για την έγκριση αιολικών πάρκων, κάτι που θα ισοδυναμούσε με απαγόρευσή τους, είπε ο Gossement.

Ή θα μπορούσε απλώς να μην εφαρμόσει προγραμματισμένη νομοθεσία με την οποία δεν συμφωνούσε, πρόσθεσε.

Ο Bardella θα μπορούσε να εμποδίσει τους διορισμούς του προέδρου των επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας EDF, της αρχής πυρηνικής ασφάλειας ASN και της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας CRE, σημείωσε ο Mulier, καθώς αυτοί οι διορισμοί θα πρέπει να συνυπογραφούν από τον ίδιο.

Το RN θέλει να καταργήσει τη γαλλική ρυθμιστική αρχή, καθώς είπε ότι δεν θα είχε κανένα ρόλο εάν η Γαλλία αποχωρούσε από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

 

Αποχώρηση υποψηφίων

Αφού το RN κέρδισε ένα άνευ προηγουμένου 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο της περασμένης εβδομάδας, η αριστερά και οι κεντρώοι προσπαθούσαν να ενωθούν ενάντια στην ακροδεξιά.

Μέχρι την Πέμπτη, περισσότεροι από 200 υποψήφιοι είχαν αποχωρήσει από τον δεύτερο γύρο με την ελπίδα ότι αυτό θα ενίσχυε τις ψήφους των υποψηφίων που δεν είναι RN.

Εάν το RN δεν καταφέρει να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή, ο Dacron θα μπορούσε στη συνέχεια να προτείνει το κόμμα με τις περισσότερες έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν κανένα κόμμα δεν κερδίσει σαφή πλειοψηφία, τα κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς και δεξιάς θα μπορούσαν να σχηματίσουν συμμαχίες κατά περίπτωση για την ψήφιση νομοθεσίας.

Ο Emmanuel Macron  θα μπορούσε επίσης να διορίσει μια αποκαλούμενη τεχνική κυβέρνηση αποτελούμενη από ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους και εμπειρογνώμονες για να επισπεύσει τα τρέχοντα θέματα, αλλά χωρίς πραγματικό περιθώριο ελιγμών, κάτι που ο Γκόσσεμ είπε ότι θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για τη διάλυση της Κάτω Βουλής ή για την παραίτηση του προέδρου.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης