Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η Κομισιόν εγκρίνει το σουηδικό σχέδιο για χρηματοδότηση έργων CCS

Η Κομισιόν εγκρίνει το σουηδικό σχέδιο για χρηματοδότηση έργων CCS
Πρωτοπόρος στην τεχνολογία CCS θεωρείται γενικά η Σκανδιναβία και ειδικότερα η Νορβηγία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη (2/7) το κρατικό πρόγραμμα που κατάρτισε η κυβέρνηση της Σουηδίας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,21 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τη στήριξη της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2045.

Σύμφωνα με το Reuters, το πρόγραμμα αυτό θα στηρίξει οικονομικά αρκετά σημαντικά έργα CCS, τα οποία δηλαδή που θα δεσμεύουν και θα αποθηκεύουν μόνιμα τις εκπομπές CO2 από μονάδες βιομάζας που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο ξύλο και άλλα απόβλητα για την παραγωγή καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Τα ποσά-επιδοτήσεις θα χορηγούνται μέσω διαγωνισμών, με την πρώτη δημοπρασία να αναμένεται μέσα στο 2024, ανέφερε η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωσή της.

Στο πλαίσιο συμβάσεων διάρκειας 15 ετών, οι εταιρείες θα λάβουν επιχορηγήσεις για έργα με ικανότητα δέσμευσης και αποθήκευσης τουλάχιστον 50.000 τόνων CO2 ετησίως.

Να σημειωθεί τέλος, ότι πρωτοπόρος στην τεχνολογία CCS θεωρείται γενικά η Σκανδιναβία και ειδικότερα η Νορβηγία, η οποία θέλει να κερδίσει το στοίχημα του πλέον εμβληματικού project σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις Northern Lights στo Bergen.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης