Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Montel: Aνεπαρκής η επιδότηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ιταλία

Montel: Aνεπαρκής η επιδότηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ιταλία

Το σύστημα επιδοτήσεων της Ιταλίας για μη ώριμες, καινοτόμες τεχνολογίες που ορίζουν τιμολόγια τροφοδοσίας για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στα 185 ευρώ/MWh μπορεί να μην είναι αρκετό για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της δαπανηρής τεχνολογίας, λένε ειδικοί του κλάδου στη Montel 

«Οι δασμοί προσπαθούν να καλύψουν τις υπεράκτιες ανάγκες, αλλά με πολύ βαθύτερους βυθούς στην Ιταλία από ό,τι αλλού, η πιο δαπανηρή πλωτή τεχνολογία είναι υποχρεωτική», δήλωσε ο Corrado Micozzi, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας προβλέψεων ενέργειας MycSolutions.

«Δεδομένου ότι είναι εντελώς νέο, απαιτούνται επίσης δαπανηρά έργα δοκιμών μεγάλης κλίμακας».

Η Ιταλία διαθέτει επί του παρόντος 110 GW εκκρεμών υπεράκτιων αιολικών έργων, εκ των οποίων τα 100 GW επιπλέουν λόγω του βάθους των βυθών. Το Ιόνιο Πέλαγος έχει βάθος πάνω από 4.000 μέτρα, καθιστώντας αδύνατη τη χρήση σταθερών συστημάτων.

«Το υπεράκτιο κόστος αιολικής ενέργειας γενικά είναι τόσο υψηλό που ακόμη και τότε, μπορεί να μην είναι κερδοφόρο», δήλωσε ο δικηγόρος ενέργειας Giovanni Battista Conte. «Τα τιμολόγια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο για ορισμένα εργοστάσια».

 Ο Fulvio Mamone Capria, πρόεδρος της υπεράκτιας ομάδας αιολικών λόμπι Aero, συμφώνησε ότι «θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα».

«Η τεχνολογία δεν έχει φτάσει στη μέγιστη ωριμότητά της και το Capex [επένδυση] είναι ακόμα υψηλή, γεγονός που μαζί με το υψηλό επίπεδο απρόβλεπτων θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στα οικονομικά σχέδια των επενδυτών», είπε.

 

Ζητήστε εκπτώσεις φόρου

 

Τα τιμολόγια στα 185 EUR/MWh θα μπορούσαν να είναι «επαρκή εάν υποστηρίζονται, για παράδειγμα, από πολύ αποτελεσματικές φορολογικές εκπτώσεις», δήλωσε ο Simone Togni, πρόεδρος της αιολικής ένωσης ANEV.

«Επίσης, η Ιταλία έχει υψηλότερο κόστος σύνδεσης από την υπόλοιπη Ευρώπη και θα πρέπει να είναι το δίκτυο εδώ που επωμίζεται αυτό το κόστος, όχι οι φορείς εκμετάλλευσης».

Η νέα πράσινη νομοθεσία που ψηφίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα όρισε τιμολόγια για καινοτόμες τεχνολογίες εντός εύρους 75-300 EUR/MWh, με στόχο να προσθέσει σχεδόν 4,6 GW ισχύος μέχρι το τέλος του 2028.

«Τα κίνητρα είναι σημαντικά και υποδηλώνουν ότι γίνονται νέες επενδύσεις υποδομής σε τεχνολογίες που πρέπει ακόμη να αναπτυχθούν πλήρως», δήλωσε ο Francesco Sassi, αναλυτής στο think tank RIE.

Οι επιδοτήσεις αποτελούν μέρος της λεγόμενης νομοθεσίας Fer 2 που εποπτεύει τα κίνητρα για υπεράκτιες αιολικές μονάδες, θερμικές ηλιακές μονάδες, γεωθερμικές μονάδες, εγκαταστάσεις βιοαερίου και βιομάζας, μεταξύ άλλων. Το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου, 3,8 GW, προορίζεται για υπεράκτια αιολική ενέργεια.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης