Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Hydrogen Europe: Πιέσεις στη φον ντερ Λάιεν για τον δημοπρασία υδρογόνου (Euractiv)

Hydrogen Europe: Πιέσεις στη φον ντερ Λάιεν για τον δημοπρασία υδρογόνου (Euractiv)
Μέχρι τώρα, οι κατασκευαστές της ΕΕ κατάφεραν να διατηρήσουν ένα σχετικά σταθερό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς - αλλά καθώς η Κίνα αυξάνει την παραγωγή και επιθυμεί να αρχίσει τις εξαγωγές, ο κλάδος αναζητά βοήθεια και οικονομική στήριξη
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχεται έντονες πιέσεις από την ευρωπαϊκή βιομηχανία υδρογόνου, προκειμένου να περιορίσει την επικείμενη δημοπρασία επιδοτήσεων της ΕΕ ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά υπέρ των Ευρωπαίων παραγωγών για να ενισχυθούν στον ανταγωνισμό τους ιδιαίτερα με την Κίνα.

Σύμφωνα με το Euractiv, το υδρογόνο θεωρείται βασικό όπλο στη μάχη της απανθρακοποίησης και για το πρασίνισμα της παραγωγής χάλυβα, τσιμέντου και χημικών προϊόντων.

Μέχρι τώρα, οι κατασκευαστές της ΕΕ κατάφεραν να διατηρήσουν ένα σχετικά σταθερό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς - αλλά καθώς η Κίνα αυξάνει την παραγωγή και επιθυμεί να αρχίσει τις εξαγωγές, ο κλάδος αναζητά βοήθεια και οικονομική στήριξη.

«Το ευρωπαϊκό οικοσύστημα υδρογόνου είναι σε θέση να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης», εξηγεί ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης Hydrogen Europe, σε επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen την Τετάρτη (3/7).

Στην επιστολή γράφει μεταξύ άλλων ότι το υδρογόνο - και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ - χρειάζεται «έναν έμπειρο και ικανό εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για την καθαρή βιομηχανία, με ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα».

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Maroš Šefčovič, ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Πράσινης Συμφωνίας μετά την αποχώρηση του Timmermans.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία υδρογόνου έχει έναν μακρύ κατάλογο νομοθετικών αιτημάτων προς τη von der Leyen, συμπεριλαμβανομένων δράσεων για την αντιμετώπιση της απειλής που αποτελούν οι ξένοι και φθηνότεροι ηλεκτρολύτες.

Η ενεργειακή ανεξαρτησία ο κύριος στόχος

Οι ηλεκτρολύτες είναι εξοπλισμός ο οποίος, όταν τροφοδοτείται με ανανεώσιμη ενέργεια, παράγει υδρογόνο χωρίς να εκπέμπει άνθρακα. Οι πολιτικοί ηγέτες ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊκή παραγωγή της τεχνολογίας, δεδομένου ότι μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας αλλά κυρίως να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία του μπλοκ.

Ο Χατζημαρκάκης ζητά από την πρόεδρο της Κομισιόν την ευθυγράμμιση του κόστους των εκπομπών CO2 που ενσωματώνονται σε εισαγόμενα αγαθά και προϊόντα με τα εγχώρια μέσω αναθεώρησης του ETS και τη στοχευμένη επέκταση του μηχανισμού CBAM και σε άλλους τομείς.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι κατασκευαστές ηλεκτρολυτών θα αντιμετώπιζαν το ίδιο κόστος CO2, ανεξάρτητα από το αν παράγουν εντός ή εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι ήδη η δεύτερη επιστολή που λαμβάνει η von der Leyen αυτή την εβδομάδα με την οποία καλείται να θωρακίσει τους κατασκευαστές ηλεκτρολυτών.

Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα του πρώτου μεγάλου διαγωνισμού της ΕΕ για την επιδότηση του υδρογόνου δείχνουν ότι οι παραγωγοί επέλεξαν ηλεκτρολύτες που κατασκευάστηκαν εκτός Ευρώπης.

Και οι δύο επιστολές υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της επικείμενης δημοπρασίας της Τράπεζας Υδρογόνου που έχει προγραμματιστεί εντός του έτους, όπου οι Βρυξέλλες θα καταβάλουν 1,2 δισ. ευρώ - τα οποία, σύμφωνα με το λόμπι του υδρογόνου, θα πρέπει να πάνε στους ηλεκτρολύτες της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης