Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

GE Vernova: Υπεράκτιες τουρμπίνες επόμενης γενιάς στη Νορβηγία

GE Vernova: Υπεράκτιες τουρμπίνες επόμενης γενιάς στη Νορβηγία

Θα στοιχίσουν 31 εκατ. δολ. τα οποία θα προέλθουν από κυβερνητική χρηματοδότηση (Recharge)

Η GE Vernova  θα εγκαταστήσει ένα πρωτότυπο υπεράκτιων ανεμογεννητριών της επόμενης γενιάς (Haliade-X 15,5 MW) στη Νορβηγία, αφού εξασφάλισε 332 εκατομμύρια Nkr (31 εκατομμύρια δολάρια) από μια κυβερνητική υπηρεσία.

Ο στρόβιλος θα εγκατασταθεί από την τοπική θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Georgine Wind σε χερσαία τοποθεσία στον Δήμο Γκιουλέν, με την επιφύλαξη της τελικής έγκρισης αδειοδότησης από τις νορβηγικές Αρχές.

Η ανάπτυξη αναμένεται το 2025 με περίοδο δοκιμής έως και 5 ετών για τον στρόβιλο, ο οποίος θα έχει διάμετρο ρότορα 250 μέτρων.

 Το Haliade-X των 15,5 MW θα αναλάβει το ρόλο του υπεράκτιου αιολικού «άλογου εργασίας» σύμφωνα με την ενημερωμένη στρατηγική της GE Vernova η οποία εστιάζει σε ένα περιορισμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων σε ξηρά και θάλασσα.

Ο Vic Abate (επικεφαλής της GE wind είπε στο Recharge ότι η εταιρεία πιστεύει ότι ο μακρύτερος ρότορας μπορεί να είναι ο «άσος στο κατάστρωμά» της σε μια γεμάτη αγορά.

Οι τρέχουσες εκδόσεις του Haliade-X με ισχύ 12-14 MW αναπτύσσονται αυτήν τη στιγμή σε μεγάλα έργα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Dogger Bank 3,6 GW.

Η Astrid Lilliestråle η οποία είναι Διευθύντρια τεχνολογίας και ανάπτυξης αγοράς στην Enova (νορβηγική υπηρεσία που παρέχει τη χρηματοδότηση), δήλωσε:

«Το έργο λαμβάνει υποστήριξη επειδή θα επαληθεύσει και θα επιδείξει μια πιο οικονομική τεχνολογία από αυτή που είναι διαθέσιμη στην αγορά σήμερα.

Αυτό το έργο θα επιταχύνει τις νορβηγικές υπεράκτιες επενδύσεις αιολικής ενέργειας.

Αν η Νορβηγία θέλει να ανταποκριθεί στις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις της για το κλίμα, η βιομηχανία και η κοινωνία πρέπει να ηλεκτροδοτηθούν και η υπεράκτια αιολική ενέργεια παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης