Engie: Οι οικιακές μπαταρίες έχουν επιταχύνει τις υπηρεσίες τους στην ασφάλεια δικτύου

Engie: Οι οικιακές μπαταρίες έχουν επιταχύνει τις υπηρεσίες τους στην ασφάλεια δικτύου

Οι 7 εταιρείες με VPP εγγεγραμμένες στην AEMO που μπορούν να εγκριθούν για να δραστηριοποιούνται σε διάφορα μέρη των αγορών FCAS

Ο προμηθευτής ενέργειας Engie με έδρα τη Γαλλία ισχυρίζεται ότι ο εικονικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με 2.800 ισχυρές μπαταρίες οικιακής χρήσης (VPP) που εδρεύει στο Νότο, έχει εγκριθεί για την παροχή υπηρεσιών για τη νεοσύστατη αγορά πολύ γρήγορων βοηθητικών υπηρεσιών ελέγχου συχνότητας (FCAS).

Σημειώνει ότι ήταν μια δύσκολη μάχη για την απόκτησή του.  

Η ενεργειακή εταιρεία πιστεύει ότι η οικιακή μπαταρία VPP είναι από τις πρώτες που εγκρίθηκαν για τη νέα αγορά Very Fast FCAS, η οποία απαιτεί από τους φορείς εκμετάλλευσης να ανταποκρίνονται σε περίπου ένα δευτερόλεπτο σε πτώση ή αύξηση της συχνότητας δικτύου εκτός του κανονικού εύρους λειτουργίας της.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Διαχειριστής της Αυστραλιανής Ενεργειακής Αγοράς (AEMO) έκανε νεύμα… στις VPP της Νότιας Αυστραλίας.

Η καινοτομία του Ryan Wavish (Γενικός Διευθυντής της Engie Retail) αφορά στη δυσκολία που συνεπάγεται η καταχώριση μιας δυναμικής συνάθροισης χιλιάδων μικρών οικιακών μπαταριών στην αγορά Very Fast FCAS.

 

Η διαδικασία της AEMO

Είπε ότι η διαδικασία της AEMO έχει σχεδιαστεί για μεγάλους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και όχι για ένα κατανεμημένο ενεργειακό VPP του οποίου η σύνθεση μπορεί να αλλάζει σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Είπε ακόμη ότι ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία.

Το ζήτημα είναι ότι η διαδικασία εγγραφής και η πύλη της AEMO έχουν σχεδιαστεί για μεγάλα μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία, όχι για στόλους μικρών οικιακών μπαταριών. Κάθε φορά που ένας πελάτης άλλαζε στον στόλο της Engie έπρεπε να επανεκκινήσει αποτελεσματικά τη διαδικασία εγγραφής.

 

Τρόπος λειτουργίας και παροχές της μπαταρίας

Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί η οικιακή μπαταρία VPP σε μια αγορά στην οποία μέχρι σήμερα, κυριαρχούν οι μεγάλοι χειριστές μπαταριών, είναι πιθανό να παρακολουθείται έντονα από εκείνους που αναμένουν ότι οι κατανεμημένοι ενεργειακοί πόροι (DER) θα διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στις ενεργειακές υπηρεσίες στο μέλλον.

Παρόλο που η συνολική χωρητικότητα του στόλου Engie είναι μικρή σε σύγκριση με τις μεγάλες μπαταρίες, κάθε μεμονωμένη μπαταρία ανταποκρίνεται στην τοπική απόκλιση συχνότητας και παρέχει μια υψηλή ή χαμηλότερη εξυπηρέτηση, ανάλογα με τις απαιτήσεις.

«Το VPP της Engie έχει ήδη τεθεί σε δράση αρκετές φορές εντός του 2024 για να παρέχει σημαντικές υπηρεσίες υποστήριξης δικτύου, ενώ έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στις κανονικές λειτουργίες της μπαταρίας, χρειάζεται να ανταποκρίνεται μόνο για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά τη φορά», λέει ο Wavish.

 

Οι 7 εταιρείες με VPP εγγεγραμμένες στην AEMO

Υπάρχουν 7 εταιρείες με VPP εγγεγραμμένες στην AEMO και αυτές μπορούν να εγκριθούν για να δραστηριοποιούνται σε διάφορα μέρη των αγορών FCAS.

Αυτά περιλαμβάνουν το Discover Energy στη Νότια Αυστραλία. την Hydro Electric Corp της κυβέρνησης της Τασμανίας στη ΝΝΟ και το Κουίνσλαντ· Energy Locals στη ΝΝΟ, τη Βικτώρια και τη Νότια Αυστραλία. Sonnen στη NSW; και Engie, Shine Hub και AGL στη Νότια Αυστραλία.

Σε μια έκθεση το 2022, η Tesla είπε ότι οι οικιακές μπαταρίες Powerwall στο δικό της SAVPP (Νότια Αυστραλία VPP) είναι ικανές να παρέχουν απόκριση κάτω των 250 χιλιοστών του δευτερολέπτου που ανταποκρίνεται τεχνικά στις ανάγκες της αγοράς Very Fast FCAS.

Η εταιρεία δοκίμασε τις μπαταρίες που ήταν εγκατεστημένες στην κυκλοφορία της Φάσης 3 για να διασφαλίσει ότι μπορούσαν να συμμετάσχουν στην αγορά και είπε ότι οι μπαταρίες της Φάσης 2 παρείχαν ήδη υπηρεσίες.

Η Tesla έχει προσεγγιστεί για να επιβεβαιώσει εάν αυτές οι δοκιμές έχουν υλοποιηθεί σε πλήρη συμμετοχή στην αγορά.

Η νέα αγορά Very Fast FCAS ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους και τα αρχικά πειράματα έδειξαν ότι μικρότερες - 1 μεγαβάτ (MW) - μπαταρίες θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα στο ίδιο επίπεδο με πολύ μεγαλύτερες.

«Αυτό υπογραμμίζει πώς οι οικιακές μπαταρίες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Η αγορά Very Fast FCAS είναι συνήθως η πηγή της μερίδας του λέοντος της αξίας Contingency FCAS από την έναρξή της, επομένως αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική για να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν μεγάλα οφέλη από τη συμμετοχή στο Engie VPP», λέει ο Wavish

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης