Επικαιρότητα

Τα σενάρια για την κυβέρνηση στην Γαλλία - Οριακή πτώση στα χρηματιστήρια και οριακή άνοδος στο γαλλικό ομόλογο

Τα σενάρια για την κυβέρνηση στην Γαλλία - Οριακή πτώση στα χρηματιστήρια και οριακή άνοδος στο γαλλικό ομόλογο
Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ να παραμείνει πρωθυπουργός για τη «σταθερότητα της χώρας

(upd) Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ να παραμείνει πρωθυπουργός για τη «σταθερότητα της χώρας» λίγες ώρες μετά τον β γύρο των εκλογών στη Γαλλία.

Θυμίζουμε ότι ο Ατάλ είχε δηλώσει από την Κυριακή (07/07/2024) ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.


Η συμμαχία της αριστεράς κατέλαβε τελικά 182 έδρες στις γαλλικές εκλογές με το συνασπισμό του Μακρόν να έρχεται δεύτερος με 162 και το σχηματισμό της Λεπέν να καταλήγει στους 143 βουλευτές.

Μετά από αυτό, το ενδιαφέρον περνά στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν από την πλευρά του Μελανσόν που δεν έχει πλειοψηφία με τον Πρόεδρο Μακρόν.

Οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την αρχική πτώση γύρισαν ανοδικά +0,5% στο Παρίσι όσο και +0,6% στην Γερμανία (DAX) και έκλεισαν καθοδικά στο -0,6% το Παρίσι (CAC 40) οριακά αρνητικός ο Eurostox στο  στις 4.971 μονάδες και οριακά θετικός ο DAX στις 18.488,68 μονάδες.

Το ευρώ στο 1,0833 ανοδικά έναντι του δολάριου δεν έχει ουσιαστική διακύμανση, ενώ η απόδοση του γαλλικού ομολόγου, σημειώνει οριακή πτώση στο 3,16% διατηρώντας το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου υψηλότερα των 70 μονάδων βάσης.

Τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Μετά την αιφνιδιαστική νίκη της Αριστεράς οι ηγέτες του Νέου Λαϊκού Μετώπου δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν να σχηματίσουν κυβέρνηση για την υλοποίηση της ατζέντας τους, η οποία περιλαμβάνει βαριά σχέδια φορολογίας και δαπανών και την αποκατάσταση του φόρου περιουσίας.

Αλλά η αριστερή συμμαχία αποτελείται από πολλά κόμματα - από την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν μέχρι τους πιο μετριοπαθείς Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές - και οι εσωτερικές διαμάχες θα προηγηθούν μιας προσπάθειας για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Το ζήτημα του ποιος θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, με τον πολωτικό Μελανσόν να απωθεί τους κεντρώους — κι ομολογουμένως πολλούς ακόμη και στο δικό του στρατόπεδο. Εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου η Ανυπότακτη Γαλλία είναι μεν η μεγαλύτερη δύναμη με 72 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ipsos, αλλά τα άλλα κόμματα μαζί την ξεπερνούν.

Ανάμεσά σε εκείνουν που θα μπορούσαν πιθανότατα να αναδειχθούν ως το πρωθυπουργικό πρόσωπο της συμμαχίας είναι πάντως ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, παρά τις επιμέρους επικρίσεις.

Ο 72χρονος είναι σταθερό στέλεχος της γαλλικής αριστερής πολιτικής εδώ και δεκαετίες και κατείχε υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο συντονιστής του κινήματος Μανουέλ Μπομπάρ, η πρόεδρος της ομάδας του στο κοινοβούλιο Ματίλντ Πανό, η ανερχόμενη στην πολιτική σκηνή Κλεμένς Γκουτέ, ή ο Ερίκ Κονκερέλ, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, είναι μεταξύ των εν δυνάμει υποψηφίων της αριστεράς, σύμφωνα με το Politico.

Στους άλλους υποψήφιους περιλαμβάνονται πέρα από την Τοντελιέ ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Λοράν Μπερζέ, πρώην επικεφαλής ενός από τα κυριότερα συνδικάτα της Γαλλίας, του μετριοπαθούς CFDT.

Ένα άλλο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι ο Φρανσουά Ολάντ. Ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας, έγινε ο δεύτερος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας που θα επανέλθει στην Εθνοσυνέλευση αφού έχει διατελέσει αρχηγός κράτους.


Τι επιδιώκει ο Μακρόν

Η κεντρώα παράταξη που υποστηρίζει τον Μακρόν υπέστη μεν μεγάλη ήττα χάνοντας το 1/3 των εδρών της, αλλά τα μέλη της εξακολουθούν να θεωρούν ότι μπορούν να κλείσουν κάποιας μορφής συμφωνία στην Εθνοσυνέλευση για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας. «Ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία χωρίς εμάς», δήλωσε νεοεκλογείς κεντρώος βουλευτής.

Η απερχόμενη πλειοψηφία θα «θέσει προϋποθέσεις σε κάθε συζήτηση» ενόψει του σχηματισμού νέας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της προεδρικής παράταξης, της Αναγέννησης, Στεφάν Σεζουρνέ, επιμένοντας στον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στην υποστήριξη στην Ουκρανία. Συμπληρώνοντας πως «ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ορισμένοι από τους συμμάχους δεν θα (μπορέσουν να) κυβερνήσουν τη Γαλλία».

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ στον πυρήνα της στρατηγικής του Μακρόν βρίσκεται η επιθυμία αποπομπής της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν από τον αριστερό συνασπισμό και η σύμπηξη συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές.

Ο πρώην ΥΠ ΕΞ της Γαλλίας, Ουμπέρ Βεντρίν προέβλεψε ότι ο Μακρόν θα διατηρήσει τον Γκαμπριέλ Ατάλ ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων προτού επιχειρήσει να συγκροτήσει συνασπισμό των κεντρώων με την αριστερά, αλλά αναρωτήθηκε κατά πόσον η «εχέφρων αριστερά» θα καταφέρει να κόψει τους δεσμούς με το κόμμα του Μελανσόν.

Ένα πρόσθετο αγκάθι είναι οι αξιώσεις κεντροαριστερών κομμάτων, που θα είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από την παράταξη Μακρόν καθώς θα μπορούσαν να απαιτήσουν να αποσύρει ο Γάλλος πρόεδρος την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ή να αποσύρει τον νόμο για τη μετανάστευση που ψηφίστηκε τον περασμένο χρόνο. Η αριστερά θα απαιτήσει επίσης αυξήσεις φόρων που οι κεντρώοι έχουν αποκλείσει. Ορισμένοι σύμμαχοι του Μακρόν μπορεί να θέλουν να συμπεριλάβουν μέλη των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών σε οποιονδήποτε συνασπισμό.Αλλά πολλά αιτήματα της κεντροαριστεράς θα ήταν απαράδεκτα για τη γκωλική δεξιά. «Η Ρεπουμπλικανική δεξιά πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη», δήλωσε ο Ζοφρουά Ντιντιέ, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών.


Νωρίτερα το WEN έγραφε: 
Σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.


Νωρίτερα,
σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η Αριστερά έρχεται πρώτη στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μπροστά από το προεδρικό στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με το France 24 το βασικό σενάριο παραμένει ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο έρχεται πρώτος με 172 έως 192 έδρες.

Η παράταξη Μακρόν υπό το «Μαζί» προβλέπεται να κερδίσει από 150 έως 170 έδρες, ενώ η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί της (οι βουλευτές των Ρεπουμπλικανών που ακολούθησαν τον αμφισβητούμενο πρόεδρο του κόμματος, Ερίκ Σιοτί στη συμμαχία του με το RN) εκτιμάται ότι θα λάβουν από 132 έως 152 έδρες.

Οι Ρεπουμπλικανοί θα κέρδιζαν από 57 έως 67 έδρες. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, που ορίζεται στις 289 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με άλλο exit poll της Ifop Opinion ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου εξασφαλίζει από 180 έως 215 έδρες, το προεδρικό στρατόπεδο του Μακρόν από 150 έως 180 έδρες και η ακροδεξιά της Λεπέν και οι σύμμαχοί της από 120 έως 150 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Σύμφωνα με το bankingnews.gr μια μεγάλη εκλογική ανατροπή φαίνεται να έλαβε χώρα στη Γαλλία, καθώς τα επίσημα exit polls δείχνουν νίκη της Αριστερής Συμμαχίας έναντι της Εθνικής Συσπείρωσης της Marine Le Pen.

Συγκεκριμένα, μετά και τις τεράστιες προσπάθειες αριστερών και κεντρώων που απέσυραν μέχρι και υποψηφίους, το Νέο Λαίκό Μέτωπο (NFP) συγκεντρώνει 172-192 έδρες ή έως 33,2% του συνόλου των εδρών, ενώ ακολουθεί η Εθνική Συσπείρωση με 132-152 έδρες ή 26,3% του συνόλου των εδρών.

Το κόμμα Ensemble του Emmanuel Macron συγκεντρώνει το 150-170 έδρες ή ως 25,9% των εδρών.
Μένει να περιμένουμε τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία αναμένονται εντός λίγων ωρών.

Τα ζητήματα που μπαίνουν από τους οικονομικούς παρατηρητές είναι πως θα σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση από τον Συνασπισμό του Μελανσόν που έχει σαφείς αριστερές στροφές με αύξηση φορολογίας και έλεγχο των αγορών, που θα πρέπει να συνεργαστεί με τον συνασπισμό του Μακρόν.

Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για μακρά ακυβερνησία καθώς το έλλειμμά της υπερβαίνει το 5%. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του γραφείου του Γάλλου προέδρου ο Μακρόν θα κάνει τις δηλώσεις για τη νέα κυβέρνηση με την ωρίμανση των αποτελεσμάτων.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναλύει επί του παρόντος τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα και θα περιμένει να εμφανιστεί η πλήρης εικόνα στο κοινοβούλιο πριν λάβει τις απαραίτητες επόμενες αποφάσεις, δήλωσε την Κυριακή η γαλλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος, ως εγγυητής των θεσμών μας, θα σεβαστεί την επιλογή των Γάλλων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης