Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν ηλιακά πάρκα σε πρώην πυρηνικές εγκαταστάσεις (Reuters)

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν ηλιακά πάρκα σε πρώην πυρηνικές εγκαταστάσεις (Reuters)
Τα έργα αυτά είναι τα πρώτα που ανακοινώνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του DOE «Cleanup to Clean Energy»
Τον περασμένο μήνα, δύο εταιρείες προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) για την κατασκευή 400 MW ηλιακής ισχύος στην περιοχή του Εθνικού Εργαστηρίου Idaho (INL), έκτασης 890 τετραγωνικών μιλίων.

Σύμφωνα με το Reuters, η NorthRenew Energy Partners θα κατασκευάσει 300 MW ηλιακής ενέργειας συν ένα έργο αποθήκευσης μπαταριών σε μια έκταση 2.000 στρεμμάτων, ενώ η εταιρεία Spitfire θα εγκαταστήσει 100 MW ηλιακής ενέργειας συν έργο αποθήκευσης σε 500 στρέμματα, αφού επικράτησαν σε έναν σχετικό διαγωνισμό για ΑΠΕ.

Το ενδιαφέρον σε όλο αυτό, είναι ότι οι εκτάσεις στις οποίες θα κατασκευαστούν τα εν λόγω έργα αποτελούσαν παλιότερα χώρους για πυρηνικές δοκιμές και ταφή ραδιενεργών αποβλήτων.

Μια εβδομάδα αργότερα, η Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας του DOE επέλεξε μια κοινοπραξία ανάμεσα στην NV Energy και την Estuary Power για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για ακίνητα που καλύπτουν 2.400 στρέμματα στην τοποθεσία εθνικής ασφάλειας της Νεβάδα (NNSS) κοντά στο Λας Βέγκας.

Ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε επίσης στο παρελθόν για δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Τα έργα αυτά είναι τα πρώτα που ανακοινώνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του DOE «Cleanup to Clean Energy» και το DOE έχει ήδη δρομολογήσει διαγωνισμούς για παρόμοια έργα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, το Νέο Μεξικό και τη Νότια Καρολίνα, ενώ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιπλέον διαγωνισμούς στην περιοχή INL.

Το DOE έχει εντοπίσει περίπου 35.000 στρέμματα γης για πιθανή ανάπτυξη στο Αϊντάχο, το Νέο Μεξικό, τη Νεβάδα, τη Νότια Καρολίνα και την Ουάσιγκτον, δήλωσε εκπρόσωπος του DOE στο Reuters.

«Πρόσθετες εκτάσεις μπορεί να γίνουν διαθέσιμες στο μέλλον», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Οι εταιρείες ενθαρρύνονταν να εξασφαλίσουν συμβόλαια μαζί με άλλες εταιρίες ή παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Φτηνή ενέργεια για τα data centers

Την ίδια στιγμή, data centers και άλλες τεχνολογικές εταιρείες είναι πιθανό να είναι οι «μεγαλύτεροι αγοραστές ανανεώσιμης ενέργειας» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του DOE, δήλωσε ο Garth Klimchuk, διευθύνων σύμβουλος της NorthRenew Energy Partners.

Η αυξανόμενη ζήτηση από τα κέντρα δεδομένων ανοίγει νέες ευκαιρίες για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια και η NorthRenew βλέπει σημαντικές ευκαιρίες στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, το Αϊντάχο και τη βόρεια Γιούτα.

Ομοσπονδιακά προνόμια

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει στην τροφοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών με 100% καθαρή ενέργεια έως το 2030 και στην απαλλαγή ολόκληρου του τομέα της ενέργειας από τον άνθρακα έως το 2035.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υποχρεούνται να προσφέρουν στους προγραμματιστές μισθώσεις, επιχορηγήσεις ή άδειες για την κατασκευή έργων καθαρής ενέργειας και το DOE δίνει το παράδειγμα σε αυτή τη διαδικασία.

Οι πρώην πυρηνικές εγκαταστάσεις που διατέθηκαν στους κατασκευαστές ΑΠΕ τον περασμένο μήνα θα πληρούν τις προϋποθέσεις για τις πρόσθετες φορολογικές πιστώσεις που προσφέρονται μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης