Γαλλία: Η Κομισιόν εγκρίνει χρηματοδότηση 10,8 δισ. ευρώ για υπεράκτια αιολικά

Γαλλία: Η Κομισιόν εγκρίνει χρηματοδότηση 10,8 δισ. ευρώ για υπεράκτια αιολικά
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το γαλλικό πρόγραμμα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται από το TCTF
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης ύψους σχεδόν 11 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με το Renews.biz, το πρόγραμμα εγκρίθηκε καθώς είναι σύμφωνο με το «προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την κρίση και τη μετάβαση» (TCTF) που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή στις 9 Μαρτίου του 2023.

Στο πλαίσιο του 20ετούς προγράμματος ενισχύσεων, η γαλλική κυβέρνηση θα στηρίξει την κατασκευή και λειτουργία δύο υπεράκτιων αιολικών πάρκων με σταθερό πυθμένα: το πρώτο στη ζώνη του Νότιου Ατλαντικού και το δεύτερο στη ζώνη Centre Manche 2 στη Νορμανδία.

Το αιολικό πάρκο του Νότιου Ατλαντικού αναμένεται να έχει δυναμικότητα 1000 έως 1200 MW και να παράγει τουλάχιστον 3,9 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Από την άλλη, το αιολικό πάρκο της Νορμανδίας αναμένεται να έχει δυναμικότητα 1400 έως 1600 MW και να παράγει τουλάχιστον 6,1 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το γαλλικό πρόγραμμα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται από το TCTF.

Πρώτον, η ενίσχυση θα χορηγηθεί βάσει καθεστώτος με εκτιμώμενο όγκο και προϋπολογισμό και δεύτερον, το ποσό της ενίσχυσης θα καθοριστεί μέσω μιας ανοικτής, διαφανούς και αμερόληπτης ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Τέλος, σημειώνεται πως η ενίσχυση θα χορηγηθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης