Τελευταία Νέα

Αυστραλία: Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ΑΠΕ και της αποθήκευσης

Αυστραλία: Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ΑΠΕ και της αποθήκευσης
Οι Πράσινοι δήλωσαν ότι θέλουν πρώτα να διασφαλίσουν ότι η χρηματοδότηση που περιλαμβάνεται στα σχέδια δεν θα χρηματοδοτήσει νέα έργα άνθρακα και φυσικού αερίου και ότι οι πόροι θα πάνε όντως σε έργα ΑΠΕ και μπαταρίες
Το σχέδιο των Εργατικών να εγκαταλειφθεί ο άνθρακας εντελώς από την αυστραλιανή οικονομία, ενισχύοντας παράλληλα τα έργα ΑΠΕ και τις μπαταρίες, τέθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου με την κατάθεση του νομοσχεδίου «Future Made in Australia».

Σύμφωνα με το Renew Economy, το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα (3/7), επιδιώκει να δώσει ώθηση στις στρατηγικές που στηρίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον αγώνα για τον περιορισμό της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διαφορετικά χρηματοδοτικά προγράμματα συνολικού ύψους 22,7 δισ. δολαρίων, τα οποία ενισχύουν τον τομέα της κατασκευής τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και των έργων BESS.

Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τους διαγωνισμούς, την εποπτεία των έργων που θα χρηματοδοτηθούν ώστε να διασφαλίσει ότι τα έργα αυτά θα ανοίξουν μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην βιωσιμότητα των κοινοτήτων της χώρας και ενισχύοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι καλύτερες ευκαιρίες για την Αυστραλία και τον λαό της βρίσκονται στο σημείο τομής της βιομηχανίας, της ενέργειας, των πόρων, των δεξιοτήτων και της ικανότητάς μας να προσελκύουμε και να αναπτύσσουμε επενδύσεις», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζιμ Τσάλμερς.

«Το πακέτο Future Made in Australia βελτιώνει το επενδυτικό μας περιβάλλον και ενθαρρύνει τις βιομηχανίες που μας βάζουν σε πορεία προς το καθαρό μηδέν, διασφαλίζοντας την οικονομική μας ανθεκτικότητα» πρόσθεσαν.

Η προτεινόμενη νομοθεσία έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή της ενεργειακής συζήτησης στην Αυστραλία, με την κυβέρνηση Αλμπανέζε να προχωρά με τις πράσινες ενεργειακές πολιτικές που λέγεται ότι την έκαναν να εκλεγεί τον Μάιο του 2022, ενώ η αντιπολίτευση δεσμεύεται για οτιδήποτε άλλο εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Ο κόσμος αλλάζει με ή χωρίς την Αυστραλία», δήλωσε ο Τσάλμερς στο κοινοβούλιο με αφορμή την πράσινη μετάβαση.

«Εν μέσω αυτής της αναταραχής και των αλλαγών, η πορεία μας προς την ευημερία είναι σαφής. Η Αυστραλία πρέπει να καταστεί πρωτοπόρος του net zero. Γνωρίζουμε ότι η απλή άντληση κεφαλαίων για τον μετασχηματισμό δεν θα είναι αρκετή αν δεν δώσουμε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τα αξιοποιούμε», ανέφερε ο Chalmers.

Το ζήτημα της ψηφοφορίας

Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένο ότι θα περάσει από την ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της χώρας. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί την υποστήριξη των Πρασίνων για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις της, με την αντιπολίτευση να έχει ήδη δηλώσει ότι θα αντιταχθεί στο σχέδιο.

Οι Πράσινοι δήλωσαν ότι θέλουν πρώτα να διασφαλίσουν ότι η χρηματοδότηση που περιλαμβάνεται στα σχέδια δεν θα χρηματοδοτήσει νέα έργα άνθρακα και φυσικού αερίου και ότι οι πόροι θα πάνε όντως σε έργα ΑΠΕ και μπαταρίες.

Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εν τω μεταξύ, χαιρέτισε το νομοσχέδιο ως ένα σημαντικό ορόσημο και θα ελπίζει ότι μπορεί να περάσει τη γραμμή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης