Πυρά από WindEurope - Στο μικροσκόπιο το γερμανικό deal για την αγορά κινεζικών ανεμογεννητριών

Πυρά από WindEurope - Στο μικροσκόπιο το γερμανικό deal για την αγορά κινεζικών ανεμογεννητριών

 Η Luxcara θα προμηθευθεί από την Ming Yang 16 στροβίλους με ισχύ έως και 18,5 MW ο καθένας

 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας θα εξετάσει "πολύ προσεκτικά" μια συμφωνία για την προμήθεια ανεμογεννητριών κινεζικής κατασκευής για ένα υπεράκτιο έργο στη Βόρεια Θάλασσα της Γερμανίας, λέγοντας ότι την Τετάρτη πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα ζωτικής σημασίας υποδομών και ανταγωνισμού.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Γερμανικής Luxcara και της Ming Yang , ο κινεζικός όμιλος θα προμηθεύει 16 στροβίλους, ο καθένας με ισχύ έως και 18,5 MW, που θα εγκατασταθεί το 2028.

"Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξετάσει αυτή την απόφαση πολύ προσεκτικά. Από τη μία πλευρά, σε σχέση με το ζήτημα των υποδομών ζωτικής σημασίας. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να διατηρηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού σε σχέση με τον ανταγωνισμό", δήλωσε εκπρόσωπος στο Reuters.
Τα σχόλια του υπουργείου έρχονται εν μέσω ευρύτερων εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, που επικεντρώθηκαν πρόσφατα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπου η ΕΕ έχει προτείνει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.

Πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές

Νωρίτερα την Τετάρτη, το λόμπι της ευρωπαϊκής αιολικής βιομηχανίας επέκρινε τη συμφωνία, λέγοντας ότι έδωσε στην Κίνα πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές στη Γερμανία και ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της Ευρώπης ήταν έτοιμη να παραδώσει τουρμπίνες για αυτό το έργο.
«Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσουν εάν βλέπουν την αιολική ενέργεια ως στρατηγικό τομέα πριν να είναι πολύ αργά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η WindEurope, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία χρειάζεται θεμιτό ανταγωνισμό για όλα τα μέρη.

Η συμφωνία έρχεται αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε πληροφορίες τον Απρίλιο ως μέρος μιας προκαταρκτικής επανεξέτασης πιθανών στρεβλώσεων της αγοράς από κινέζους κατασκευαστές ανεμογεννητριών σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια κίνηση που η Κίνα χαρακτήρισε «μεροληπτική».

Μετά από διαγωνισμό η επιλογή

Το έργο της Βόρειας Θάλασσας, Waterkant, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για περίπου 400.000 νοικοκυριά, συμβάλλοντας στον στόχο της Γερμανίας να καλύψει το 80% των αναγκών της σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, ανακοίνωσε η Luxcara.Η Luxcara ανακοίωνσε ότι υπέγραψε τη συμφωνία μετά από διεθνή διαγωνισμό και εκτεταμένη άσκηση δέουσας επιμέλειας που καλύπτει τη συμμόρφωση με το περιβάλλον, την κοινωνική και τη διακυβέρνηση σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ καθώς και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
«Η ομάδα του Waterkant εξέτασε διεξοδικά τις προσφορές τουρμπίνας που ελήφθησαν ως απάντηση σε διεθνή διαγωνισμό που ξεκίνησε στα τέλη του 2023», είπε ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, προσθέτοντας ότι τα σχετικά ηλεκτρικά εξαρτήματα του στροβίλου θα προέρχονται από ευρωπαίους υποπρομηθευτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης