Τελευταία Νέα

Από ΑΠΕ το 84% της ενέργειας της ιβηρικής χερσονήσου μέχρι το 2030 (Montel)

Από ΑΠΕ το 84% της ενέργειας της ιβηρικής χερσονήσου μέχρι το 2030 (Montel)
Ισπανία και Πορτογαλία πρόσθεσαν 41 GW νέας αιολικής και ηλιακής ισχύος τα τελευταία οκτώ χρόνια
Η Ισπανία και η Πορτογαλία θα παράγουν το 84% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030, παρά την αποτυχία τους να πιάσουν τους στόχους που έχουν θέσει για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με την εταιρεία Aurora.

Όπως διαβάζουμε στο Montel, μέχρι το 2060, η ιβηρική χερσόνησος θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής της (98%) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Manuel Reveles, ανώτερος αναλυτής της Aurora Energy Research, σε διαδικτυακό σεμινάριο.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψη της Aurora για τον ίδιο χρονικό άξονα έκανε λόγο για μερίδιο 75% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική παραγωγή σε γειτονικές χώρες, όπως η Γαλλία.

Ισπανία και Πορτογαλία πρόσθεσαν 41 GW νέας αιολικής και ηλιακής ισχύος τα τελευταία οκτώ χρόνια, φτάνοντας σε μερίδιο 59% της πράσινης παραγωγής στη συνολική παραγωγή το 2023.

Η Aurora υπέθεσε μια υπερανάπτυξη των έργων ΑΠΕ και υδρογόνου στην Ιβηρική προς το τέλος της δεκαετίας, ωστόσο οι δύο χώρες θα υπολείπονται από την επίτευξη του στόχου των κυβερνήσεών τους για το 2030, σημείωσε ο Reveles.

Η Ισπανία στοχεύει να φτάσει τα 160 GW πράσινης ισχύος έως το 2030, σχεδόν διπλάσια από τα 82 GW που είναι σήμερα, ενώ η Πορτογαλία στοχεύει στα 42,8 GW, σε σύγκριση με σχεδόν 17 GW τώρα.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αυξηθούν από το 2026 έως το τέλος της δεκαετίας λόγω της έλλειψης προόδου προς την επίτευξη του στόχου για το 2030, εκτίμησε η Aurora, αλλά το αντίθετο θα συμβεί αν η πρόοδος προς την επίτευξη του στόχου επιταχυνθεί.

Ο κίνδυνος

Η αυξημένη παραγωγή πράσινης ενέργειας θα μεταφραστεί σε «αυξανόμενη αποσύνδεση» μεταξύ των τιμών βασικού φορτίου και των τιμών των αιολικών και ηλιακών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ο Reveles.

Το 2023, η τιμή που καταλαμβάνεται από τα ηλιακά περιουσιακά στοιχεία ήταν 19% μικρότερη από τις τιμές spot του βασικού φορτίου, πρόσθεσε. Οι ημερήσιες τιμές ενέργειας βασικού φορτίου στην Ισπανία διαμορφώθηκαν πέρυσι κατά μέσο όρο στα 87,10 ευρώ/MWh.

Ο κύριος μοχλός για αυτό ήταν ο κανιβαλισμός των τιμών εν μέσω της ταχείας ανάπτυξης της ηλιακής ισχύος, και η Aurora αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθώς αναπτύσσεται περισσότερη ηλιακή ενέργεια στην περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης