Διεθνή

Όρμπαν: Συνάντηση με τον Πούτιν στη Μόσχα – Αντιδράσεις από την ΕΕ

Όρμπαν: Συνάντηση με τον Πούτιν στη Μόσχα – Αντιδράσεις από την ΕΕ
Η επίσκεψη του Όρμπαν, λαμβάνει χώρα λίγες μέρες αφότου επισκέφθηκε το Κίεβο, όπου και συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο της χώρας, Ζελένσκι
Στη Μόσχα βρίσκεται από το πρωί σήμερα (5/7) ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος διατηρεί τις στενότερες σχέσεις από όλους τους ηγέτες της ΕΕ με την Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο Όρμπαν, δήλωσε πως είναι ιδιαίτερη η σημερινή του συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο. 

Οι αντιδράσεις της ΕΕ

Μετά τις χθεσινές πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σχετικά με την σημερινή επίσκεψη του Ορμπάν στη Ρωσία, ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ δεν δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για λογαριασμό της ΕΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος τόνισε σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι ο Όρμπαν δεν έχει πάρει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ να επισκεφτεί τη Μόσχα προσθέτοντας ότι το εν λόγω ταξίδι πραγματοποιείται αποκλειστικά στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας.

Ειδικότερα ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι «η Ουγγαρία είναι πλέον το κράτος μέλος της ΕΕ που έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό δεν συνεπάγεται καμία εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης που είναι ευθύνη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφάλειας σε υπουργικό επίπεδο».

Οι δηλώσεις Όρμπαν

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Όρμπαν, λαμβάνει χώρα λίγες μέρες αφότου επισκέφθηκε το Κίεβο, όπου και συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο της χώρας, Ζελένσκι.

«Η Ουγγαρία θα γίνει σύντομα η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να κάνει διάλογο τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία» δήλωσε ο Όρμπαν, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη σημερινή του συνάντηση με τον Πούτιν.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη μας συνάντηση, ωστόσο, η σημερινή είναι πιο ιδιαίτερη από την προηγούμενη. Όπως αναφέρατε η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιουλίου. Η προηγούμενη συνάντησή μας έγινε λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό είναι που διακρίνει τις δύο αυτές μεταξύ μας συναντήσεις» τόνισε ο Όρμπαν.

Από μεριάς του, ο Ρώσος πρόεδρος, εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο Όρμπαν θα του παρουσιάσει το όραμα το δικό του αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων του για την κατάσταση στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης