Διπλάσιες σε σχέση με το σύνολο του 2023 ήταν οι περικοπές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές το πρώτο πεντάμηνο του 2024.
Συγκεκριμένα έως το τέλος Μαΐου του 2024 οι περικοπές ανήλθαν σε 430 GWh έναντι 228 GWh στο σύνολο του 2023.Ο διαρκώς αυξανόμενος όγκος των περικοπών αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα του ηλεκτρικού συστήματος στο οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα η διείσδυση των ΑΠΕ χωρίς παράλληλα να έχουν προωθηθεί έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ή δημιουργία των διασυνδέσεων που θα επέτρεπαν την εξαγωγή της περίσσιας ενέργειας στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού το πρώτο πεντάμηνο περικόπηκαν 430 GWh ΑΠΕ. Από αυτές 122 GWh απορρίφθηκαν τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh). Οι υπόλοιπες 49 GWh περικόπηκαν τον Μάρτιο.
Υψηλό περικοπών στις 5 Μαΐου
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5 Μαΐου σημειώθηκε υψηλό περικοπών ΑΠΕ για τον μήνα με 23,8 GWh, ενώ στη δεύτερη θέση ήταν οι περικοπές της 1ης Μαΐου που ανήλθαν σε 20,5 GWh.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των περικοπών του πενταμήνου είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που ανήλθαν σε 203 GWh.
Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξάγει τις συγκεκριμένες ποσότητες ενέργειας αφού παράγονται σε ώρες που αντίστοιχα είναι υψηλή η παραγωγή από ΑΠΕ και στις γειτονικές χώρες.
Η καλύτερη μέθοδος για την αξιοποίηση της χαμένης ενέργειας θα μπορούσε να είναι η αποθήκευση.
Αύξηση 19% στην καθαρή ενέργεια
Πάντως στο πεντάμηνο του 2024 σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας σε ότι αφορά το μερίδιο της καθαρής ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
Με 11,460 GWh, η καθαρή ενέργεια ήταν η υψηλότερη της δεκαετίας, αυξημένη κατά 19,8% σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023 (9,566 GWh). Μάλιστα, ξεπέρασε κατά 1,844 GWh την ηλεκτροπαραγωγή από τα τρία ορυκτά καύσιμα μαζί (9,615 GWh), η οποία σημείωσε μικρότερη αύξηση κατά 15,8% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο.
Η διαφορά των 1,844 GWh υπέρ της καθαρής ενέργειας διευρύνθηκε το 2024 σε σχέση με το 2023, όταν η καθαρή ενέργεια είχε ξεπεράσει τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά κατά 1,265 GWh.
Τα σχετικά στοιχεία, παραθέτει το the GreenTank στη μηναία ανάλυση για τις τάσεις ηλεκτροπαραγωγής. Όπως προκύπτει η καθαρή ενέργεια κάλυψε για πρώτη φορά στο πρώτο πεντάμηνο του έτους περισσότερη από τη μισή ζήτηση (53,8%), ενώ το μερίδιό της στην καθαρή ηλεκτροπαραγωγή ήταν 54,4%. Οι ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά) κυριάρχησαν στην κάλυψη της ζήτησης με μερίδιο 47,2%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 6,7%.
Την πρωτοκαθεδρία στην κάλυψη της ζήτησης ανάμεσα στα ορυκτά καύσιμα είχε το φυσικό αέριο με μερίδιο 33,4%, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μερίδιο της δεκαετίας για την περίοδο του πενταμήνου. Ακολούθησε ο λιγνίτης με 6,1% και το πετρέλαιο με 5,6%. Οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 1% της ζήτησης, το χαμηλότερο μερίδιο της δεκαετίας.
www.worldenergynews.gr