
Τι αναφέρει ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου στην διαβούλευση
Επιφυλάξεις σε ότι αφορά την πρόταση του ΑΔΜΗΕ για τη θέσπιση κατώτατου ορίου υποβολής προσφορών τα -50 ευρώ/MWh στην Αγορά Εξισορρόπησης από τις μονάδες ΑΠΕ, εκφράζει δια του γενικού διευθυντή της Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου η εταιρία MORE του ομίλου Motor Oil.
Με επιστολή της στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ επί της πρότασης του ΑΔΜΗΕ η MORE χαρακτηρίζει σημαντική την πρωτοβουλία για την εκκίνηση συζήτησης σχετικά με την άρση του περιορισμού υποβολής αρνητικών τιμών στις προσφορές ενέργειας της Αγοράς Εξισορρόπησης που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των εταιρών ΦΟΣΕ.
Η MORE θεωρεί ότι η πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως εντοπίζει μερικά θέματα για τα οποία χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία και σαφέστερος προσδιορισμός επιμέρους παραμέτρων τους και ειδικότερα στην επιστολή της αναφέρει τα εξής:
«Όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα οι εταιρίες ΦΟΣΕ η υλοποίηση του σχετικού στόχου θα πρέπει να συμβαδίζει τόσο με τις τεχνικές όσο και με τις οικονομικές διαστάσεις της αγοράς. Το προτεινόμενο όριο των -50 ευρώ/MWh δεν κρίνεται επαρκές κίνητρο για τους παραγωγούς ώστε να δεχθούν να συμμετάσχουν με περικοπή της παραγωγής τους.
Η πλειονότητα των ενεργών έργων στην αγορά, είναι έργα που αμείβονται με feed in premium και η αποζημίωση τους είναι πολύ μεγαλύτερη από 50 ευρώ/MWh. Επιπροσθέτως η πλειονότητα των έργων δεν έχει εγκαταστήσει ακόμη τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να μπορεί να συνδεθεί με τα συστήματα των ΦΟΣΕ για σκοπούς απομακρυσμένου ελέγχου.
Σταδιακή μετάβαση
Στο κείμενο που δόθηκε προς διαβούλευση αναφέρεται ότι θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση από το προσωρινό όριο των -50 ευρώ/MWh στο όριο των -15.000 ευρώ/MWh μετά τη σύνδεση με την πλατφόρμα PICASO χωρίς να παρουσιάζεται το σχετικό χρονοδιάγραμμα και οι απαιτούμενες ενέργειες και ορόσημα.
Η μεθοδολογία υπολογισμού του φορτίου αναφοράς που προτείνεται να χρησιμοποιηθεί δεν κρίνεται επαρκής ιδιαίτερα αναφορικά με τους φωτοβολταικούς σταθμούς παραγωγής. Η προτεινόμενη μεθοδολογία μπορεί να οδηγήσει σε πλασματικές αποκλίσεις και κατά συνέπεια σημαντικές αδικαιολόγητες χρεώσεις αποκλίσεων.
Στην υπό διαβούλευση πρόταση ορίζεται ότι η απόκλιση του συστήματος θεωρείται μεγαλύτερη από +25 MW χωρίς όμως να παρουσιάζεται η σχετική ανάλυση πού να τεκμηριώνεται βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας πως ορίστηκε το +25 MW».
Με βάση τα προαναφερόμενα καθώς και την προγραμματισμένη μετάβαση από ωριαία σε 15λεπτη εκκαθάριση των αγορών τον Ιούνιο η εταιρία θεωρεί απαραίτητη την άρση του περιορισμού υποβολής αρνητικών τιμών στις προσφορές ενέργειας της Αγοράς Εξισορρόπησης, να υλοποιηθεί μετά τα τέλη Ιουνίου και με προσωρινό όριο τα -100 ευρώ/MWh.
www.worldenergynews.gr