Ενέργεια

ECONOMIST: Τι ανέφεραν Πάιατ, Μπράιζα και Χαντάβας για τις ενεργειακές εξελίξεις

ECONOMIST: Τι ανέφεραν Πάιατ, Μπράιζα και Χαντάβας για τις ενεργειακές εξελίξεις

Υπουργοί Ενέργειας μετείχαν σε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση με θέμα τις νέες μορφές ενέργειας

Η σταθερή πορεία σε ένα ασταθές περιβάλλον αποτελεί βασικό θέμα των εργασιών της 28ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.


Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων, Υπουργείο Εξωτερικών, ΗΠΑ

Σε μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο ο υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων του Υπουργείου Εξωτερικώντων ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ εξήρε τη σημασία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, χαιρετίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας, η οποία επεκτείνει τις δυνατότητες στο LNG και αυξάνει την παραγωγή ΑΠΕ, φιλοδοξώντας να καταστεί καθαρός εξαγωγέας «φθηνής» και «πράσινης» ενέργειας, όπως είπε. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα των υπεράκτιων πάρκων, ενώ επεσήμανε ότι η συνεργασία στην ενέργεια βοηθά στον επαναπροσδιορισμό των διακρατικών σχέσεων στην περιοχή. «Εάν συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ενεργειακή συμμαχία, τότε η αφθονία σε ενέργεια θα λύσει το μεγάλο δίλημμα σε όλη την περιοχή» κατέληξε ο κ. Πάιατ.


Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το άνοιγμα της αγοράς των μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας προανήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Economist, το οποίο διεξάγεται από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου, στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός διαμήνυσε ότι προτεραιότητα είναι να μεταβούμε από μια περίοδο επιδοτήσεων, σε μια περίοδο κανονικής λειτουργίας της αγοράς των ΑΠΕ χωρίς επιδοτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, θα ανοίξουμε την αγορά μπαταριών, με δυο τρόπους. Επιτρέποντας στους ιδιώτες που το επιθυμούν να τοποθετήσουν stand alone μπαταρίες, χωρίς όμως επιδοτήσεις κατά προτεραιότητα και με αυστηρούς χρόνους ηλέκτρισης και επιτρέποντας στους ιδιώτες με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά που υφίστανται σημαντικές περικοπές να βάλουν μπαταρίες. Επίσης, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των διαδικασιών, δεσμεύτηκε για την περικοπή της απαιτούμενης εγγύησης των επενδυτών ΑΠΕ κατά 70%, μειώνοντας τα έξοδα για τους επενδυτές και τελικά για τους καταναλωτές. Σχολίασε, δε, ότι η ενεργειακή ασφάλεια μπορεί να επιταχυνθεί με την ανάπτυξη ΑΠΕ σε πολύ μεγάλη κλίμακα. «Γιατί σου ανήκουν, κανείς δεν μπορεί να στις πάρει ούτε να σου σταματήσει το καύσιμο που είναι δικό σου και δωρεάν, είναι ο ήλιος και ο αέρας σου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, σημείωσε ότι το δεύτερο terminal στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε φάση δοκιμών και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας σε LNG. Ο κ. Σκυλακάκης δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί στη σημασία των διασυνδέσεων, είτε αυτές αφορούν το φυσικό αέριο είτε τον ηλεκτρισμό, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «θετική δύναμη που προωθεί τις διασυνδέσεις προς όφελος της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».


Victor Parlicov, υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας

Στη διαδικασία του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας του αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας Victor Parlicov. Πριν από 2-3 χρόνια, όπως σημείωσε, ήμαστε ένα κράτος απολύτως εξαρτώμενο από την Gazprom. Η κρίση, σε συνδυασμό με την αλληλεγγύη και την κινητοποίηση που υπήρξε στην περιοχή, μας βοήθησε να μετασχηματιστούμε. «Είμαστε σε θέση να πούμε ότι συμβάλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι όλα αυτά είναι εφικτά λόγω των επενδύσεων στις υποδομές. Βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα χρηματοδότησης, τα οποία απορρέουν από τις αποδείξεις βιωσιμότητας του κάθε project, όπως εξήγησε.


Οσάμα Μομπάρεζ, γενικός γραμματέας του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αν. Μεσογείου (EMGF)

Ο γενικός γραμματέας του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αν. Μεσογείου Οσάμα Μομπάρεζ εστίασε ιδίως στο φυσικό αέριο και στον ρόλο, τον οποίο θα συνεχίσει να διαδραματίζει, δεδομένου ότι είναι το πιο «καθαρό» από τα ορυκτά καύσιμα, όπως είπε. «Θέλουμε να προωθήσουμε περισσότερο αέριο από Ν.Α. Μεσόγειο για να βοηθήσουμε στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης». Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της χρηματοδότησης, καθώς απαιτούνται κονδύλια όχι μόνο για την παραγωγή, αλλά και για υποδομές-συνδεσιμότητα, όπως εξήγησε.


Μάθιου Μπράιζα, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, ΗΠΑ, μέλος ΔΣ, Overgas

Εμμένοντας στο ζήτημα της χρηματοδότησης, ο πρ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Μάθιου Μπράιζα αποσαφήνισε ότι το «κλειδί» είναι να μπορείς να αναπτύξεις projects τα οποία έχουν εμπορικό νόημα, ώστε να πειστούν οι ιδιώτες να επενδύσουν σε αυτά. Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως χώρα-μοντέλο στον τομέα των διασυνδέσεων, ενώ σχετικά με τη διασύνδεση Τουρκίας-Βουλγαρίας, υποστήριξε ότι απαιτείται η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως θα υπάρξει μόνο αν εκδηλωθεί εμπορικό ενδιαφέρον, όπως σημείωσε.

Fabrizio Mattana, διευθύνων σύμβουλος, IGI Poseidon

Στην εμπορική διάσταση των projects φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon Fabrizio Matanna, ο οποίος διαπίστωσε ότι όλες οι εταιρείες κινούνται προς αυτόν τον δρόμο, εξετάζοντας κατά πόσο ένα έργο είναι εμπορικά εφικτό. Την ίδια στιγμή, εξήρε τη σημασία της διαφοροποίησης, η οποία δεν πρέπει να αφορά μόνο το φυσικό αέριο αλλά και τις ΑΠΕ και τα ορυκτά καύσιμα, ανέφερε. Όμως γι' όλα αυτά χρειαζόμαστε υποδομές και συνεργασίες, συνέχισε, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο προμηθευτή.


Maria Rita Galli, διευθύνουσα σύμβουλος, ΔΕΣΦΑ

Για τη συνεργασία μεταξύ αερίου και ΑΠΕ στην Ελλάδα μίλησε, από την πλευρά της, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, η οποία ανέφερε ότι μία ημέρα το 60% των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από ΑΠΕ και την αμέσως επόμενη ημέρα το 60% καλύπτεται από αέριο. «Η υποδομή διευκολύνει αυτήν τη συνεργασία» διαπίστωσε, ενώ τόνισε ότι πλέον υπάρχει αξιόπιστη τεχνολογία για τη διείσδυση των ΑΠΕ. Όμως, πρόσθεσε, το φυσικό αέριο είναι αυτό που επιτρέπει την ολοκλήρωση της απανθρακοποίησης και διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα. Κλείνοντας, η κ. Galli εξήρε τη σημασία της εξεύρεσης τρόπων χρηματοδότησης των ενεργειακών projects.


Αριστοτέλης Χαντάβας, διευθύνων σύμβουλος, Principia, πρόεδρος, SolarPower Europe

Στη σημασία των ΑΠΕ, οι οποίες αποτελούν τη φθηνότερη επιλογή, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Principia και πρόεδρος της SolarPower Europe Αριστοτέλης Χαντάβας, ο οποίος –μεταξύ άλλων– δήλωσε ότι η απροθυμία ενός κράτους για ηλεκτροδότηση από τρίτους, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την ενεργειακή μετάβαση. Κι αυτό σημαίνει περισσότερες ΑΠΕ, συμπλήρωσε. Στην Ελλάδα, ανέφερε, έχουμε πολλούς επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν στις ΑΠΕ, έχοντας αποδείξει ότι μπορούν να προμηθεύσουν όλη την ενέργεια ενός κράτους, εφόσον φυσικά υπάρχει η υποδομή αποθήκευσης, όπως εξήγησε ο κ. Χαντάβας.


Αντώνης Μεταξάς, ιδρυτής εταίρος, δικηγορική εταιρεία «Μεταξάς & Συνεργάτες»

Η χρήση ΑΠΕ προϋποθέτει υποδομές, αποθήκευση και δίκτυα, με τα τελευταία να είναι τα πιο σημαντικά, διότι σχετίζονται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, υπογράμμισε ο Αντώνης Μεταξάς, ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς & Συνεργάτες». Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε ξεκάθαρους και διαφανείς κανόνες και για αυτό οι Ευρωπαίοι και εθνικοί νομοθέτες θα πρέπει να λειτουργήσουν προληπτικά, πρόσθεσε. «Χωρίς κανόνες, κανείς δεν θα θέλει να επενδύσει» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μεταξάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης