Ενέργεια

Βουλγαρία: 142 εκατ. ευρώ στις εταιρείες που βοήθησαν στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μετά τη διακοπή της Gazprom

Βουλγαρία: 142 εκατ. ευρώ στις εταιρείες που βοήθησαν στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μετά τη διακοπή της Gazprom
Με βάση τις πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής αποζημίωσης θα πάει στην κρατική εταιρεία Bulgargas, η οποία αναμένει να λάβει σχεδόν 80 εκατ. ευρώ
Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη (4/7) να αποζημιώσει τους εμπόρους φυσικού αερίου που βοήθησαν να γεμίσει η κρατική εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Chiren με 142 εκατομμύρια ευρώ μετά την απότομη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στα τέλη Απριλίου 2022.

Το ποσό αυτό προκύπτει από τις πολύ υψηλές τιμές στις οποίες οι εταιρείες αυτές αγόρασαν το φυσικό αέριο εκείνη την περίοδο.

Ωστόσο, η αποζημίωση δεν μπορεί να καταβληθεί ακόμα στις εταιρείες μέχρι να δώσει το πράσινο φως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι ενώ η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση των Βρυξελλών.

Με βάση τις πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής αποζημίωσης θα πάει στην κρατική εταιρεία Bulgargas, η οποία αναμένει να λάβει σχεδόν 80 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα χρήματα της αποζημίωσης θα καταβληθούν σε μικρότερες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Sustaining Energy SpA, η οποία ανήκει στη ρωσική θυγατρική της Lukoil Litasco και στον πρώην επικεφαλής της Lukoil Bulgaria, Valentin Zlatev, ανέφερε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapool.

Να σημειωθεί ότι η Sustaining Energy SpA εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία για τις ανάγκες του διυλιστηρίου του Μπουργκάς Neftochim.

Η κρατική εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Chiren αποθηκεύει συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου από την Metlen (πρώην Μytilineos), η οποία προμηθεύει συστηματικά φυσικό αέριο στη βουλγαρική αγορά μέσω της Bulgargas.

«Οι αποζημιώσεις είναι απαραίτητες επειδή οι εταιρείες συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου της πληρότητας των αποθηκών σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αναλαμβάνοντας εμπορικούς κινδύνους», αναφέρει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης