Τελευταία Νέα

Solar Media: Στα 7,4 GW/11,6 GWh η ανάπτυξη της αποθήκευσης στην Μ.Βρετανία ως το τέλος του 2024

Solar Media: Στα 7,4 GW/11,6 GWh η ανάπτυξη της αποθήκευσης στην Μ.Βρετανία ως το τέλος του 2024

Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία παρέχουν συστεγαζόμενα ηλιακά φωτοβολταϊκά

Το pipeline αποθήκευσης ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας αναπτύσσεται ταχέως, με συστεγαζόμενα ηλιακά φωτοβολταϊκά και αποθηκευτικά συστήματα που αποτελούν περίπου το 20% της προγραμματισμένης χωρητικότητας, γράφει η Mollie McCorkindale της Solar Media Market Research.

Η αγορά αποθήκευσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει επί του παρόντος σημαντική ανάπτυξη, όπως αποδεικνύεται από την τρέχουσα επιχειρησιακή χωρητικότητα των 4,6 GW/5,9 GWh, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί σε 7,4 GW/11,6 GWh έως το τέλος του 2024.

Η εγκατεστημένη ισχύς αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο, που οφείλεται σε μια αξιοσημείωτη άνοδο τόσο στις υποβληθείσες όσο και στις εγκεκριμένες αιτήσεις σχεδιασμού.

Ομοίως, η αποθήκευση ενέργειας που συστεγάζεται με ηλιακά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί παρόμοια τάση, με 312MW/465MWh επί του παρόντος σε λειτουργία. Αναμένεται ότι αυτή η χωρητικότητα θα αυξηθεί σε πάνω από 1 GWh μέχρι το τέλος του 2024.

 

Προγραμματισμένη αποθήκευση ενέργειας συστεγαζόμενη με έργα ηλιακών φωτοβολταϊκών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το παρακάτω γράφημα εμφανίζει τη συνολική προγραμματισμένη χωρητικότητα (συμπεριλαμβανομένων των έργων από τον έλεγχο/ανάλυση έως την υπό κατασκευή) σε MWh αποθήκευσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανά έτος, με τη χωρητικότητα που εντοπίζεται με τον ηλιακό να εμφανίζεται με κίτρινο χρώμα.


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_21.png
Κατά τα αρχικά στάδια της διαδικασίας σχεδιασμού, πολλοί κατασκευαστές παρέχουν μόνο τιμές για την ισχύ μεγαβάτ (MW) που αναπτύσσεται. Επομένως, έχουμε υπολογίσει ότι τα περισσότερα από αυτά τα έργα θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον 2 ωρών.

Η συνολική προγραμματισμένη χωρητικότητα για έργα αποθήκευσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 85 GW/175 GWh, με το 20% αυτής να προέρχεται από χωρητικότητα αποθήκευσης που συστεγάζεται με ηλιακές εγκαταστάσεις.

Η αγορά αποθήκευσης ενέργειας τα τελευταία 9 χρόνια

Εξετάζοντας το παραπάνω γράφημα, η αγορά αποθήκευσης ενέργειας παρουσίασε αρχική δραστηριότητα το 2015, ακολουθούμενη από άνοδο των αιτήσεων το 2017. Στη συνέχεια, υπήρξε επιβράδυνση για μερικά χρόνια, αλλά από το 2019, σημειώθηκε σημαντική αύξηση από έτος σε έτος.

Η αύξηση το 2017 μπορεί να αποδοθεί στην επιτυχημένη δημοπρασία EFR (Enhanced Frequency Response) το 2016, η οποία ενθάρρυνε τους προγραμματιστές να υποβάλουν αιτήσεις. Η πρόσφατη ανάπτυξη οφείλεται στην επιτυχή έγκριση και ολοκλήρωση προηγούμενων έργων, καθώς και στην αύξηση του μέσου μεγέθους των έργων.

Η συνολική προγραμματισμένη ισχύς για το 2023 είναι σχεδόν 60 GWh. Αυτή η αύξηση από έτος σε έτος αναμένεται να συνεχιστεί το 2024, καθώς έργα μεγάλης κλίμακας (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ήδη στο μητρώο TEC), υποβάλλονται στον προγραμματισμό.

 

Το πιο μεγάλο έργο αποθήκευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η συνολική προγραμματισμένη χωρητικότητα για έργα αποθήκευσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 85 GW/175 GWh..

Επιπλέον, το 2023, η Innova Renewables υπέβαλε ένα έργο (συστεγάζεται με 49,9 MWac ηλιακής ενέργειας), με χωρητικότητα αποθήκευσης άνω του 1 GW (και πιθανόν να έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 ωρών). Αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης που έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).


Υποβλήθηκε, εγκρίθηκε και χτίστηκε η χωρητικότητα του ΗΒ

Το επόμενο γράφημα απεικονίζει τη σωρευτική υποβληθείσα, εγκεκριμένη και κατασκευασμένη χωρητικότητα συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που συστεγάζονται με ηλιακή.

Η υποβληθείσα δυναμικότητα αντιπροσωπεύει έργα που έχουν υποβάλει πλήρη αίτηση σχεδιασμού.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_2_13.png

Η επιχειρησιακή χωρητικότητα για την αποθήκευση ενέργειας που συστεγάζεται με ηλιακή ενέργεια είναι επί του παρόντος 312MW/465MWh.

Επί του παρόντος, η συνολική επιχειρησιακή χωρητικότητα για αποθήκευση ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 4,6 GW/5,9 GWh και αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια, με έργα υπό κατασκευή 4,9 GW/10 GWh.

Από την επιχειρησιακή ισχύ, τα 312MW/465 MWh προέρχονται από αποθηκευτικούς χώρους που συστεγάζονται με ηλιακές εγκαταστάσεις, με 430MW/680MWh επί του παρόντος υπό κατασκευή.

Οι αιτήσεις για τέτοιου είδους έργα ξεκίνησαν κυρίως το 2014, αλλά η σημαντική αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ξεκίνησε το 2016.

Σημαντική δραστηριότητα στην αγορά παρατηρήθηκε το 2019 καθώς η δυναμικότητα άρχισε να αυξάνεται γρήγορα κάθε τρίμηνο.

Η υποβληθείσα χωρητικότητα για συστεγαζόμενη με ηλιακή ενέργεια έχει ξεπεράσει τις 20 GWh, με την εγκεκριμένη χωρητικότητα τώρα στις 11,5 GWh και 3 GWh αυτής της χωρητικότητας έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής το 2024.

Κατασκευή έργων αποθήκευσης ενέργειας που συστεγάζονται με φωτοβολταϊκά

Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει την κατάσταση της κατασκευής εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας που βρίσκονται παράλληλα με ηλιακά έργα, με βάση την ισχύ τους σε MWh.

Η συνολική χωρητικότητα της αγοράς για αποθήκευση συστεγαζόμενη με ηλιακή ενέργεια ανέρχεται σε 43 GW/86 GWh.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_3_10.png

Τα περισσότερα από τα έργα πρώιμου σταδίου (ιδιαίτερα εκείνα στο στάδιο «προ-αίτησης» και τα «κερδοσκοπικά» έργα) εκτιμάται ότι θα έχουν διάρκεια 2 ωρών η οποία είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς προχωρά η τεχνολογία.

Τα «κερδοσκοπικά» έργα βρίσκονται κυρίως από τοποθεσίες από το μητρώο ικανότητας εισόδου μεταφοράς (TEC) και πολλά από αυτά τα έργα έχουν προγραμματισμένες ημερομηνίες σύνδεσης για το 2030 και μετά. Δεν είναι βέβαιο ποιος από αυτούς τους χώρους θα προχωρήσει πραγματικά στη φάση κατασκευής.

Η συνολική χωρητικότητα της αγοράς για αποθήκευση συστεγαζόμενη με ηλιακή ανέρχεται σε 43 GW / 86 GWh.

Τα έργα στη φάση «Εγκρίθηκε η εφαρμογή» παρουσιάζουν μια ποικιλία μεγεθών, με μερικά να κυμαίνονται από 5 έως 20 MWh.

Ωστόσο, οι χωρητικότητες στα προηγούμενα στάδια ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των έργων «Υποβληθέντων αιτήσεων» ή έργων «Προ-αίτησης», είναι σχεδόν όλες μεγαλύτερες από 100 MWh.

Επί του παρόντος, 380MW/600MWh είναι ήδη υπό κατασκευή, με σημαντική ποσότητα πρόσθετης ισχύος να ακολουθήσει, συμπεριλαμβανομένων 5,2GW/11GWh που έχει εγκριθεί στο σχεδιασμό.

Δεδομένου ότι χρειάζονται 2-3 χρόνια από την έγκριση της αίτησης έως την τελική θέση σε λειτουργία, αναμένεται ότι αυτή η επιχειρησιακή ικανότητα θα αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον.


Συστεγαζόμενη αποθήκευση ενέργειας της Ιρλανδίας

Προχωρώντας στην Ιρλανδία, το επόμενο γράφημα (χρησιμοποιεί MW αντί για MWh επειδή είναι ακόμη νωρίς για τη χώρα αυτή, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση της διάρκειας των έργων) δείχνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας που συστεγάζεται με ηλιακή ενέργεια στη χώρα, κατατμημένη ανά μέγεθος και τρίμηνο του έργου.

Η υποβληθείσα χωρητικότητα το 2023 ήταν η υψηλότερη από την έναρξη της αγοράς.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_4_4.png
Η συνολική επιχειρησιακή χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας στην Ιρλανδία είναι πάνω από 700 MWh, με μόνο 36 MWh να προέρχεται από χωρητικότητα αποθήκευσης που βρίσκεται σε συνεγκατάσταση με ηλιακές εγκαταστάσεις.

Στην Ιρλανδία, η διαδικασία σχεδιασμού δεν απαιτεί προ-αιτήσεις.

Επί του παρόντος, η συνολική επιχειρησιακή χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας στην Ιρλανδία είναι πάνω από 700 MWh, με μόνο 36 MWh από αυτήν να προέρχεται από χωρητικότητα αποθήκευσης που συστεγάζεται με ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Η Ιρλανδία ακολουθεί παρόμοια τάση με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τη συστεγαζόμενη αποθήκευση με ηλιακή ενέργεια, με το 20% της συνολικής προγραμματισμένης χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας στην Ιρλανδία να διατίθεται σε εγκαταστάσεις που συστεγάζονται με ηλιακή ενέργεια.

46,4 GWh συστεγαζόμενης αποθήκευσης στον συνδυασμένο αγωγό του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης