Ενέργεια

Πότε η αποσύνδεση από το δίκτυο γίνεται κερδοφόρα - Τι δείχνει έρευνα για την ηλιακή ενέργεια

Πότε η αποσύνδεση από το δίκτυο γίνεται κερδοφόρα - Τι δείχνει έρευνα για την ηλιακή ενέργεια

Η αποσύνδεση από το ηλεκτρικό δίκτυο σε ορισμένες περιοχές με υψηλή ηλιακή ακτινοβολία και υψηλούς ρυθμούς ηλεκτρικής ενέργειας είναι οικονομικά συμφέρουσα

 

Οι καταναλωτές που ζουν σε τοποθεσίες πλούσιες σε ηλιακή ενέργεια εντός των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να είναι καλύτερα να "κόψουν" οικονομικά τους δεσμούς με το δίκτυο και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας ηλιακά συστήματα, μπαταρίες και υβριδικά συστήματα γεννήτριας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει το pv-magazine.

Η ερευνητική εργασία «Η απειλή του οικονομικού δικτύου στις ΗΠΑ με ηλιακά φωτοβολταϊκά, υβριδικά συστήματα μπαταρίας και γεννήτριας», που δημοσιεύεται στην έκδοση Νοεμβρίου του Solar Energy, υποστηρίζει ότι μια μετατόπιση από την καθαρή μέτρηση, σε συνδυασμό με αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο το οποίο μειώνει τόσο στο κόστος των φωτοβολταϊκών όσο και στις μπαταρίες, γίνονται κυρίαρχα ζητήματα στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Western University του Καναδά, χρησιμοποίησαν δεκαοκτώ περιπτωσιολογικές μελέτες σε δεκατρείς πολιτείες των ΗΠΑ και διάφορες ζώνες ακτινοβολίας για να αξιολογήσουν τα κέρδη της εκτροπής του δικτύου χρησιμοποιώντας υβριδικά συστήματα γεννήτριας PV-diesel και συστήματα μπαταριών.

Διαπίστωσαν ότι η εκτροπή του δικτύου είναι ήδη οικονομικά συμφέρουσα σε ορισμένες τοποθεσίες πλούσιες σε ηλιακή ενέργεια που έχουν υψηλούς ρυθμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η Χονολουλού και το Καουάι στη Χαβάη και το Σαν Ντιέγκο και το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, τοποθεσίες με υψηλή ηλιακή ακτινοβολία και υψηλά ποσοστά χρησιμότητας, είναι παραδείγματα όπου υπάρχει οικονομική περίπτωση για αποσύνδεση από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Τα αποτελέσματα ανά περιοχή

Το έγγραφο δίνει το παράδειγμα ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 12,32 kW εκτός δικτύου ενσωματωμένο με γεννήτρια ντίζελ 2,5 kW, μπαταρία 31 kWh και μετατροπέα 3,71 kW στη Χονολουλού, καθώς έχει 33% χαμηλότερο κόστος κύκλου ζωής σε σύγκριση με το να παραμένει στο δίκτυο. Προσθέτει ότι αυτό το σύστημα θα αποφέρει περισσότερα από 120.000 $ αποφευγόμενο κόστος μετά από ένα αρχικό κόστος περίπου 34.000 $. Για παράδειγμα στο Σαν Ντιέγκο η χρήση υβριδικού φωτοβολταϊκού συστήματος εκτός δικτύου θα μπορούσε νε επιστρέψει την αρχική επένδυση μετά από έξι χρόνια. Η Μασαχουσέτη, το Κονέκτικατ και το Νιου Χάμσαϊρ αναφέρονται ως άλλες ευνοϊκές πολιτείες για την εκτροπή του δικτύου.

Η δημοσίευση, ωστόσο, επαναλαμβάνει επίσης ότι στις περισσότερες ΗΠΑ, δεν είναι ακόμη οικονομικά συμφέρουσα η εξέταση της εκτροπής του δικτύου λόγω των χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Περιπτωσιολογικές μελέτες στο Σακραμέντο, τη Νέα Ορλεάνη, το Σιάτλ, το Ράτλαντ, το Μπίσμαρκ, το Λίνκολν, το Ελ Πάσο και το Άνκορατζ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος εκτός δικτύου θα ήταν δαπανηρή, κοστίζοντας καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής από 57.970 $ στο Σακραμέντο έως 108.663 $ στη Νέα Ορλεάνη .

Το έγγραφο προσθέτει ότι τα υβριδικά συστήματα φωτοβολταϊκών μπαταριών με περίπου 25% παραγωγή ντίζελ θα μπορούσαν να καταστήσουν οικονομικά εφικτή την εκτροπή του δικτύου σε περιπτώσεις όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλές και υπάρχουν λογικοί ηλιακοί πόροι. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη μαζική απόκλιση του οικονομικού δικτύου ως μια βραχυπρόθεσμη πιθανότητα», αναφέρει η εφημερίδα.

Μείωση του κόστους μπαταρίας

Ο Joshua Pearce, ένας από τους ερευνητές της εφημερίδας, είπε σε μια συζήτηση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Western University ότι η ανάλυση χρησιμοποιεί δεδομένα πριν από ένα χρόνο, προσθέτοντας ότι το κόστος της μπαταρίας έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο από τότε, αυξάνοντας την απόδοση της επένδυσης. «Οι τοποθεσίες που προηγουμένως βρίσκονταν στα όρια της οικονομικής βιωσιμότητας είναι τώρα σαφείς ευκαιρίες για απόκλιση του δικτύου», πρόσθεσε ο Pearce.

Ο Pearce εξήγησε ότι αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με πιθανές σπείρες θανάτου από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες αναφέρονται στο πότε οι πελάτες εγκαταλείπουν το δίκτυο για να εξοικονομήσουν χρήματα, αναγκάζοντας αυτούς που απομένουν να αντιμετωπίσουν υψηλότερα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας, ωθώντας ακόμη περισσότερους να φύγουν μέχρι να χρεοκοπήσει το δίκτυο.

«Εάν οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να αποφύγουν τις σπείρες θανάτου των ηλεκτρικών εταιρειών, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σχεδιάσουν δομές ρυθμού για να ενθαρρύνουν τους ηλιακούς παραγωγούς με εφεδρικές γεννήτριες να παραμείνουν στο δίκτυο για να αποτρέψουν τη μαζική εκτροπή», καταλήγει η ερευνητική εργασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης