Ενέργεια

Σε διαβούλευση βγαίνουν την επόμενη εβδομάδα τα πορτοκαλί τιμολόγια

Σε διαβούλευση βγαίνουν την επόμενη εβδομάδα τα πορτοκαλί τιμολόγια

Τι θα περιλαμβάνει η τελική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ

 

Την επόμενη Πέμπτη αναμένεται να βγει σε διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ το πλαίσιο για τα πορτοκαλί ή δυναμικά τιμολόγια.
Στη συνέχεια θα διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψιν τα σχόλια της αγοράς και θα τεθεί σε ισχύ με την έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης.

Η τελική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ αναμένεται να προσδιορίζει αν στην τιμή που θα δίνεται ανά ώρα θα περιλαμβάνεται το uplift cost, ως κόστος ex ante ή ex post, και αν ζητείται από τις εταιρείες να δίνουν δύο διαφορετικές τιμές μια που θα συμπεριλαμβάνει το uplift cost ex ante και μια ex post. Το uplift cost είναι το κόστος των αποκλίσεων και της αγοράς εξισορρόπησης που αποτελούν το 20% του κόστους ενώ το 80% του κόστους είναι η τιμή DAM.

Ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας

Τα νέα αυτά τιμολόγια αναμένεται να προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες του 24ώρου, οδηγώντας σε μείωση του ενεργειακού κόστους αν γίνεται σε εκείνες τις ώρες η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο, αυτό απαιτεί, οι καταναλωτές να προσαρμόσουν την κατανάλωσή τους, στις ώρες με χαμηλή τιμή ενέργειας, γιατί τις βραδινές ώρες οι χρεώσεις θα είναι υψηλότερες.

Με την είσοδό τους στην αγορά στόχος είναι να μεταφερθεί μεγάλο μέρος της κατανάλωσης στις ώρες που υπάρχει περίσσεια ηλεκτρική παραγωγή λόγω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στα δυναμικά τιμολόγια η χρέωση μπορεί να αλλάζει μέσα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσα στο 24ωρο, ανάλογα με τη διακύμανση του χονδρεμπορικού κόστους. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, ο καταναλωτής μπορεί να επωφεληθεί από τη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ, και κυρίως των φωτοβολταϊκών, τα οποία κατά τις μεσημεριανές ώρες έχουν μεγάλη παραγωγή και οδηγούν την αγορά σε χαμηλές, μηδενικές ή ακόμα και αρνητικές τιμές.

Το πλαίσιο που ετοιμάζεται, θα προβλέπει την εφαρμογή ορίων στη διακύμανση της τιμής του δυναμικού σκέλους των τιμολογίων, ενώ θα ρυθμίζει και όλες τις παραμέτρους πληροφόρησης και προστασίας των καταναλωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη λεγόμενη πολυζωνική τιμολόγηση και, στο πλαίσιο αυτό, έχει εντάξει την ενεργοποίησή της στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU.

Ποιοι μπορούν να τα έχουν

Στόχος είναι να βγουν στην αγορά τα πρώτα πορτοκαλί τιμολόγια από 1/1/2025, αλλά θα μπορούν να τα επιλέξουν μόνο οι καταναλωτές που έχουν ήδη έξυπνο μετρητή, ο οποίος είναι αναγκαίος για την εφαρμογή της δυναμικής τιμολόγησης. Αυτοί είναι οι επιχειρήσεις μέσης τάσης και οι μεγάλες καταναλώσεις στη χαμηλή τάση (σούπερ-μάρκετ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα και εταιρείες). Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου διανομής, οι παροχές με "έξυπνο" μετρητή αντιπροσωπεύουν το 46% της κατανάλωσης.
Μέσω των πορτοκαλί τιμολογίων, οι επιχειρήσεις αυτές θα αποκτήσουν κίνητρο να μεταφέρουν τη ζήτηση σε συγκεκριμένες ώρες τα μεσημέρια, τότε που η προσφορά "πράσινης" ενέργειας είναι τεράστια και οι τιμές στη χονδρική πολύ χαμηλές. Επομένως, θα συμβάλουν στο να περιοριστούν οι περικοπές ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης