Ενέργεια

Επίδομα θέρμανσης: Πως η θερμοκρασία του καιρού μετατρέπεται σε κριτήριο

Επίδομα θέρμανσης: Πως η θερμοκρασία του καιρού μετατρέπεται σε κριτήριο
Θα χρησιμοποιηθούν τα σημερινά δεδομένα των «βαθμοημερών» ώστε το κάθε νοικοκυριό να αποζημιωθεί όχι μόνο με βάση τη σύνθεση του νοικοκυριού αλλά και με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή
Η πηγή ενέργειας αποτελεί το κυριότερο κριτήριο από το οποίο θα εξαρτηθεί το ύψος του επιδόματος θέρμανσης που θα λάβει ένα νοικοκυριό για τη φετινή χειμερινή σεζόν.

Αν επιλέγει το πετρέλαιο, θα εισπράττει τα λιγότερα, ενώ αν επιλέγει τον ηλεκτρισμό, τα περισσότερα.  Τα υπόλοιπα καύσιμα (ξύλα, pellet, γεωθερμίες, φυσικό αέριο) θα είναι κάπου στο ενδιάμεσο.

Σύμφωνα με το Money Review, αυτή η διαφοροποίηση του επιδόματος με βάση το καύσιμο, δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή.

Προωθείται ένα νέο σύστημα καταβολής των ποσών σε δύο δόσεις. Η 1η δόση θα δοθεί ως προκαταβολή. Θα χρησιμοποιηθούν τα σημερινά δεδομένα των «βαθμοημερών» ώστε το κάθε νοικοκυριό να αποζημιωθεί όχι μόνο με βάση τη σύνθεση του νοικοκυριού αλλά και με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή.

Η 2η δόση που θα έχει και χαρακτήρα «εκκαθάρισης» θα γίνει τον Απρίλιο με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου. Εκείνη τη στιγμή, όχι μόνο θα έχουν καταγραφεί οι ποσότητες καυσίμων και ενέργειας που θα έχει καταναλώσει το νοικοκυριό, αλλά και θα υπάρχει και πλήρης εικόνα για τις καιρικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.

Η ΕΜΥ λοιπόν να αναλάβει να συντάξει νέο πίνακα με «βαθμοημέρες» οι οποίες θα αποτυπώνουν τις καιρικές συνθήκες ανά περιοχή κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν.

Ποιο πλεονέκτημα θα έχει αυτή η λύση; Πρώτον ότι θα εισπράξουν περισσότερα αυτοί που αντιμετώπισαν σε πραγματικούς φετινούς όρους μεγαλύτερο ψύχος. Διότι οι ισχύοντες συντελεστές, ναι μεν αποτυπώνουν την κατάσταση σε κάθε περιοχή όμως στηρίζονται σε στοιχεία του παρελθόντος που μπορεί να διαφοροποιούνται από χρονιά σε χρονιά. Ακόμη και μέσα στα όρια του ίδιου νομού. Ακόμη και από τη μια άκρη μιας πόλης στην άλλη.

Δεύτερον, δίδεται μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία. Καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να ξεφύγει ο προϋπολογισμός του επιδόματος, με την τελική εκκαθάριση θα μπορεί να προσαρμόσει την εξόφληση στα οικονομικά περιθώρια που θα έχει αποφεύγοντας τις εκπλήξεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης