Ενέργεια

Enaon: Επενδύσεις με ξένα κόλλυβα - Όταν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών επιβαρύνουν υπέμετρα τους καταναλωτές

Enaon: Επενδύσεις με ξένα κόλλυβα - Όταν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών επιβαρύνουν υπέμετρα τους καταναλωτές

Μέχρι στιγμής η ΡΑΑΕΥ δεν έχει προχωρήσει στην έγκριση του αιτήματος της Enaon καθώς ζητεί συμπληρωματικά στοιχεία και εξηγήσεις

 

Η αντιμετώπιση της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου ως μιας ακόμη μικρής περιφερειακής αγοράς της Ιταλίας, ανάλογης με αυτή της Σαρδηνίας, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του τρόπου διοίκησης της ΔΕΠΑ Υποδομών που έχει μετονομαστεί Enaon μετά την εξαγορά της από την Italgas.

Διεκδικώντας συνεχώς ειδική μεταχείριση από τις ελληνικές αρχές η ιταλική διοίκηση της εταιρίας διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου προχωρά σε συνεχείς αυξήσεις των τελών χρήσης του δικτύου για να χρηματοδοτήσουν υπέρογκες επενδύσεις, που είναι αμφίβολο εάν θα αξιοποιηθούν και για πόσο χρόνο, δεδομένης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και εξηλεκτρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο ανάπτυξης Enaon δεν παρουσιάστηκε στην Ελλάδα αλλά ήταν ένα μικρό κεφάλαιο του ευρύτερου Στρατηγικού Σχεδίου 2024-2030 του μητρικού Ομίλου Italgas και προβλέπει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου και την επέκταση του έως το 2030, κατά 3.000 χλμ, από 8.000 χλμ σήμερα σε 11.000 χλμ.


Χρηματοδότηση από τους καταναλωτές με αυξήσεις μαμούθ


Το ύψος των επενδύσεων για ψηφιοποίηση, δηλαδή για αντικατάσταση των μετρητών με «έξυπνους» τηλεχειριζόμενους μετρητές, προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά πολύ δε περισσότερο που η χρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών θα γίνει με νέα αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου, δηλαδή θα χρηματοδοτηθεί από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα της ιδιωτικοποίησης μια εταιρίας που διαχειρίζεται δίκτυο υποδομών και η οποία αμείβεται από τα τέλη χρήσης του δικτύου αυτού από τους Έλληνες καταναλωτές, χωρίς να εισφέρει κάποια ουσιαστική αλλαγή στη λειτουργία της αγοράς. Και αυτό σε αντίθεση με τον ουσιαστικό ρόλο που έχει στην αγορά φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας που έχει διατηρηθεί υπό δημόσιο έλεγχο.

Η Enaon τον περασμένο Μάρτιο, δυο μήνες μετά την έγκριση νέων αυξημένων τιμολογίων του δικτύου, υπέβαλε στη ΡΑΑΕΥ το αναπτυξιακό της πρόγραμμα για την περίοδο 2024 -2028 ζητώντας και πάλι αναθεώρηση των τιμολογίων προς τα πάνω και ενιαιοποίηση τους σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα νέα τιμολόγια που ήδη έχουν εγκριθεί είναι αυξημένα κατά 30%, ενώ όταν και εφόσον εγκριθεί η ενιαιοποίηση τους θα υπάρξει νέα αύξηση της τάξης του 10%.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το ενεργειακό κόστος καθίτσται από τα σημαντικότερα προβλήματα τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.


Κρατά η ΡΑΑΕΥ

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την περίοδο 2024-2027, η ΡΑΑΕΥ έχει εγκρίνει στην Enaon WACC (σταθμισμένη απόδοση κεφαλαίων) ύψους 8,3%. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 9,93% που ζητούσαν οι Ιταλοί, αν και σαφώς υψηλότερο από το αντίστοιχο των ετών 2021 και 2022 που είχε καθοριστεί στο 7,03%.

Σε αυτό το περιβάλλον των ήδη σημαντικά αυξημένων τελών χρήσης δικτύου, η έγκριση του ενιαίου τιμολογίου αναμένεται να επιφέρει νέες επιβαρύνσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερες στη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη και ελαφρώς μικρότερες στην Αττική.

Πάντως μέχρι στιγμής η ΡΑΑΕΥ δεν έχει προχωρήσει στην έγκριση του αιτήματος της Enaon καθώς ζητεί συμπληρωματικά στοιχεία και εξηγήσεις τις οποίες οι εταιρία είτε καθυστερεί να δώσει, είτε παρέχει λανθασμένα στοιχεία.

Όλα δείχνουν ότι το θέμα δεν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της Αρχής και έτσι η όποια απόφαση μετατίθεται για το Νοέμβριο ίσως και αργότερα. Βεβαίως πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΑΕΥ θα κάνει μεν αποδεκτό το αίτημα της εταιρίας για ενιαία τιμολόγια αλλά στη λογική της σταδιακής μετάβασης προκειμένου να αποφευχθούν απότομες υπέρογκες χρεώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης