Ενέργεια

Φιλόδοξο σχέδιο για ελληνικό χρηματιστήριο ρύπων

Φιλόδοξο σχέδιο για ελληνικό χρηματιστήριο ρύπων
Ο στόχος είναι να υπάρξει μια νέα αγορά που θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και χωρίς αποκλεισμούς
Σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ βρίσκεται η ΕΧΑΕ, δηλαδή το AthexGroup, για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο χρηματιστήριο ρύπων στην ελληνική αγορά.

Αυτό δεν θα αφορά μόνο τα λεγόμενα carbon credits, δηλαδή τις πιστώσεις ρύπων, αλλά θα έχει στόχο να παράσχει καινοτόμα προϊόντα που μέσω αποζημιώσεων θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην απανθρακοποίηση.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε η κυρία Σμαράγδα Ρηγάκου, διευθύντρια του Regulatory & Compliance division του AthexGroup στο συνέδριο «Sustainability for Economy and People» που διοργάνωσε εχθές (17/10) ο όμιλος της Τραπέζης Πειραιώς.

Στόχο έχει να προσελκύσει επενδυτές και επιχειρήσεις από την Ευρώπη και να βοηθηθεί ο δρόμος προς την πράσινη μετάβαση.

Ο στόχος λοιπόν είναι να υπάρξει μια νέα αγορά που θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και χωρίς αποκλεισμούς που βρίσκεται σε φάση εθελοντικής προετοιμασίας του φιλόδοξου αυτού πλαισίου.

Τι είναι η εμπορία εκπομπών άνθρακα

Η εμπορία εκπομπών άνθρακα είναι μια μορφή εμπορίας που επιτρέπει σε χώρες, που διαθέτουν πλεόνασμα εκπομπών (δηλαδή εκπομπές για τις οποίες έχουν δικαιώματα αλλά δεν τις πραγματοποιήσαν), να πωλούν την πλεονάζουσα ποσότητα σε χώρες που έχουν έλλειμμα εκπομπών (δηλαδή πραγματοποιούν περισσότερες εκπομπές από όσα δικαιώματα διαθέτουν).

Η εμπορία εκπομπών άνθρακα είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιούν οι χώρες για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που καθορίζονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο, δηλαδή τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε μια προσπάθεια μείωσης (μετριασμού) της κλιματικής αλλαγής. Ο μηχανισμός ορίστηκε με το άρθρο 17 του πρωτοκόλλου.

Έτσι, δημιουργήθηκε ένα νέο εμπόρευμα με τη μορφή μειώσεων εκπομπών ή αφαιρέσεων. Επειδή το διοξείδιο του άνθρακα είναι το κύριο αέριο των εκπομπών θερμοκηπίου, πολλές φορές αναφέρεται ως εμπόριο άνθρακα (carbon trading). Το εμπόρευμα αυτό παρακολουθείται και εμπορεύεται όπως οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα. Αυτό είναι γνωστό ως αγορά άνθρακα (carbon market).

Παράλληλα, έγινε αναφορά στις κοινωνικές επεκτάσεις που συνεπάγεται η πράσινη μετάβαση, όπου η κυρία Anja Hannerz, επικεφαλής του τμήματος βιώσιμης ανάπτυξης της Nordea Bank, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές που θα προκύψουν από τον συνδυασμό των τραπεζικών ομίλων και των κυβερνήσεων, αλλά και των επιχειρήσεων στο σύνολό τους, για να αντιμετωπίσουν την πλευρά των χαμένων της πράσινης μετάβασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης