Τελευταία Νέα
Ενέργεια

TotalEnergies: Σε εργασίες συντήρησης το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό διυλιστήριο το 2025 - Αναμένει μειωμένα κέρδη

TotalEnergies: Σε εργασίες συντήρησης το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό διυλιστήριο το 2025 - Αναμένει μειωμένα κέρδη
Εν μέσω ασθενέστερης από την αναμενόμενη ζήτησης και άφθονης προσφοράς, τα περιθώρια διύλισης στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες και έχουν πλήξει όπως είναι αναμενόμενο την κερδοφορία των παραγωγών
Η TotalEnergies θα πραγματοποιήσει εκτεταμένες εργασίες συντήρησης στο μεγαλύτερο συγκρότημα διυλιστηρίων της στην Ευρώπη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, δήλωσαν την Παρασκευή στο Bloomberg πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια της γαλλικής εταιρείας.

Η πλατφόρμα διύλισης της TotalEnergies στην Αμβέρσα είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο συγκρότημα του γαλλικού υπερμεγέθους στην Ευρώπη.

Το συγκρότημα βρίσκεται στην Αμβέρσα του Βελγίου, ακριβώς στη μέση του μεγάλου πετρελαϊκού κόμβου Αμβέρσα-Ρότερνταμ-Αμστερνταμ (ARA), και έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται περίπου 340.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα (bpd).  

Το διυλιστήριο της Αμβέρσας διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής βενζίνης, γνωστές ως καταλυτικοί μετατροπείς ρευστού.

Στη μεγαλύτερη από αυτές τις δύο μονάδες θα εγκατασταθεί νέος καυστήρας κατά τη διάρκεια της διακοπής και της συντήρησης μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2025, ενώ θα πραγματοποιηθούν επίσης εργασίες συντήρησης και σε κλιβάνους.

Εν μέσω ασθενέστερης από την αναμενόμενη ζήτησης και άφθονης προσφοράς, τα περιθώρια διύλισης στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες και έχουν πλήξει όπως είναι αναμενόμενο την κερδοφορία των παραγωγών.  

Η TotalEnergies, μαζί με τη Shell και την BP, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι τα αδύναμα περιθώρια διύλισης θα πλήξουν τα κέρδη της για το γ’ τρίμηνο.

Απότομη μείωση στα κέρδη της Total

Τα downstream κέρδη της TotalEnergies αναμένεται «να μειωθούν απότομα, δεδομένων των πολύ χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης» στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε ο γαλλικός κολοσσός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μια προεπισκόπηση των κερδών του γ' τριμήνου που θα δημοσιευθούν στις 31 Οκτωβρίου.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης περιθωρίου διύλισης (ERM) για την εταιρεία, έπεσε κατά 65% στα 15,4 δολάρια ανά τόνο το τρίτο τρίμηνο, έναντι 44,9 δολαρίων ανά τόνο το δεύτερο τρίμηνο.

Ενδεικτικά, το περιθώριο αυτό ήταν κατά μέσο όρο στα 100,6 δολάρια/τόνο για το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τη σύνοψη των βασικών δεικτών της TotalEnergies.

Ο κλάδος της διύλισης παρακολουθεί το τέλος του κύκλου των τεράστιων κερδών και των περιθωρίων ρεκόρ που ξεκίνησε με τη μεταπανδημική αύξηση της ζήτησης και τις διαταραχές της προσφοράς που σχετίζονται με τον πόλεμο και τις κυρώσεις.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης