Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ν. Φαρμάκης: Η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων αναγκαία για μια βιώσιμη Ελλάδα

Ν. Φαρμάκης: Η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων αναγκαία για μια βιώσιμη Ελλάδα
Ο Περιφερειάρχης ανέδειξε στην τοποθέτησή του, τη σημασία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και των επενδύσεων σε βιώσιμες τεχνολογίες
Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην τοποθέτησή του, στο πλαίσιο του Olympia Forum  V, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 και 20 Οκτωβρίου 2024, στην Αρχαία Ολυμπία.
 
Όπως υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα επενδύσεων σε τεχνολογικές λύσεις για την καλύτερη εκμετάλλευση του υδάτινου δυναμικού.
 
Περιέγραψε, επίσης, το πώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εφαρμόζει ήδη καινοτόμα έργα στον τομέα της υδάτινης διαχείρισης, δίνοντας παραδείγματα από την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας μέσω συστημάτων έξυπνης άρδευσης. Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη αναβάθμισης των υφιστάμενων δομών ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες, ειδικά υπό το πρίσμα των κλιματικών αλλαγών και των αυξημένων ακραίων καιρικών φαινομένων. «Η αναβάθμιση των υποδομών μας και η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών θα επιτρέψει όχι μόνο την καλύτερη διαχείριση του νερού, αλλά και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Ο Περιφερειάρχης ανέδειξε τη σημασία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και των επενδύσεων σε βιώσιμες τεχνολογίες. «Η Περιφέρεια έχει καταφέρει να χρηματοδοτήσει έργα που συνδυάζουν την οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ επεσήμανε τη δυνατότητα της Δυτικής Ελλάδας να γίνει κέντρο πράσινης καινοτομίας», τόνισε. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δημιουργία «έξυπνων» αγροτικών μονάδων, που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης πόρων.
 
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη υιοθέτησης μακροπρόθεσμων πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την προστασία των υδάτινων πόρων, την καταπολέμηση της ξηρασίας και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής. «Η ανάγκη για ολοκληρωμένες λύσεις είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, και η Δυτική Ελλάδα δείχνει το δρόμο προς το μέλλον», δήλωσε ο κ. Φαρμάκης.
 
Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη για νέες πολιτικές προσαρμογής στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη προχωρήσει στη μελέτη και ανάπτυξη υποδομών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, κάτι που θα πρέπει να γίνει πρότυπο και για άλλες περιοχές της Ελλάδας.
 
Συνοψίζοντας, ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι η χώρα οφείλει να κινηθεί προς μια κατεύθυνση όπου η διαχείριση των υδάτων, η αγροτική ανάπτυξη και η πράσινη ενέργεια θα λειτουργούν σε απόλυτη συνέργεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μελλοντικών γενεών. Πρόκειται για μια προσέγγιση που, όπως είπε, θέτει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην αιχμή των εξελίξεων στην αειφόρο ανάπτυξη και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης