Περιβάλλον

Δούρου: Η ξηρασία «γονατίζει» Σαρδηνία και Σικελία

Δούρου: Η ξηρασία «γονατίζει» Σαρδηνία και Σικελία

Άρθρο της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρένας Δούρου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ»

Σε άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, αναφέρεται στην ξηρασία που πλήττει την Σικελία και τη Σαρδηνία.

Η βουλευτής επικαλείται την έρευνα της World Weather Attribution, από μια κορυφαία ομάδα επιστημόνων, εξειδικευμένων στην αποτίμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ξηρασία που πλήττει την Σαρδηνία και την Σικελία δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά είναι κομμάτι του ευρύτερου φαινομένου που πλήττει την Μεσόγειο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως τα αίτια του φαινομένου είναι οι υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις.

Παρά το γεγονός ότι τα ζεστά και ξερά καλοκαίρια κάθε άλλο παρά άγνωστα είναι στα ιταλικά αυτά νησιά, η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε από ασυνήθιστη έλλειψη βροχοπτώσεων και υψηλές θερμοκρασίες διαρκείας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για απειλητικές ξηρασίες... Η επικεφαλής των μελετητών Μάριαμ Ζακάριαχ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκράνταμ για την Κλιματική Αλλαγή στο Imperial College στο Λονδίνο, εξηγεί ότι τα δύο ιταλικά νησιά αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνούς και πιο έντονους καύσωνες, που οδηγούν στην εξάτμιση των υδάτων. Υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την ξηρασία σε Σικελία και Σαρδηνία - μια πραγματικότητα που βιώνει ο αγροτικός κόσμος αλλά και οι πόλεις που αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην κατανάλωση του νερού. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ξηρασίας του Κέντρου Ερευνών της Κομισιόν, σχετικά με τις πρώιμες ενδείξεις ξηρασίας και την παρακολούθηση της αγροτικής ξηρασίας, οι δώδεκα μήνες, από τον Αύγουστο του 2023 ως τον Ιούλιο φέτος, ήταν πολύ ξηροί και στα δύο νησιά.

Αυτού του είδους η σοβαρή ξηρασία που πλήττει από πέρσι το καλοκαίρι τα δύο νησιά της Ιταλίας (η Σικελία βίωσε εξαιρετικά ξερή περίοδο τους έξι τελευταίους μήνες του 2023) δεν είναι μεμονωμένη.

Σύμφωνα με την έρευνα, αποτελεί τμήμα ευρύτερου φαινομένου που πλήττει μεγάλα τμήματα της περιοχής της Μεσογείου, που υφίστανται επίσης μεγάλη έλλειψη βροχοπτώσεων και βιώνουν θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες των συνηθισμένων. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι συναγερμοί για ξηρασία ξεκίνησαν από τον... Δεκέμβριο στη Σικελία και από τον Μάιο στη Σαρδηνία.

Ποταμοί ξεράθηκαν, σοδειές καταστράφηκαν, ενώ εφαρμόστηκε και διανομή με δελτίο του νερού σε περιοχές όπου γεωργία και τουρισμός αποτελούν ζωτικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Και για τα δύο νησιά οι Αρχές κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης - αυτό ήταν άλλωστε και το γεγονός που κινητοποίησε τους επιστήμονες της World Weather Attribution για να κάνουν την έρευνά τους.

Οι επιστήμονες εξηγούν τεκμηριωμένα ότι η βασική αιτία για αυτή την πρωτόγνωρη στη διάρκεια ενός αιώνα ξηρασία δεν είναι μόνο οι περιορισμένες βροχοπτώσεις αλλά και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, που μάλιστα επικρατούν και στη διάρκεια της νύχτας... Οι ίδιοι δίνουν έμφαση στο ότι η αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου ξηρασίας σε περιοχές όπως η Σικελία και η Σαρδηνία απαιτεί επικέντρωση της προσοχής στη μακροπρόθεσμη ετοιμότητα και την προσαρμογή. «Η επένδυση σε ανθεκτικές υποδομές, στρατηγικές διατήρησης νερού και βιώσιμη διαχείριση πόρων είναι τα κρίσιμα για τον περιορισμό των συνεπειών της ξηρασίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης