Τελευταία Νέα

Οι ευρωβουλευτές αποδυναμώνουν… την οδηγία της ΕΕ για τα ενεργειακά κτίρια

Οι ευρωβουλευτές αποδυναμώνουν… την οδηγία της ΕΕ για τα ενεργειακά κτίρια

Πάνω από τις μισές ανακαινίσεις σε σπίτια με τη χειρότερη απόδοση - Πανηγυρίζουν στην Ιταλία (Εuractiv)

Οι ευρωβουλευτές σημείωσαν πρόοδο κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας διαπραγματευτικής συνόδου την Παρασκευή (13 Οκτωβρίου) για την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για τα κτίρια, αλλά η πρόοδος είχε το κόστος του βασικού μηχανισμού της πρότασης για την εισαγωγή υποχρεωτικών σημείων αναφοράς ανακαίνισης.

Για να αντιμετωπίσει το υπάρχον πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τα κτίριά της η ΕΕ, η Κομισιόν ανανέωσε την Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD) στα τέλη του 2021.

Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκονται τα ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης (MEPS) τα οποία ορίζουν την υποχρέωση ανακαίνισης των κτιρίων με τη χειρότερη απόδοση κατά 15% σε κάθε χώρα της ΕΕ, μια κίνηση που στοχεύει στα φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να ανακαινίσουν και είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην ενεργειακή φτώχεια.

Ωστόσο, η πρόταση της MEPS αποδείχθηκε γρήγορα αμφιλεγόμενη σε χώρες όπως η Ιταλία η οποία θεωρεί ότι η οδηγία θα καταστρέψει τους ιδιοκτήτες κατοικιών αναγκάζοντάς τους να ανακαινίσουν.

Η τύχη τους αποφασίστηκε την Παρασκευή 18/10 μετά από 10ωρη διαπραγματευτική συνεδρίαση μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις έγινε με το κόστος των υποχρεωτικών ανακαινίσεων οι οποίες έχουν καταργηθεί.

Αντίθετα, η οδηγία για τα κτίρια θα καθορίζει τους μέσους όρους αναφοράς για κάθε χώρα της ΕΕ η οποία θα έχει την εξουσία να καθορίζει τις τροχιές ανακαίνισης.

 

Το περιεχόμενο της συμφωνίας  

Μετά από μια συμβιβαστική πρόταση της Ισπανίας η οποία έχει αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, το πνεύμα της αντιμετώπισης των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις θα διατηρηθεί, αλλά με μειωμένη ικανότητα.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Παρασκευή, περισσότερες από τις μισές ανακαινίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν στα κτίρια που έχουν τη χειρότερη απόδοση.

Ωστόσο, το 40% του κτιριακού αποθέματος μπορεί να δηλωθεί ως τέτοιο, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και σπίτια που είναι ελαφρώς κάτω από το μέσο όρο μπορούν να χαρακτηριστούν ως σπίτια με τη χειρότερη απόδοση.

«Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία, που βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση του δομημένου περιβάλλοντος, ενώ εκτιμά τις προκλήσεις για τους απλούς ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να ανακαινίσουν», εξήγησε ο Sean Kelly, Ιρλανδός βουλευτής της ΕΕ στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ομοίως, οι χώρες της ΕΕ θα έχουν σημαντικό περιθώριο στον καθορισμό των κτιρίων μηδενικών εκπομπών (ZEB), τα οποία θα πρέπει να αποτελούν το 100% του δομημένου περιβάλλοντος της ΕΕ μια μέρα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα κατώφλια για την επίτευξη της κατάστασης ZEB θα είναι ευκολότερα - για παράδειγμα, όταν τα κτίρια συνδέονται σε ένα δίκτυο θέρμανσης - για να ληφθούν υπόψη οι «διαφορετικές κλιματικές ζώνες σε ολόκληρη την Ένωση» και οι περιορισμοί υλικού, είπε ο Kelly.

Επιπλέον, το σύστημα ταξινόμησης για την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών δεν θα εναρμονιστεί πλήρως σε ολόκληρη την ΕΕ όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, μια κίνηση που θα λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές κλιματικές συνθήκες σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά θα προκαλέσει επίσης τον κατακερματισμό σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών.

 

Πανηγυρίζουν στην Ιταλία για τη συμφωνία

Στην Ιταλία, όπου η «οδηγία για τα πράσινα σπίτια» έχει γίνει σχήμα λόγου για υπέρβαση από τις Βρυξέλλες, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων γιορτάστηκε.

Με το κεντρικό όργανο του νόμου στειρωμένο, «οι ιταλικές οικογένειες δεν θα χρειάζεται πλέον να φοβούνται ότι θα πρέπει να πληρώσουν ένα οικολογικό κόστος δεκάδων χιλιάδων ευρώ για να ανακαινίσουν τα σπίτια τους με πράσινο τρόπο», πρόσθεσε.

Τώρα που το μεγαλύτερο εμπόδιο έχει ξεπεραστεί, οι διαπραγματεύσεις για το EPBD αναμένεται να ολοκληρωθούν γρήγορα. Ο Ciaran Cuffe, ένας πράσινος Ιρλανδός βουλευτής της ΕΕ που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις συνομιλίες, δήλωσε ότι «ανυπομονεί» να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις «τις επόμενες εβδομάδες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης