Ενεργοποίηση 3 βασικών συμβάσεων σχεδόν 200 εκατ. ευρώ - Σε 16 μήνες ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών
Υπεγράφη (επιτέλους) την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου το έργο πρασίνου στο Βοτανικό με το οποίο θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο του Δήμου της Αθήνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ypodomes.com.
Τα έργα περιλαμβάνουν την αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα (με έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης) και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα.
Ανάδοχος του έργου είναι η ΟΔΟΣ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 30,53%.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου 2024.
Το ποσό με τον ΦΠΑ για το έργο προ έκπτωσης ανέρχεται σε 37,2 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών έχει οριστεί σε 16 μήνες και έτσι αν δεν έχουμε καθυστερήσεις το έργο θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 13 Απριλίου 2026.
Τα 3 έργα
Με την υπογραφή του συγκεκριμένου έργου, έχουν ενεργοποιηθεί πλέον οι 3 βασικές συμβάσεις ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για τα έργα στον Βοτανικό.
Αυτές περιλαμβάνουν: έργα υποδομής (με ανάδοχο την ΖΙΤΑΚΑΤ), πρασίνου (με ανάδοχο την ΟΔΟΣ) και γήπεδο Παναθηναϊκού (με ανάδοχο το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΜΕΤΚΑ-ΑΚΤOR).
Οι παροχές του πάρκου
Σε έκταση που ξεπερνά τα 300.000 m2 θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πρωτεύουσας, ένας νέος πνεύμονας πρασίνου με πολύ ήπιες χρήσεις και σύγχρονες δημόσιες υποδομές.
Στο πάρκο φιλοξενούνται χώροι αναψυχής, υπαίθριας άθλησης και παιχνιδιού, πλατείες και αναψυκτήρια, παιδικές χαρές, αμφιθέατρο, αστικές καλλιέργειες, πάρκο για σκύλους, καθώς και περισσότερα από 14.000 m2 χλοοτάπητα για διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου πάρκου στο δυτικό τμήμα της Αθήνας, συμπληρώνεται ο νοητός κύκλος των μεγάλων αστικών «πνευμόνων» πρασίνου (Λυκαβηττός, Εθνικός Κήπος, Ακαδημία Πλάτωνος κλπ.), συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη θωράκιση και ανθεκτικότητα της Αθήνας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
www.worldenergynews.gr