(upd 10:30) Το διοικητικό συμβούλιο της HELLENiQ Energy ενέκρινε την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ και προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες υπογραφής μέσω ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είχε είχε εγκρίνει χθες.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της ΗelllniQ Energy για την εξαγορά από το δημόσιο (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις για τη διαδικασία και το χρόνο αποπληρωμής του τιμήματος που υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία φαίνεται ότι θα έχουν οι δυο δικαστικές εκκρεμότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας και συγκεκριμένα η προσφυγή της στη διαιτησία κατά της Gazprom αλλά και η υπόθεση των ELFE. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά η υπόθεση της Gazprom αναμένεται να λήξει πολύ συντομότερα απ΄ ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπολόγιζε και συγκεκριμένα τους πρώτους μήνες του 2025.
Πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η συμφωνία θα περιλαμβάνει προβλέψεις 24 + 12 μηνών για να ολοκληρωθούν οι εκκρεμούσες υποθέσεις της Gazprom, που βρίσκεται στην διαιτησία και της ELFE που αφορά την γνωστή υπόθεση Λιπασμάτων - Λαυρεντιάδη.
Επίσης το τίμημα αναμένεται να αποπληρωθεί σε βάθος 5ετίας - 7ετίας, ενώ αν υπάρξει εκ νέου πώληση της ΔΕΠΑ από το Δημόσιο, η HelleniQ Energy θα μπορέσει να λάβει υπερτίμημα, εφόσον αυτό υπάρξει μελλοντικά.
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τη Gazprom για την προμήθεια αερίου λήγει το 2026. Έτσι η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαιτησίας αποτελεί και ένα ζητούμενο προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα και για την επόμενη περίοδο δηλαδή μετά τη λήξη της σύμβασης.
Εν τω μεταξύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι η προμήθεια από την Gazprom ειδικά των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης αποτελεί παρελθόν αφού χθες εκπρόσωπος της EE δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και ότι η Επιτροπή δεν υποστηρίζει καμία συζήτηση για την επέκταση της σύμβασης, ούτε άλλες λύσεις για τη διατήρηση των ροών διαμετακόμισης. Η τράνζιτ διέλευση ρωσικού αερίου από την Ουκρανία αναμένεται να διακοπεί στο τέλος του χρόνου, καθώς το Κίεβο έχει δηλώσει ότι δεν θα ανανεώσει τη σχετική σύμβαση με τη Gazprom, που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου.
Προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου
Σε αυτό το περιβάλλον το ελληνικό σχέδιο που προωθείται δυναμικά από τον ΔΕΣΦΑ για τη δημιουργία του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων αγωγών και μεταφορά αερίου από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ως την Ουγγαρία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Ο συγκεκριμένος αγωγός ο οποίος επιζητεί οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα θα μπορούσε να συμβάλλει στην τροφοδοσία των χωρών αυτών με φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές, κυρίως υγροποιημένο αέριο μέσω του τερματικού της Ρεβυθούσας και του νέου πλωτού σταθμού (FSRU) της Aλεξανδρούπολης.
Επί του παρόντος στην Νοτιοανατολική Ανατολική Ευρώπη έρχεται ρωσικό φυσικό αέριο με τον αγωγό Turkish Stream, μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας.
Έτοιμη για την διακοπή του ρωσικού αερίου η ΕΕ
Όσο δε για την ΕΕ δηλώνει προετοιμασμένη για την πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας με την εκπρόσωπο της Επιτροπής να δηλώνει ότι «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις». Πάντως σύμφωνα με το Montel ενεργειακοί όμιλοι και Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς από τη Σλοβακία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ουγγαρία ανάφεραν ότι ζητούν από την Πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να εγκρίνει τη συνέχιση των ροών μέσω της Ουκρανίας μετά τη λήξη της υφιστάμενης πενταετούς σύμβασης.
Όσον αφορά στις εταιρίες που ζήτησαν να συνεχιστεί η τράνζιτ διέλευση ρωσικού αερίου από την Ουκρανία, προέρχονται όλες από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που πλήττονται οικονομικά από τη διακοπή της ροής του αερίου. Πληροφορίες του Montel αναφέρουν επίσης ότι τη σχετική επιστολή προς την Κομισιόν υπογράφουν ενεργειακοί όμιλοι όπως η σλοβακική εταιρία SPP και ο Διαχειριστής Eustream, οι ουγγρικές εταιρείες MOL και MVM, η ιταλική Gas Intensive Societa Consortile και η Ομοσπονδία Αυστριακών Βιομηχανιών.
www.worldenergynews.gr