ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση οικοδομικών αδειών στην Αττική (31% επιφάνεια - 86% όγκος) πριν την απόφαση του ΣτΕ

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση οικοδομικών αδειών στην Αττική (31% επιφάνεια - 86% όγκος) πριν την απόφαση του ΣτΕ

Οι εργολάβοι έτρεξαν να προλάβουν το Συμβούλιο της Επικρατείας

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» σύμφωνα με μια λαϊκή ρήση και αυτό φρόντισαν να κάνουν οι εργολάβοι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με βάση τα στοιχεία της οικοδομικής δραστηριότητας, εξασφάλισαν οικοδομικές άδειες με πλήρη χρήση των «μπόνους» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τον Οκτώβριο.

Εκτιμώντας ότι ίσως υπήρχε κάποια κατάργηση των «μπόνους» (όπως κι έγινε τελικά με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε το ανώτατο δικαστικό όργανο στις 11 Δεκεμβρίου), πολλοί κατασκευαστές θέλησαν να εξασφαλίσουν άδειες με τα μπόνους, ώστε να αποφύγουν τυχόν περιστολή των δομήσιμων επιφανειών των οικοπέδων που είχαν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (στοιχεία της οποίας παρουσιάζει η «Καθημερινή»), η μέση επιφάνεια ανά νέα οικοδομή στην Αττική διαμορφώθηκε σε 1.091 τ.μ., ενώ ο μέσος όγκος σε 6.934 κυβικά μέτρα.

Πρόκειται για νούμερα που είναι αισθητά υψηλότερα (31,4% η επιφάνεια και 85,8% ο όγκος) σε σχέση με τον Ιούλιο, που θεωρείται ένας συγκρίσιμος μήνας με βάση και τον ρυθμό λειτουργίας των υπηρεσιών (χωρίς δηλαδή τη θερινή «ραστώνη» του Αυγούστου).


Τα δεδομένα του Ιουλίου

Τον Ιούλιο, η μέση επιφάνεια ανά νέα οικοδομή δεν ξεπερνούσε τα 830 τ.μ. και ο όγκος τα 3.730 κυβικά μέτρα, ενώ ακόμα χαμηλότερα είναι τα νούμερα του Ιουνίου, όταν εκδόθηκαν άδειες για μόλις 555 τ.μ. επιφανείας ανά νέα οικοδομή και 1.967 κυβικά μέτρα όγκου.

Τον συγκεκριμένο μήνα, το ζήτημα των «μπόνους» του ΝΟΚ βρισκόταν στο απόγειο της επικαιρότητας, με σειρά προσφυγών από φορείς και δημοτικές αρχές, αναστολές έκδοσης οικοδομικών αδειών και άλλες διοικητικές πράξεις, κι έτσι εκτιμάται ότι πολλοί κατασκευαστές προτίμησαν να μην προβούν σε κάποια κίνηση, κάτι που εξηγεί και τα σχετικά νούμερα.

 

Κατανομή νέων οικοδομών στην Αττική τον Σεπτέμβριο

Στο κέντρο της Αθήνας, εκδόθηκαν 13 νέες άδειες συνολικής επιφανείας 8.780 τ.μ. (675 τ.μ. ανά οικοδομή) και 30.480 κυβικών μέτρων όγκου (2.344 τ.μ. ανά οικοδομή).

Στον βόρειο τομέα της Αττικής εντοπίζεται η μεγαλύτερη δραστηριότητα με 22 νέες οικοδομές συνολικής επιφανείας 23.391 τ.μ. (1.063 τ.μ. ανά νέα οικοδομή) και 77.571 κυβικά μέτρων όγκου (3.525 κυβικά ανά οικοδομή),

ενώ στα νότια προάστια εκδόθηκαν 21 νέες άδειες για 16.194 τ.μ. επιφανείας (771 τ.μ. ανά οικοδομή) και 52.216 κυβικά μέτρα όγκου (2.486 ανά οικοδομή).

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά τον Σεπτέμβριο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική διαμορφώθηκε σε 462 άδειες, 3,4% περισσότερες από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, αλλά η επιφάνεια κατέγραψε αύξηση κατά 29,3% σε 196.515 τ.μ. και ο όγκος κατά 99,1% σε 1,22 εκατ. κυβικά μέτρα.

 

Η κατάσταση σε όλη την επικράτεια

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς είναι προφανές ότι οι μεγαλύτερες ανάγκες δόμησης εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Έτσι, στο σύνολο της χώρας, τον φετινό Σεπτέμβριο εκδόθηκαν άδειες για 910 νέες οικοδομές, με συνολική επιφάνεια 448.661 τ.μ. και όγκο 2,2 εκατ. κυβικών μέτρων, δηλαδή 493 τ.μ. ανά οικοδομή και μόλις 1.967 κυβικών μέτρων (σχεδόν το 1/3 της Αττικής).

Συγκριτικά με τον Ιούλιο, η επιφάνεια ανά ακίνητο είναι μικρότερη κατά 11%, ενώ ο όγκος ήταν κατά 23,6% μεγαλύτερος.


Αναμένοντας τη διαβούλευση του ΥΠΕΝ

Εν τω μεταξύ, σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αναφορικά με την καταγραφή περιπτώσεων και την υποβολή παρατηρήσεων για τη νομοθέτηση που θα απαιτηθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ για το ζήτημα των «μπόνους» του ΝΟΚ.

Το υπουργείο έχει ήδη φέρει προς ψήφιση τροπολογία, που μοιάζει να δικαιώνει τη στρατηγική όσων κατασκευαστών ανέλαβαν το ρίσκο της έκδοσης αδειών με τη χρήση των «μπόνους», καθώς αναφέρει ότι αυτές οι άδειες δεν ανακαλούνται μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, που αναμένεται εντός του Ιανουαρίου του 2025.

Ο λόγος είναι επειδή δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς στοιχειοθετεί την έναρξη εργασιών. Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση του ΣτΕ οριζόταν ότι σε περιπτώσεις αδειών που δεν έχει γίνει έναρξη εργασιών, θα πρέπει να γίνεται ανάκληση και αναθεώρηση χωρίς τα «μπόνους» της δόμησης.

 

Σκυλακάκης: «Μπόνους δεν ισχύουν πια οριζόντια»

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρή Σκυλακάκη, «από την ημέρα της ανακοίνωσης ισχύει η καινούργια απόφαση του ΣτΕ, την οποία όμως δεν ξέρουμε με λεπτομέρεια.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ασάφεια στον νόμο.

Είναι σαφές ότι μπόνους δεν ισχύουν πια οριζόντια. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι τι ακριβώς περιέχεται για τις επιμέρους περιπτώσεις στην απόφαση του ΣτΕ, διότι ακόμη δεν την έχουμε δει. Υπάρχει μόνο μία γενική αρχή στην ανακοίνωση του ΣτΕ.

Θέλουμε να έχουμε όλα τα στοιχεία για να ξέρουμε πώς θα παρέμβουμε, όταν θα βγει η απόφαση του ΣτΕ.

Μη σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα πριν δούμε την απόφαση. Κάποια σημεία θα λυθούν μέσα στην απόφαση, κάποια άλλα χρειάζονται δική μας παρέμβαση. Πρέπει να προετοιμαστούμε έγκαιρα, για να δράσουμε γρήγορα, διότι η αγορά δεν μπορεί να μένει χωρίς διευκρινίσεις», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης