Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αναλυτές: Οι τιμές του άνθρακα στην ΕΕ θα εκτιναχθούν στα ύψη μέχρι το 2027 (Reuters)

Αναλυτές: Οι τιμές του άνθρακα στην ΕΕ θα εκτιναχθούν στα ύψη μέχρι το 2027 (Reuters)

Βλέπουν την μέση τιμή του άνθρακα το 2027 στα 111,14 ευρώ ανά τόνο

 

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές των αδειών άνθρακα στην ΕΕ θα εκτιναχθούν στα ύψη μέχρι το 2027 καθώς τα μέτρα πολιτικής συρρικνώνουν την προσφορά, ενώ οι προβλέψεις τους για το 2025 και το 2026 δεν άλλαξαν , σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα του Reuters την Παρασκευή.
Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS) είναι το κύριο εργαλείο της Ευρώπης για τον περιορισμό των εκπομπών για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της και αναγκάζει τους κατασκευαστές, τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν παραδίδοντας δικαιώματα άνθρακα.
Η μέση πρόβλεψη για την τιμή του άνθρακα από αναλυτή για το 2027, την πρώτη φορά που οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για την περίοδο, ήταν 111,14 ευρώ ανά τόνο, πολύ υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή των 62,50 ευρώ/τόνο. έδειξε έρευνα του Reuters σε εννέα αναλυτές.
«Αναμένουμε από τους συμμετέχοντες στην αγορά να στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στην επερχόμενη συμπίεση της προσφοράς στην αγορά, το 2027 πρόκειται να είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά», δήλωσε ο Haege Fjellheim, επικεφαλής ανάλυσης άνθρακα στη Veyt.

Μείωση προσφοράς δικαιωμάτων

«Εν μέσω της συνολικής προσαρμογής του πλαισίου 55 που μειώνει την προσφορά νέων δικαιωμάτων, το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς συνεχίζει να απορροφά το υπόλοιπο πλεόνασμα της αγοράς», δήλωσε ο Fjellheim.
Το πλαίσιο προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 55 στοχεύει στη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ κατά 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990, ενώ το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς είναι ένας μηχανισμός για την αφαίρεση των πλεονασματικών αδειών από την αγορά.

Τα επιδόματα της ΕΕ (EUAs) προβλέπονται κατά μέσο όρο σε 76,88 ευρώ ανά μετρικό τόνο για το 2025 και 92,48 ευρώ για το 2026, αυξημένα κατά 0,2% και μειωμένα κατά 1% αντίστοιχα από τις προβλέψεις που έγιναν τον Ιούλιο.
«Στο εγγύς μέλλον, η τιμή του άνθρακα είναι πιθανό να συνεχίσει να διαπραγματεύεται σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις τιμές του φυσικού αερίου της ΕΕ. Τούτου λεχθέντος, αυτή η σύνδεση θα εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο βιομηχανικός τομέας αναλαμβάνει τον μανδύα από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ως βασικό μοχλό των εκπομπών», δήλωσε ο David Oxley, επικεφαλής οικονομολόγος για το κλίμα και τα εμπορεύματα στην Capital Economics.
Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου ήταν περιορισμένες τις τελευταίες εβδομάδες με τους συμμετέχοντες στην αγορά να ανησυχούν για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης