Γρήγορη μετάβαση στην εποχή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές, δείχνει η ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας
Η καθαρή ενέργεια εισέρχεται στο ενεργειακό σύστημα με ρυθμό άνευ προηγουμένου, αλλά η ανάπτυξη στις τεχνολογίες και τις αγορές κάθε άλλο παρά ομοιόμορφη είναι, όπως υποστηρίζει η νέα έκθεση του IEA (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας).
Το World Energy Outlook 2024 (η πιο έγκυρη παγκόσμια πηγή ενεργειακής ανάλυσης και προβολών) δείχνει ότι το περίγραμμα ενός νέου, πιο ηλεκτρισμένου ενεργειακού συστήματος έρχεται στο επίκεντρο καθώς η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πάει στα ύψη.
Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί με διπλάσιο ρυθμό από τη συνολική ενεργειακή ζήτηση την τελευταία δεκαετία, με τα 2/3 της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία δέκα χρόνια να προέρχονται από την Κίνα.
Μπιρόλ: Η Εποχή της Ηλεκτρικής Ενέργειας θα βασίζεται σε ΑΠΕ
Ο Φατίχ Μπιρόλ (Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA) δήλωσε: «Σε προηγούμενες World Energy Outlooks, ο IEA κατέστησε σαφές ότι το μέλλον του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος είναι ηλεκτρικό και τώρα είναι ορατό σε όλους.
Στην ενεργειακή ιστορία, γίναμε μάρτυρες της Εποχής του Άνθρακα και της Εποχής του Πετρελαίου.
Τώρα προχωράμε με ταχύτητα στην Εποχή της Ηλεκτρικής Ενέργειας η οποία θα καθορίσει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα στο μέλλον και θα βασίζεται όλο και περισσότερο σε καθαρές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες παγκόσμιες ενεργειακές τάσεις σήμερα, η Κίνα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού που συμβαίνει.
Είτε πρόκειται για επενδύσεις, για ζήτηση ορυκτών καυσίμων, για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ή για την παραγωγή καθαρής τεχνολογίας, βρισκόμαστε τώρα σε έναν κόσμο όπου σχεδόν κάθε ενεργειακή ιστορία είναι ουσιαστικά ιστορία της Κίνας.
Μόνο ένα παράδειγμα: η ηλιακή επέκταση της Κίνας προχωρά τώρα με τέτοιο ρυθμό που, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030 – σε λιγότερο από 10 χρόνια από τώρα – η παραγωγή ηλιακής ενέργειας της Κίνας από μόνη της θα μπορούσε να ξεπεράσει τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα».
Απαίτηση για μεγαλύτερες επενδύσεις σε νέα ενεργειακά συστήματα
Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να επιταχυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας κάθε χρόνο το ισοδύναμο της ιαπωνικής ζήτησης στην παγκόσμια χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα σενάριο που βασίζεται στις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής και θα αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα σε σενάρια που πληρούν εθνικούς και παγκόσμιους στόχους για την επίτευξη καθαρές μηδενικές εκπομπές.
Για να συνεχίσει η καθαρή ενέργεια να αναπτύσσεται με ρυθμό, απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις σε νέα ενεργειακά συστήματα, ειδικά στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση.
Σήμερα, για κάθε δολάριο που δαπανάται για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, 60 σεντς δαπανώνται για δίκτυα και αποθήκευση, υπογραμμίζοντας πώς οι βασικές υποδομές υποστήριξης δεν συμβαδίζουν με τις μεταβάσεις της καθαρής ενέργειας.
Η ασφαλής απαλλαγή από τον άνθρακα του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα και αποθήκευση να αυξηθούν ακόμη πιο γρήγορα από την καθαρή παραγωγή και η αναλογία επενδύσεων να εξισορροπηθεί εκ νέου σε 1:1, προβλέπει η έκθεση.
Πολλά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας είναι επί του παρόντος ευάλωτα στην αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, δίνοντας προτεραιότητα στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους και της ψηφιακής τους ασφάλειας.
www.worldenergynews.gr