Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς «Oreshnik» με ταχύτητα – 10 Mach ή περίπου 3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο… αποτέλεσε σοκ και δέος παγκοσμίως.
Καμία χώρα, ούτε η Κίνα, ούτε οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει ποτέ δοκιμή τέτοιου πυραύλου που καταγράφηκε μάλιστα σε video προκαλώντας σοκ αφού οι κεφαλές πέφτοντας από τον Ουρανό δημιουργούσαν ένα απόκοσμο σκηνικό λόγω του πλάσματος που δημιουργούσε η υπερηχητική ταχύτητα.
Το πυραυλικό σύστημα Oreshnik δεν είναι εξέλιξη κάποιου παλαιότερου πυραύλου, είναι κάτι εντελώς νέο και αυτό σοκάρει περισσότερο την Δύση για να σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και δοκιμαστεί ένας πύραυλος με πυρηνικές κεφαλές σε εντελώς νέα βάση απαιτούνται χρόνια και η Ρωσία φαίνεται ότι σχεδίαζε το Project από το 2019…
Οι Ρώσοι ενημέρωσαν πριν την εκτόξευση, το Ουκρανικό κοινοβούλιο σταμάτησε να λειτουργεί, οι πρεσβείες των μεγάλων χωρών έκλεισαν και στις μεγάλες χώρες υπήρξε πρωτοφανής κινητοποίηση… έτρεχαν σαν τις κατσαρίδες τόνισε ένας ρώσος στρατηγός… και όπως ανέφερε και ο Putin ο Ρώσος Πρόεδρος ο Oreshnik δεν μπορεί να καταρριφθεί από κανένα σύστημα αεράμυνας στον κόσμο…
Πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης όντως έντρομα ανέφεραν ότι ποτέ στην παγκόσμια ιστορία δεν χρησιμοποιήθηκε βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς «Oreshnik» με ταχύτητα 10 Mach για να χτυπήσει στόχο… χωρίς ωστόσο να φέρει πυρηνικές ή και συμβατικές κεφαλές…
Advertisement
Sergei Karakayev (Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις Ρωσίας): Ο πύραυλος Oreshnik μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στην Ευρώπη
Το πυραυλικό σύστημα Oreshnik έχει χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να χτυπά στόχους σε όλη την Ευρώπη, τόνισε διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων (RVSN) Sergei Karakayev.
«Αυτό το σύστημα πυραύλων με υπερηχητικές μονάδες μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε στόχο κυρίως τους άκρως προστατευμένους - με υψηλή αποτελεσματικότητα.
Το σύστημα Oreshnik, μπορεί να χτυπήσει στόχους σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που το διακρίνει από άλλα όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς»…
Το Ρωσικό τελεσίγραφο ονομάζεται Oreshnik
Το αποκορύφωμα των τελευταίων ωρών ήταν η εκτόξευση από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις του βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς «Oreshnik» (ταχύτητα – 10 Mach ή περίπου 3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο) και το τελεσίγραφο που απηύθυνε ο Ρώσος Πρόεδρος Putin όχι μόνο στον Ουκρανία, αλλά και στους δυτικούς ηγέτες, που επέτρεψαν επίσημα τη χρήση πυραύλων ATACMS και Storm Shadow στο ρωσικό έδαφος.
Το Ουκρανικό εργοστάσιο πυραύλων Yuzhmash στο Dnepr (Dnepropetrovsk), το οποίο παράγει πυραυλικό εξοπλισμό από τη σοβιετική εποχή, χτυπήθηκε.
Λίγο πριν το χτύπημα, η Ρωσία προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για την εκτόξευση για να αποφευχθεί η κατά λάθος έναρξη πυρηνικού πολέμου.
Από τη σκοπιά των μέσων ενημέρωσης, αυτή η υπόθεση ήταν ασυνήθιστη και οι δυτικοί πολιτικοί, καθώς και το κοινό, αντέδρασαν σοκαρισμένοι.
Διαχωρίζουν την θέση τους Ολαφ Σολτς και Ντόναλντ Τουσκ
Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, θεωρώντας ότι η εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου συνιστά μια «τρομερή κλιμάκωση» της σύγκρουσης, η οποία, κατά τη γνώμη του, δικαιώνει την επιλογή του Βερολίνου να μην ακολουθήσει τον Τζο Μπάιντεν στην απόφασή του να δώσει το πράσινο φως για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.
«Δεν θέλουμε να παράσχουμε στην Ουκρανία πυραύλους Κρουζ, ικανούς να διεισδύουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος», είπε ο Γερμανός ηγέτης, τονίζοντας ότι «η σύνεση και η ξεκάθαρη υποστήριξη στην Ουκρανία συμβαδίζουν». Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «λυπηρό γεγονός» την απόφαση του Κιέβου να χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού, τις οποίες αποφάσισαν να παραδώσουν στην Ουκρανία οι Αμερικανοί.
Αλλά και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον πραγματικό, όπως είπε, κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης.
«Ο πόλεμος στα ανατολικά μας εισέρχεται σε μια καθοριστική φάση, νιώθουμε ότι το άγνωστο πλησιάζει. Η σύγκρουση λαμβάνει δραματικές διαστάσεις. Οι τελευταίες ώρες έδειξαν ότι η απειλή για μια παγκόσμια σύρραξη είναι πραγματική και σοβαρή», ανέφερε ο Τουσκ.
Ο Zelensky δηλώνει εάν μας εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ… ηττηθήκαμε
Ο επικεφαλής της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, δήλωσε λίγο αργότερα ότι το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik ήταν μεγάλη πρόκληση και ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό….
Μάλιστα δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ τώρα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές εγκαταλείψουν την Ουκρανία, θα ηττηθεί «θα χάσουμε τον πόλεμο με τους Ρώσους» προειδοποίησε ο Zelensky…
Ήταν η τελευταία προειδοποίηση – Τελεσίγραφο
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος Oreshnik είναι πυρηνικός, αλλά στην επίθεση με τα πολλαπλά οχήματα επανεισόδου ήταν εξοπλισμένα με βύσματα από σκληρό χάλυβα.
Το δημοσιευμένο υλικό από το Dnipro (Dnepropetrovsk) δείχνει την κινητική επίδραση της χρήσης τέτοιων πυρομαχικών.
Είναι πιθανό ότι ο πύραυλος ήταν εφοδιασμένος με το υπερηχητικό σύστημα Avangard-R.
Ποιοι μπορεί να γίνουν στόχοι;
Στις 26 Νοεμβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, στην ατζέντα της οποίας είναι η χρήση του νέου ρωσικού πυραύλου Oreshnik.
Η Ουκρανική Βουλή Verkhovna Rada ακύρωσε τις συνεδριάσεις του λόγω της απειλής για κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban ζήτησε να ληφθεί σοβαρά υπόψη η προειδοποίηση του Putin ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χτυπήσει δυτικούς στόχους, καθώς ο Ρώσος ηγέτης δεν λέει «κενά λόγια».
Θα αλλάξει το Oreshnik την ισορροπία δυνάμεων στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσει σύντομα μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ;
France-Presse: Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ
Την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρεσβευτών, μετέδωσε το France-Presse.
Η Ουκρανία ζήτησε συνάντηση μετά τη χρήση ενός νέου ρωσικού πυραύλου που έπληξε ουκρανική αμυντική βιομηχανία το βράδυ στις 21 Νοεμβρίου 2024.
Λόγω του πανικού που προκλήθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα, η Ουκρανική βουλή διέκοψε τις εργασίες της.
Ακύρωσε τις εργασίες της ολομέλειας μετά την προειδοποίηση για πιθανό χτύπημα σε κυβερνητικό κτίριο.
Η αμερικανική και πολλές άλλες πρεσβείες έκλεισαν στο Κίεβο, και πολλοί υποψιάστηκαν ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τη Δύση λίγες μέρες πριν για τον χτύπημα με Oreshnik.
Ο Zelensky και η κυβέρνηση κρύφτηκαν σε καταφύγια
Αρχικά, κυκλοφόρησαν αναφορές ότι το γραφείο του προέδρου Volodymyr Zelensky και η ουκρανική κυβέρνηση είχαν επίσης εγκαταλείψει άρον - άρον, αλλά οι αρχές διέψευσαν αυτές τις αναφορές…
«Σε συμμόρφωση με τα τυπικά μέτρα ασφαλείας: εάν υπάρξει συναγερμός, θα βρεθούμε σε καταφύγια», εξήγησαν πηγές στην κυβέρνηση.
Γιατί η Ρωσία θεωρεί ότι δικαιούται να επιτεθεί σε στόχους του ΝΑΤΟ; - Ο πόλεμος είναι παγκόσμιος
Ο πανικός στους διαδρόμους εξουσίας του Κιέβου ξεκίνησε όταν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτόξευσαν έναν νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik στη στρατιωτική επιχείρηση Yuzhmash στο Dnepropetrovsk (Dnepr).
Ο ίδιος ο πρόεδρος Putin το ανακοίνωσε σε διάγγελμα.
Ο Πρόεδρος Putin υπενθύμισε ότι το ρωσικό έδαφος δέχτηκε επιθέσεις από αμερικανικά και βρετανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
«Από εκείνη τη στιγμή, η περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία που προκλήθηκε από τη Δύση απέκτησε στοιχεία παγκόσμιας φύσης μετά από επιθέσεις από δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Putin.
Σε απάντηση, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε τον τελευταίο πύραυλο Oreshnik, η Ρωσία θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί όπλα εναντίον στόχων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον ρωσικών στόχων, προειδοποίησε ο Putin.
«Θα καθορίσουμε τους στόχους που θα καταστραφούν κατά τη διάρκεια περαιτέρω δοκιμών των νεότερων πυραυλικών συστημάτων μας με βάση τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Putin.
Το BBC προσπαθεί να σκιαγραφήσει τις κινήσεις Putin
Το BBC και ο ειδικός αναλυτής για τα θέματα της Ρωσίας δηοσιογράφος του Στιβ Ρόσενμπεργκ σημειώνει ότι δεν έχει σαφή απάντηση για τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν και λέει: «Ίσως ούτε καν ο Πούτιν δεν ξέρει την απάντηση, πράγμα που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο σοβαρά».
Ο Πούτιν κλιμακώνει
Οπως αναφέρει το BBC μπορεί το Κρεμλίνο να κατηγορεί τη Δύση ότι κλιμακώνει αλλά είναι εκείνο που τα τελευταία τρία χρόνια κάνει ακριβώς αυτό: Κλιμακώνει. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αυτός που αγκαλιάζει την κλιμάκωση ως μέσο για την επίτευξη των στόχων του - στην προκειμένη περίπτωση, τον έλεγχο της Ουκρανίας ή τουλάχιστον την ειρήνη με τους όρους της Ρωσίας.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η απόφασή του να ανακηρύξει τέσσερα ουκρανικά εδάφη τμήμα της Ρωσίας, η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ, η απόφασή του την Πέμπτη να στοχεύσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο με έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, ακολουθούμενη από απειλές για χτύπημα στη Δύση - όλα αυτά αποτελούν στιγμές κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης».
Και λίγο παρακάτω συνεχίζει λέγοντας ότι η κλιμάκωση είναι μια ευδιάκριτη πιθανότητα. «Η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερες ρωσικές επιθέσεις, ακόμη και βαρύτερους βομβαρδισμούς», γράφει σημειώνοντας ότι η Δύση θα πρέπει να κάνει αξιολόγηση των απειλών του Πούτιν θυμίζοντας ότι η Δύση έτσι και αλλιώς φοβάται για έξαρση του υβριδικού ρωσικού πολέμου.
Ξέρουμε ότι o Ρώσος πρόεδρος που λειτουργεί με το συναίσθημα. Η απόφαση να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο επίσης ελήφθη με το συναίσθημα. Εξαιτίας αυτού πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το πώς σκέφτεται την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος. Λένε ότι πρέπει να επιστρέψει ο φόβος του πολέμου για να συγκρατηθούν και οι δυο πλευρές, αλλά αυτό είναι επίσης ένα εργαλείο κλιμάκωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, με αυτή την ερμηνεία, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στο πλαίσιο ενός περιορισμένου πυρηνικού πολέμου. Ωστόσο, αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα. Αλλά αντίθετα θα ήταν η αρχή μιας αυτοκτονικής κλιμάκωσης για ολόκληρο τον κόσμο''».
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, εξηγεί το BBC, είναι μικρές κεφαλές που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης ή για περιορισμένο πλήγμα.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να ενεργήσει με βάση τα συναισθήματα. Είναι επίσης, σαφώς, καθοδηγούμενος από τη δυσαρέσκεια για τη Δύση και εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει.
Αλλά γνωρίζει επίσης ότι τα πράγματα στον κόσμο θα μπορούσαν σύντομα να είναι διαφορετικά.
Σε δύο μήνες ο Τζο Μπάιντεν θα έχει φύγει από την εξουσία και ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει σκεπτικισμό όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο ΝΑΤΟ.
Έχει επίσης δηλώσει πρόσφατα ότι το να μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν «κάτι έξυπνο».
Όλα αυτά θα πρέπει να είναι μουσική στα αυτιά του Πούτιν.
www.worldenergynews.gr