Διεθνή

Τrump: Η Fed θα πρέπει να ρίξει κι άλλο τα επιτόκιά της – Νέοι δασμοί ανακοινώνονται στις 2 Απριλίου

Τrump: Η Fed θα πρέπει να ρίξει κι άλλο τα επιτόκιά της – Νέοι δασμοί ανακοινώνονται στις 2 Απριλίου
Η κυβέρνηση Trump ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα νέο κύμα δασμών στις 2 Απριλίου, αν και το ακριβές πεδίο εφαρμογής δεν είναι σαφές
Τη σύστασή του «να κόψει τα επιτόκιά της η Fed», έδωσε σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι αξιωματούχοι σταθμίζουν το οικονομικό κόστος της δασμολογικής του πολιτικής.

«Η Fed θα ήταν πολύ καλύτερα να κόψει τα επιτόκια καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ αρχίζουν να βρίσκουν (να διευκολύνουν!) το δρόμο τους στην οικονομία», δήλωσε ο Τραμπ στην ανάρτησή του στο Truth Social. «Κάντε το σωστό. Η 2η Απριλίου είναι η ημέρα της απελευθέρωσης στην Αμερική!!!», συμπλήρωσε.

Η παρέμβαση του Τραμπ το βράδυ της Τετάρτης έρχεται την ώρα που η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα νέο κύμα δασμών, για το οποίο ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ έδωσε σήμα ότι κρέμεται πάνω από τις προβλέψεις.

Οι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν σταθερό το επιτόκιο αναφοράς τους την Τετάρτη για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους.

Ο Πάουελ υποβάθμισε τις υποβόσκουσες ανησυχίες για επιβράδυνση, αλλά αναγνώρισε ότι η αβεβαιότητα για τους δασμούς αποτελεί παράγοντα και ήδη συμβάλλει στον πληθωρισμό των αγαθών, αλλά μπορεί να αποδειχθεί παροδική.   

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα νέο κύμα δασμών στις 2 Απριλίου, αν και το ακριβές πεδίο εφαρμογής δεν είναι σαφές.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς σε ορισμένα κράτη, αν και η κυβέρνησή του δεν έχει διευκρινίσει ποια είναι αυτά ή σε ποιο ποσοστό, και οι βασικοί οικονομικοί σύμβουλοί του έχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης της δασμολογικής πολιτικής.

Η αντίδραση του κοινού για τα επιτόκια έρχεται καθώς ο Λευκός Οίκος του Τραμπ προσπαθεί να υποστηρίξει τα επιχειρήματά του για αυστηρότερους δασμούς εν μέσω μιας μικτής οικονομικής εικόνας στις ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει όσο θα ήθελαν οι Αμερικανοί καταναλωτές. Τα υψηλά επιτόκια συμπιέζουν την αγορά ακινήτων και οι οικονομολόγοι βλέπουν τώρα επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τους επόμενους μήνες.

Ο Τραμπ έχει στείλει επανειλημμένα ανάμεικτα μηνύματα για τη Fed - άλλοτε ζητώντας περικοπές και άλλοτε αρνούμενος να παρέμβει. Ομοίως, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αμφιταλαντεύτηκε σχετικά με το πόσο ανεξάρτητη θα πρέπει κατά τη γνώμη του να είναι η Fed από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να επιτρέψει στον Πάουελ, τον οποίο διόρισε στη θέση αυτή το 2018, να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του. Ωστόσο, χαρακτήρισε επίσης την απόφαση του Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ως πολιτικά υποκινούμενη και με σκοπό να ενισχύσει τους Δημοκρατικούς.

Ο Τραμπ επικράτησε τελικά στις εκλογές και στο παρελθόν έχει σκεφτεί να επιδιώξει να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην κεντρική τράπεζα, η οποία παραδοσιακά διατηρεί την ανεξαρτησία της από τον Λευκό Οίκο. Έχει πει ότι ένας πρόεδρος θα πρέπει να μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις για τα επιτόκια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης