Η ζήτηση της Νοτιοανατολικής Ασίας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται, λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογικής κατασκευής και των κέντρων δεδομένων, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Oil Price. Η Solarvest, ο κορυφαίος πάροχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή, σχεδιάζει να επωφεληθεί από αυτήν την έκρηξη αυξάνοντας τις εισαγωγές από την Κίνα, σύμφωνα με πηγές από την εταιρία.
Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Η αγορά εξοπλισμού και εξαρτημάτων από Κινέζους προμηθευτές, οι οποίοι έχουν κατακτήσει την αλυσίδα εφοδιασμού και την ηλιακή τεχνολογία, δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία για να αναπτυχθεί η παραγωγή πράσινης ενέργειας με τιμή που θα είναι αρκετά χαμηλότερη για να ανταγωνιστεί τα ορυκτά καύσιμα.
Η θέση της Κίνας
Μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road, το Πεκίνο έχει επεκτείνει την επιρροή του στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Πακιστάν. Ωστόσο, οι ΗΠΑ επέκριναν την Κίνα για την επιδότηση των κατασκευαστών και την υποτιμολόγηση των αγαθών, που οδηγεί σε δασμούς και εμπορικούς φραγμούς.
Παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, η Κίνα διατηρεί ένα προβάδισμα με οικονομίες κλίμακας και αυξανόμενη κλιματική ανάγκη. Η ηλιακή ενέργεια, που θεωρείται ως η πιο προσιτή ανανεώσιμη πηγή, προσέλκυσε επενδύσεις 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, ξεπερνώντας όλους τους άλλους τύπους ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η πρωτοκαθεδρία της Κίνας στην ηλιακή ενέργεια
Τα υπεράκτια αιολικά έργα χρειάζονται πάνω από οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθούν, ενώ οι ηλιακοί σταθμοί μπορούν να κατασκευαστούν σε λιγότερο από δύο, καθιστώντας την ηλιακή ενέργεια μια πιο γρήγορη επιλογή για εταιρείες που μεταβαίνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτή η ανάγκη είναι επείγουσα, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες όπως η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, αλλά στοχεύουν να προσελκύσουν τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Google, δεσμευμένοι για 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της πρωτοβουλίας RE100.
Η Κίνα, από την πλευρά της, κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας, στεγάζοντας κορυφαίους παίκτες όπως οι Longi Green Energy, Tongwei και Jinko Solar, καθώς και οι τρεις κορυφαίοι κατασκευαστές μετατροπέων: Huawei, Sungrow και Ginlong.
Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ινδίας να στραφούν στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής, η Κίνα προβλέπεται να διατηρήσει πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας φωτοβολταϊκών έως το 2030, με τα ηλιακά προϊόντα της να κοστίζουν 20-30% λιγότερο από τους ανταγωνιστές, σύμφωνα με τον IEA.
Οι αναλυτές αποδίδουν το πλεονέκτημα της Κίνας στην οικονομική της κλίμακα, την προηγμένη τεχνολογία και την αποδοτικότητα κόστους. Παρόλο που οι χώρες επιβάλλουν εμπορικούς φραγμούς για να περιορίσουν την εξάρτηση από τα κινεζικά προϊόντα, η ζήτηση για προσιτές ηλιακές λύσεις της Κίνας παραμένει ισχυρή παγκοσμίως.
Εταιρείες όπως η Foxconn τονίζουν ότι η κινεζική ηλιακή ενέργεια ανταγωνίζεται τα ορυκτά καύσιμα σε κόστος, οδηγώντας την υιοθέτησή της παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε αγορές που επιθυμούν να επεκτείνουν την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η κυριαρχία της Κίνας στην ηλιακή ενέργεια δεν ήταν πάντα εγγυημένη. Στη δεκαετία του 2000, ιαπωνικές και ταϊβανέζικες εταιρείες ηγήθηκαν της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών, αλλά η τεράστια κλίμακα και οι κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας της επέτρεψαν να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της. Τώρα, η Κίνα ελέγχει πάνω από το 90% της ηλιακής αλυσίδας εφοδιασμού, από την παραγωγή πολυπυριτίου έως την κατασκευή δομοστοιχείων.
www.worldenergynews.gr