Ενέργεια

Η Ευρώπη μπορεί να "πληρώσει" τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στην Gazprombank

Η Ευρώπη μπορεί να

Οι ΗΠΑ διευρύνουν τις κυρώσεις στη ρωσική Gazprombank η οποια διαχειρίζεται τις ευρωπαϊκές πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου

 

Οι νέες αμερικανικές  κυρώσεις κατά της Ρωσία θα πλήξουν την Ευρώπη καθώς μπορεί να κλείσουν τον μόνο τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι πελάτες μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο, να αυξήσουν την αστάθεια στη ρωσική αγορά συναλλάγματος και να ωθήσουν τη Μόσχα πιο κοντά στην τροχιά του Πεκίνου, δήλωσαν Ρώσοι οικονομολόγοι την Παρασκευή.

 Η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις στη ρωσική Gazprombank την Πέμπτη, οι οποίες εμποδίζουν την ελεγχόμενη από το κράτος τράπεζα να χειρίζεται οποιεσδήποτε νέες συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια που αγγίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. 

 Οι ΗΠΑ στόχευσαν επίσης περίπου 50 άλλες ρωσικές τράπεζες και το Σύστημα Μεταφοράς Οικονομικών Μηνυμάτων (SPFS) της Τράπεζας της Ρωσίας.

 Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που έχουν αμφότερες μακροχρόνιες συμβάσεις με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom μελετούν τις αλλαγές. 

«Οι πληρωμές της ΕΕ για ενεργειακούς πόρους μέσω της Gazprombank θα καταστούν πιθανώς αδύνατες στο τέλος του 2024», δήλωσαν αναλυτές της Sinara Investment Bank.

 
Tι λέει η ρωσική πλευρά


Οι κυρώσεις περιελάμβαναν μια περίοδο εκκαθάρισης για τις συναλλαγές που αφορούν τη Gazprombank έως τις 20 Δεκεμβρίου και για εκείνες που σχετίζονται με το έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-2 στην ρωσική  Άπω Ανατολή  έως τις 28 Ιουνίου 2025.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε  την Παρασκευή ότι οι κυρώσεις ήταν μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να εμποδίσει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά θα βρεθεί λύση. Η Gazprombank ανέφερε ότι οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν τις τραπεζικές της δραστηριότητες, αλλά δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με λύσεις πληρωμής αερίου.

 Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα ορυκτά καύσιμα θα είναι περιορισμένα, πρέπει να είμαστε σε θέση να τροφοδοτήσουμε την κινητικότητα μέσω άλλων μορφών,  πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία.

Τον Μάρτιο του 2022, η Μόσχα απαίτησε από τις εχθρικές προς τη Ρωσία χώρες να πληρώσουν για τις προμήθειες φυσικού αερίου στο πλαίσιο ενός συστήματος που περιλαμβάνει τη μετατροπή του σκληρού νομίσματος σε ρούβλια. Οι αγοραστές μπορούσαν να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν σε ρούβλια και έναν σε ξένο νόμισμα.Τώρα, θα πρέπει να βρουν άλλον μεσάζοντα.

 Οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια με ορισμένες εξαιρέσεις για δώδεκα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 30 Απριλίου 2025. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Gazprombank θα μπορούσε να προστεθεί σε αυτή τη λίστα.

 

Εντείνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις

 «Η αυστηροποίηση των κυρώσεων εντάσσεται στον τελευταίο γύρο κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων και, φυσικά, μοιάζει με μια προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία στον υπόλοιπο χρόνο», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Renaissance Capital Oleg Kuzmin και Andrei Melashchenko.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump, ο οποίος είναι βαθιά δύσπιστος για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, θα μπορούσε να άρει τις κυρώσεις όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις διακοπές του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, δήλωσε ο Yevgeny Kogan, καθηγητής στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή της Μόσχας, ενώ η Ρωσία αντιμετωπίζει επιπλέον προβλήματα διακανονισμού και πληρωμών.

«Αυτό μπορεί να πλήξει σημαντικά (και ήδη πλήττει) τόσο το ρούβλι όσο και τις ροές ξένου νομίσματος στη χώρα», είπε ο Kogan.

 Οι κυρώσεις στην Gazprombank και στο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων της Ρωσίας περιπλέκουν τις οικονομικές αλληλεπιδράσεις με τους Ρώσους αντισυμβαλλομένους, αυξάνοντας πιθανότατα το μερίδιο των κινεζικών εταιρειών στο εξωτερικό εμπόριο της Ρωσίας, ανέφεραν αναλυτές της Alfa Bank.

 Η Ρωσία αντιμετωπίζει ήδη ζητήματα πληρωμών λόγω των δυτικών περιορισμών που εμποδίζουν τις τράπεζές της από τις αγορές δολαρίων και το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, καθώς και τον κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων από τους αντισυμβαλλομένους, ιδιαίτερα καθώς η Ρωσία επεκτείνει το εμπόριο με την Κίνα.

«Μακροπρόθεσμα, (νέες κυρώσεις) θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι κινεζικές εταιρείες θα αρχίσουν να εξετάζουν επιλογές άμεσων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία και ότι η οικονομική αλληλεπίδραση της Ρωσίας με την Κίνα θα γίνει πιο στενή», ανέφεραν οι αναλυτές της Alfa Bank.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης