Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Mercom Capital: Μείωση 23% στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ηλιακής ενέργειας το 9μηνο του 2024

Mercom Capital: Μείωση 23% στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ηλιακής ενέργειας το 9μηνο του 2024

Υποχώρησε στα 22,3 δισ. δολ

 

Η συνολική εταιρική χρηματοδότηση στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας έφτασε τα 22,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους εννέα μήνες του 2024, καταγράφοντας μείωση 23% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την Mercom Capital Group ενώ οι παγκόσμιες αβεβαιότητες επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η αύξηση της χρηματοδότησης με χρέος και η ανθεκτικότητα στη χρηματοδότηση έργων μεγάλης κλίμακας που ανακοινώθηκε πρόσφατα παραμένουν φωτεινά σημεία για τον κλάδο.

Συγκεκτιμένα η συνολική εταιρική χρηματοδότηση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας κατά τους εννέα μήνες του 2024 (9μηνο 2024) ανήλθε σε 22,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Mercom Capital Group.

Το συνολικό ποσό, το οποίο περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων/ιδιωτικών κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση της δημόσιας αγοράς και του χρέους, αντιπροσωπεύει μείωση 23% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους (9μηνο του 2023), όταν συγκεντρώθηκαν 28,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε επίσης, κατά 6% σε ετήσια βάση, με 117 συμφωνίες το εννεάμηνο του 2024 σε σύγκριση με 124 συμφωνίες το εννεάμηνο του 2023.

Το φετινό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση κατά 39% σε ετήσια βάση στη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου ηλιακής ενέργειας, η οποία έχει φθάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 39 συμφωνίες μέχρι στιγμής φέτος, και μια μείωση 71% σε ετήσια βάση στο ηλιακό κοινό χρηματοδότηση αγοράς, η οποία ανέρχεται σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 συμφωνίες μέχρι σήμερα φέτος.

Έκλεισαν 68 συμφωνίες

Ωστόσο, η αύξηση της χρηματοδότησης με χρέος αντιστρέφει τη φετινή πτωτική τάση. Η Mercom κατέγραψε 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν σε 68 συμφωνίες το 9μηνο του 2024, σε σύγκριση με 16 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν σε 54 συμφωνίες το εννεάμηνο του 2023.

Ο Raj Prabhu, Διευθύνων Σύμβουλος της Mercom Capital Group, λέει ότι ο τομέας της ηλιακής ενέργειας αντιμετωπίζει σημαντικές φορολογικές αβεβαιότητες.


Ηλιακη.JPG

«Οι ρυθμιστικές ανησυχίες σχετικά με τους δασμούς, το αντιντάμπινγκ και τους αντισταθμιστικούς δασμούς, η κατεύθυνση του Τμήματος 45Χ των ΗΠΑ, οι πιθανές αλλαγές πολιτικής λόγω εκλογών, οι απρόβλεπτες παγκόσμιες εμπορικές πολιτικές, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, το υψηλότερο κόστος, οι στενές αγορές εργασίας και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις των έργων έχουν περιορίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και καθυστέρησαν τις βασικές επενδυτικές αποφάσεις», δήλωσεο Prabhu. «Ενώ η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι ελπιδοφόρα, η αγορά χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια και κατεύθυνση σχετικά με τις μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων για να πυροδοτήσει μια αναζωπύρωση της επενδυτικής δυναμικής».

Τι αναμένεται

Παρά τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης, η ανάλυση της Mercom Capital Group προσθέτει ότι η αναγγελθείσα χρηματοδότηση έργων μεγάλης κλίμακας δείχνει ανθεκτικότητα φέτος, φθάνοντας τα 34,3 δισεκατομμύρια δολάρια το εννεάμηνο του 2024, αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

Η Mercom Capital Group κατέγραψε επίσης 62 συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) που πραγματοποιήθηκαν το εννεάμηνο του 2024, έναντι 75 το εννεάμηνο του 2023.
Σχεδόν 28,3 GW ηλιακών έργων αποκτήθηκαν το 9μηνο του 2024, έναντι 31,6 GW το εννεάμηνο του 2023. Ο αριθμός των εξαγορών έργων κατά τους πρώτους εννέα μήνες παρέμενει σταθερός στα 166.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης