Στην Ευρώπη η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή 1,5 GW ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως στην Ισλανδία και την Ιταλία - Πρόβλημα το υψηλό κόστος
Τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα της Ευρώπης βρίσκονται σε οριστική πτώση.
Πέρυσι, η λεκάνη πετρελαίου παρήγαγε 34 εκατ. τόνους πετρελαίου, το χαμηλότερο από τότε που δημιουργήθηκε η παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα τη δεκαετία του 1970.
Δεκάδες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν αποσυρθεί από τη «γερασμένη» πετρελαϊκή λεκάνη, με την παραγωγή να αναμένεται να συνεχίσει να συρρικνώνεται παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε πρόσφατα μια σειρά αδειών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εσχάτως οι επιστήμονες της Ευρώπης αναζητούν τρόπους για να αξιοποιήσουν σωστά όλη αυτή την υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ερευνητές στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ερευνών του Πανεπιστημίου Heriot-Watt του Εδιμβούργου για το «καθαρό μηδέν και πέρα», το iNetz+, ψάχνουν πώς να επαναχρησιμοποιήσουν τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για γεωθερμική ενέργεια.
Επί του παρόντος γίνεται μεγάλη και συνεχής μεταφορά δεξιοτήτων και προσωπικού από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη γεωθερμία, καθώς πολλές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοιες.
Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση αυτής της καθαρής πηγής ενέργειας στην κύρια χρήση τις επόμενες δεκαετίες.
Τα υπέρ από την επαναχρησιμοποίηση υποδομών για γεωθερμική ενέργεια
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων υποδομών για τη γεωθερμική ενέργεια προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα.
Πρώτα απ’ όλα, είναι μια οικονομικά αποδοτική προσέγγιση που αποφεύγει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το σημαντικό κόστος της γεώτρησης νέων γεωθερμικών γεωτρήσεων.
Έχουν επισημάνει ότι αυτές οι δεξαμενές είναι καλά κατανοητές, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο γεώτρησης νέων γεωτρήσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτύχουν.
Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται πρωτότυπο, συστήματα ανοιχτού βρόχου που παράγουν απευθείας ζεστό νερό σχηματισμού για γεωθερμική ενέργεια έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Κολομβία.
Η περιεκτικότητα σε νερό στα παραγόμενα υγρά συνήθως αυξάνεται στις τελευταίες φάσεις της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθιστώντας εφικτή την αξιοποίηση της ενέργειας σε αυτές τις άλμης για γεωθερμική ενέργεια.
Οι επιστήμονες έχουν προτείνει τη χρήση ενισχυμένων γεωθερμικών συστημάτων (EGS) όπου η φυσική ροή ρευστού είναι ανεπαρκής.
Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε γεωθερμική «έκρηξη»
Η περσινή σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι ήταν η πρώτη συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα που καλούσε τις χώρες να περιορίσουν τα ορυκτά καύσιμα.
Δυστυχώς η μείωση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα αποδεικνύεται επαχθής εργασία σε μια εποχή που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη.
Ο κόσμος γνωρίζει πρωτοφανή αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εκτυλισσόμενη ενεργειακή κρίση έχει πυροδοτήσει μια βιασύνη για την ανάπτυξη περισσότερων περιθωριακών ηλεκτροπαραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Μια τέτοια πηγή ενέργειας είναι η γεωθερμική ενέργεια.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE), οι ηπειρωτικές ΗΠΑ έχουν πάνω από 100 GW γεωθερμικής ηλεκτρικής ισχύος ή 40 φορές την τρέχουσα εγκατεστημένη γεωθερμική ισχύ, που σημαίνει ότι η γεωθερμία έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 10% των αναγκών σε ενέργεια της χώρας.
Στην Ευρώπη σήμερα, η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή 1,5 GW ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως στην Ισλανδία και την Ιταλία. Ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι δυνατή η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στην Ευρώπη σε ισοδύναμο 80-100 GW.
Πρόβλημα το υψηλό κόστος
Δυστυχώς, το υψηλό κόστος γεώτρησης και παραγωγής σε σύγκριση με άλλες καθαρές πηγές ενέργειας έχει εμποδίσει την ανάπτυξη του τομέα της γεωθερμίας.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), το ισοπεδωμένο κόστος ενέργειας (LCOE) για τη γεωθερμική ενέργεια αυξάνεται σε μια εποχή που το κόστος παραγωγής για άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκε.
Την περίοδο 2010-2023, το γεωθερμικό LCOE ανέβηκε 31% στα 71 $/MWh, ενώ τα ηλιακά φωτοβολταϊκά μειώθηκαν 90% στα 44 $/MWh, ενώ ο χερσαίος άνεμος μειώθηκε κατά 70% στα 33 $/MWh.
Το LCOE υπολογίζει την παρούσα αξία του συνολικού κόστους κατασκευής και λειτουργίας ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής για μια υποτιθέμενη διάρκεια ζωής.
Η EGS υπόσχεται ενίσχυση της γεωθερμίας
Η EGS (εταιρεία ανάπτυξης και παροχής συμβουλών με μοναδική πρόσβαση στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία των μηχανικών γεωθερμικών συστημάτων) υπόσχεται όχι μόνο να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας των γεωτρήσεων σε μικρότερο αποτύπωμα, αλλά και να αυξήσει τις περιοχές όπου μπορεί να αξιοποιηθεί η γεωθερμική ενέργεια.
Ως επί το πλείστον, η γεωθερμία έχει οικονομικό νόημα μόνο σε χώρες όπως η Ισλανδία, όπου θερμότητα και νερό βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια της Γης.
Ωστόσο, όπως και η γεώτρηση σχιστόλιθου, η EGS δημιουργεί ένα υποεπιφανειακό σύστημα θραύσης που αυξάνει τη διαπερατότητα του βράχου και επιτρέπει την έγχυση ενός ρευστού μεταφοράς θερμότητας (συνήθως νερό). Το υγρό που εγχέεται στη συνέχεια θερμαίνεται από το βράχο και επιστρέφει στην επιφάνεια για να παράγει ηλεκτρισμό.
Τον περασμένο Ιούνιο, το DOE ανακοίνωσε μια επένδυση 165 εκατομμυρίων δολαρίων στην έρευνα και την ανάπτυξη γεωθερμικής ενέργειας.
Η πρωτοβουλία Enhanced Geothermal από το DOE στοχεύει να μειώσει το κόστος των έργων EGS στα 45 $ ανά MWh έως το 2035, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την ανταγωνιστικότητα (και την ελκυστικότητα) της γεωθερμικής ενέργειας.
Επιπλέον, ο δικομματικός νόμος για τις υποδομές του 2021 περιλάμβανε 84 εκατομμύρια δολάρια για έρευνα σε έργα EGS.
Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο GEORISK
Στην Ευρώπη, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο GEORISK εργάστηκε για την καταγραφή και τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με νέα έργα γεωθερμίας σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις στη βιομηχανία.
Το GEORISK είναι μια μεγάλης κλίμακας συνεργασία μεταξύ βασικών ενδιαφερομένων στη βιομηχανία γεωθερμίας σε όλη την Ευρώπη.
Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα νέο εργαλείο, το οποίο κατηγοριοποιεί τους κινδύνους των προτεινόμενων έργων, συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών κινδύνων από φυσικούς ή ανθρωπογενείς παράγοντες, κινδύνους λόγω αβεβαιοτήτων υπόγειου και πιθανών τεχνικών ζητημάτων.
Το έργο βοήθησε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν πλαίσια μετριασμού του οικονομικού κινδύνου για γεωθερμικά έργα τα οποία απαιτούνται βάσει της νέας Οδηγίας της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
www.worldenergynews.gr