Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο
Την υιοθέτηση ευέλικτου μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όλων των τεχνολογιών, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περιόδους περιφερειακών κρίσεων όπως αυτή που σημειώθηκε το εφετινό καλοκαίρι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα εισηγηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που συνεδριάζει την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Σκυλακάκης θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο από το Κάιρο όπου θα βρίσκεται στην Κυριακή και τη Δευτέρα για επαφές με την αιγυπτιακή κυβέρνηση και είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην πρόταση που έθεσε με την κοινή επιστολή που απηύθυνε στην Κομισιόν μαζί με τους υπουργούς Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η πρόταση αφορά την αναθεώρηση της Οδηγίας που προβλέπει παρεμβάσεις σε περιπτώσεις περιφερειακών ενεργειακών κρίσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι ανέφικτο να ενεργοποιηθούν. Και τούτο διότι προβλέπεται πως η όποια παρέμβαση στην αγορά μπορεί να γίνει μόνο μετά από την διατήρηση για τουλάχιστον τρεις μήνες τιμών πάνω από τα 180 ευρώ/MWh.
Επιβολή ανώτατου ορίου τιμής
Το κυριότερο από τα μέτρα που θα προτείνει ο κ. Σκυλακάκης στο Συμβούλιο Υπουργών έχοντας και την υποστήριξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είναι η επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμής σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας. Εφόσον το όριο αυτό ξεπερνιέται θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων και τα χρήματα θα διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου αξιοποιηθούν ως οριζόντιες επιδοτήσεις για το σύνολο των καταναλωτών, οικιακών και επιχειρήσεων.
Πρόκειται για ένα αντίστοιχο μηχανισμό με αυτόν που εφαρμόστηκε από την Ελλάδα κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Η διαφορά στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περιφερειακές κρίσεις όπως αυτή του περασμένου καλοκαιριού, όταν επλήγησαν οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις και η χώρα τροφοδοτήθηκε κυρίως από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με αποτέλεσμα την εκτόξευση στα ύψη των τιμών στις εθνικές αγορές ηλεκτρισμού. Και μάλιστα σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης στις εγχώριες αγορές λόγω καύσωνα αλλά και λειψυδρίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης αντίστοιχων φαινομένων κατά τη διάρκεια του εφετινού χειμώνα είναι ορατός καθώς εκτιμάται ότι η ζήτηση για εισαγωγές ρεύματος από την Ουκρανία μπορεί να αυξηθεί στα 2.700 MW από 1.700 MW σήμερα.
Σημειώνεται ότι η δυναμικότητα του απ’ ευθείας εξαγωγικού διαδρόμου Ελλάδος- Βουλγαρίας- Ρουμανίας- Ουκρανίας φθάνει στα 600 MW. Τον περασμένο Ιούλιο, όταν ξέσπασε η μίνι-κρίση τιμών στη ΝΑ Ευρώπη, οι εξαγωγές ρεύματος από τη κεντρική Ευρώπη προς την Ουκρανία είχαν περιοριστεί, λόγω διαφόρων τεχνικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα το βάρος των εξαγωγών προς την εμπόλεμη χώρα να το επωμιστούν η Ουγγαρία και η ΝΑ Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Δεν αναμένονται αποφάσεις
Ο Έλληνας υπουργός στη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών αναμένεται να επικαλεστεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την υιοθέτηση του μηχανισμού, αν και επί του παρόντος δεν αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Οι προσπάθειες θα χρειαστεί να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες και βεβαίως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Επιτροπής. Πάντως, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε απάντησή της σε επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έθιγε και το ζήτημα των εξαγωγών στην Ουκρανία, δέχθηκε μεν ότι έπαιξαν κάποιο ρόλο αλλά υποστήριξε ότι η επίπτωσή τους ήταν μικρή.
www.worldenergynews.gr