Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην Αίγυπτο το ενεργειακό επιτελείο για τον GREGY - Στο επίκεντρο και δημιουργία σταθμών CCS στην Αίγυπτο

Στην Αίγυπτο το ενεργειακό επιτελείο για τον GREGY - Στο επίκεντρο και δημιουργία σταθμών CCS στην Αίγυπτο

Στόχος να ανοίξει και ο δρόμος για την κατασκευή των χερσαίων αιολικών πάρκων

 

Η αιολική ενέργεια που θα μεταφέρει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY), μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανισορροπίας που διαπιστώνεται στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών που εγχέουν ενέργεια συγκεκριμένες ώρες του 24ώρου με αποτέλεσμα να μηδενίζονται οι τιμές και να αυξάνονται οι περικοπές.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου που έχει σχεδιάσει και προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου έχοντας εξασφαλίσει ήδη την ένταξη του στα έργα PCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, και εκπροσώπους του ομίλου Κοπελούζου, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου θα βρεθεί στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου Dr. Mahmoud Esmat.

Στόχος της συνάντησης είναι να επαναβεβαιωθεί το ενδιαφέρον των δυο χωρών για το έργο αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή των χερσαίων αιολικών πάρκων που σχεδιάζει ο όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο προκειμένου να τροφοδοτείται το καλώδιο με πράσινη ενέργεια που θα καταλήγει μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Πάντως ο Έλληνας υπουργός πέραν της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου κατά τη συνάντηση με τον ομόλογο του αναμένεται να εξετάσει το ενδιαφέρον της αιγυπτιακής πλευράς για τη δημιουργία σταθμών CCS στην Αίγυπτο. Δηλαδή την αξιοποίηση εξαντλημένων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων για τη δημιουργία μονάδων αποθήκευσης CO2, στις οποίες θα μπορεί να γίνεται εξαγωγή CO2, από ελληνικές εταιρίες. Βεβαίως επί του παρόντος η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει την εξαγωγή CO2 σε τρίτες χώρες αλλά με δεδομένο ότι οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη είναι περιορισμένες είναι πολύ πιθανό να αλλάξει η ευρωπαϊκή θέση.

Eντός των ημερών η έναρξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για τις μελέτες

Πάντως κατά τη διάρκεια της συνάντησης στελέχη της εταιρίας Elica του Ομίλου Κοπελούζου αναμένεται να παρουσιάσουν μελέτη κόστους-οφέλους, ενώ μετά την ένταξη του έργου στον κατάλογο έργων PCI αναμένεται εντός των ημερών η υποβολή αιτήματος στο CEF για τη χρηματοδότηση των μεελτών.

Παράλληλα, η Elica θα καλέσει τις διεθνείς εταιρείες που προκρίθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τις μελέτες, να υποβάλουν τεχνικές και οικονομικές προσφορές, προκειμένου να αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Μέσω του GREGY η Ελλάδα επιδιώκει να εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες πράσινης ενέργειας ιδίως τις βραδινές ώρες όταν σβήνουν τα φωτοβολταϊκά. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου το 1/3 της ενέργειας θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, το 1/3, θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 1/3 θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4,2 δις ευρώ και θα μεταφέρονται από την Αίγυπτο στην Ελλάδα 3.000 MW πράσινης ενέργειας, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα αιολικά πάρκα που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. Τα 3.000 MW θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Η ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά την άλλη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το τελευταίο διάστημα δηλαδή το καλώδιο Ελλάδας Κύπρου πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο κ. Σκυλακάκης όσο και οι άλλοι εμπλεκόμενοι στο έργο όπως η ΡΑΑΕΥ η ΡΑΕΚ και ο ΑΔΜΗΕ έχουν αλλεπάλληλες επαφές και συσκέψεις για να αντιμετωπίσουν τα όποια διακυβεύματα και να δώσουν ώθηση στο έργο.

Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι η Nexans προκειμένου να θεωρήσει ότι έχει λάβει το full notice για την έναρξη κατασκευής του καλωδίου ζητά να ξεκινήσουν και πάλι οι μελέτες βυθού από το καράβι που βρίσκεται στα ανοιχτά της Κύπρου. Επίσης σε εκκρεμότητα παραμένει η απαλοιφή της λέξης «ενδέχεται» από την απόφαση της ΡΑΕΚ σε ότι αφορά την ανάληψη κατά 50% του γεωπολιτικού ρίσκου. Τέλος συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αναγνώριση και λειτουργικών δαπανών (όχι μόνο κεφαλαιουχικών) στον προσδιορισμό της αποζημίωσης του ΑΔΜΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης