Ενέργεια

Πορτοκαλί τιμολόγιο και νυχτερινό...το μεσημέρι προωθεί το ΥΠΕΝ

Πορτοκαλί τιμολόγιο και νυχτερινό...το μεσημέρι προωθεί το ΥΠΕΝ

Ποιές παρεμβάσεις ετοιμάζει το Υπουργείο Ενέργειας

 

Με νέες παρεμβάσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από το νέο έτος, το ΥΠΕΝ αλλάζει τον χάρτη των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και δημιουργεί δεδομένα που αναμένεται να αναδιατάξουν και το επιχειρηματικό τοπίο στον κλάδο της προμήθειας.
Στις άμεσες προτεραιότητες του αρμόδιου υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη είναι η μετατόπιση της ζήτησης στις μεσημεριανές ώρες που υπάρχει υπερπροσφορά πράσινης ενέργειας λόγω των φωτοβολταϊκών, έτσι ώστε να περιοριστούν οι περικοπές ενέργειας που βαίνουν αυξανόμενες και παράλληλα να επωφεληθούν οι καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) από τις χαμηλές τιμές.
Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται αφενός η μετατόπιση του νυχτερινού τιμολογίου και αφετέρου η διάθεση στην αγορά των δυναμικών πορτοκαλί τιμολογίων με την έναρξη του νέου έτους. Μέχρι το τέλος του έτους, που λήγει η υποχρεωτική διάθεση από πλευράς των προμηθευτών των πράσινων τιμολογίων το ΥΠΕΝ θα αποφασίσει εάν θα δώσει κάποια παράταση ή όχι, αν και η άποψη που επικρατεί στο αρμόδιο επιτελείο είναι ότι «τα πράσινα τιμολόγια πέτυχαν το στόχο τους και η αγορά δεν μπορεί να βαδίζει εσαεί με ρυθμιζόμενα μέτρα».

Αν και δεν αναμένεται κάποια άμεση ρυθμιστική παρέμβαση για την μετατόπιση των καταναλωτών από τα πράσινα στα σταθερά μπλε τιμολόγια, βέβαιη θεωρείται μια γενική κατεύθυνση από πλευράς του υπουργείου για την ενίσχυση αυτής της τάσης που ήδη διαμορφώνεται στην αγορά.

Ενσωμάτωση οδηγίας

Η Ελλάδα άλλωστε θα πρέπει να ενσωματώσει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου στη νομοθεσία της, Οδηγία της ΕΕ που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ η οποία καθιστά υποχρεωτική την προσφορά από τους παρόχους σταθερών τιμολογίων δωδεκάμηνης διάρκειας. Η ενσωμάτωση της Οδηγίας θα προκαλέσει μοιραία και μια αναδιάταξη του κλάδου προμήθειας, αφού η διάθεση σταθερών τιμολογίων προϋποθέτει προαγορά των απαιτούμενων ποσοτήτων ρεύματος μέσω προθεσμιακών συμβολαίων , που σημαίνει αυξημένο ρίσκο για τους προμηθευτές. Ο ανταγωνισμός μεταξύ ισχυρών καθετοποιημένων ομίλων και μη θα ενισχυθεί με την δεύτερη κατηγορία να δέχεται πιέσεις που δύσκολα θα αντέξει. Σε αντίθεση με τις εταιρίες προμήθειας, για τους καταναλωτές τα σταθερά τιμολόγια προσφέρουν προστασία από τις απότομες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς, σε αντίθεση με τα κυμαινόμενα που ουσιαστικά μεταφέρουν όλο το ρίσκο της αγοράς στην πλευρά της ζήτησης.

Σε προτεραιότητα θέτει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τα δυναμικά πορτοκαλί τιμολόγια και την μετατόπιση του νυχτερινού τιμολογίου σε ζώνες χαμηλών τιμών που είναι οι μεσημεριανές και τα Σαββατοκύριακα.

Ο κατ αρχήν σχεδιασμός- αφού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί- θα αφορά μια ζώνη για τις καθημερινές μεταξύ των ωρών 10.00 πμ -3.00 μμ ενδεχομένως με αλλαγές ανά εποχή που η ζήτηση διαφοροποιείται και μια ευρύτερης κλίμακας ζώνη με ακόμη πιο χαμηλότερες τιμές τα Σαββατοκύριακα που συνήθως η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα και μαζί και οι τιμές. Χρήση του διζωνικού αυτού τιμολογίου θα μπορούν να κάνουν οι περίπου 1,2 εκατ. καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή διπλής χρέωσης.

Εγκατάσταση έξυπνου μετρητή

Τα δυναμικά πορτοκαλί τιμολόγια, προυποθέτουν την εγκατάσταση έξυπνου μετρητή γι αυτό και σε πρώτη φάση την ευελιξία τους θα αξιοποιήσουν επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης κάτω από 25 KVA, δηλαδή επαγγελματικά εργαστήρια, κομμωτήρια, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κ.λπ., όπως επίσης και δημόσια κτίρια με μεγάλες καταναλώσεις. Πρόκειται για περίπου 600.000 έξυπνους μετρητές σήμερα, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 50.000 έως το τέλος του έτους. Μέσα στο 2025, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, θα εγκατασταθούν επιπλέον 300.000 μετρητές. Κατά προτεραιότητα θα τοποθετηθούν σε επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου, ώστε η κατανάλωση που θα μπορεί να ενταχθεί σε δυναμική τιμολόγηση να φθάσει μέχρι το τέλος του έτους στο 55% με 60%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης