Ενέργεια

Η βιομηχανία της Ισπανίας αποφεύγει τα PPA – Τι δηλώνουν οι ειδικοί (Montel)

Η βιομηχανία της Ισπανίας αποφεύγει τα PPA – Τι δηλώνουν οι ειδικοί (Montel)
Οι χαμηλές τιμές που παρατηρήθηκαν στην Ισπανία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους περιόρισαν τη δραστηριότητα στην αγορά PPA
Οι ισπανικές βιομηχανίες αρχίζουν πλέον να αποφεύγουν τις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) λόγω της πτώσης των τιμών spot και της αυξανόμενης δυναμικότητας της διαλείπουσας παραγωγής ενέργειας, όπως δήλωσαν ειδικοί του κλάδου στο Montel την Τρίτη (8/10).

Οι βιομηχανίες μεγάλης κλίμακας «δεν συνάπτουν πολλά PPA για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» επειδή οι διαθέσιμες προσφορές δεν ήταν ελκυστικές, δήλωσε ο Juan Antonio Labat, γενικός διευθυντής του ισπανικού λόμπι χημικών Feique, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Μαδρίτη.

Οι επιχειρήσεις μπορούν επί του παρόντος να επωφεληθούν από τις σχεδόν μηδενικές τιμές κατά τη διάρκεια πολλών ωρών της ημέρας στη χονδρική αγορά εν μέσω μιας ακμαίας παραγωγής από έργα ΑΠΕ στην Ισπανία, γεγονός που αποθαρρύνει τη σύναψη μακροπρόθεσμων PPA, δήλωσε o Labat στο συνέδριο που διοργάνωσε η συμβουλευτική εταιρεία Aege.

Το «πράσινο» κύμα της Ισπανίας οδήγησε ήδη τις ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα 13,67 ευρώ/MWh τον Απρίλιο, καθιστώντας τον μήνα αυτό τον φθηνότερο στην ιστορία.

Εν τω μεταξύ, το προφίλ προμήθειας των πράσινων PPA ήταν κυρίως pay-as-produced, το οποίο δεν καλύπτει πάντα τις ανάγκες των εταιρειών που αγοράζουν την ενέργεια, δήλωσε ο Labat.

Οι ισπανικές βιομηχανίες δεν είχαν μέχρι στιγμής καταφέρει να αλλάξουν τις ενεργειακές τους συμβάσεις μετά την ενεργειακή κρίση του 2022 με τις τιμές ρεκόρ, παρά τις ρυθμιστικές προσπάθειες για την προώθηση των PPA, δήλωσε ο Labat.

«Μόνο το 20-25% της ζήτησής τους έχει συνάψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις», πρόσθεσε.

Ανάκαμψη της δραστηριότητας;

Οι χαμηλές τιμές που παρατηρήθηκαν στην Ισπανία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους περιόρισαν τη δραστηριότητα στην αγορά PPA, συμφώνησε η Silvia Escudero, επικεφαλής του τμήματος upstream origination της Statkraft Iberia, κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου.

Ωστόσο, η αγορά των PPA βλέπει επί του παρόντος και πάλι «αυξημένη δραστηριότητα», σημείωσε η ίδια.

Ωστόσο, η εστίαση στις τιμές spot όταν αποφασίζει κανείς αν θα υπογράψει μακροπρόθεσμα PPA ήταν λάθος, δεδομένης της τρέχουσας αστάθειας της αγοράς, δήλωσε ο Fernando de Juan, επικεφαλής του τμήματος origination της Axpo Iberia.

Τα PPA δεν πρέπει να θεωρούνται «ευκαιρία» λόγω των χαμηλών τιμών που προσφέρονται, αλλά μάλλον ένας τρόπος αποφυγής των μακροπρόθεσμων κινδύνων, συμπλήρωσε ο de Juan.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης