Ενέργεια

Γερμανία και Γαλλία πρωτοστατούν στην επανέναρξη της «Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης»

Γερμανία και Γαλλία πρωτοστατούν στην επανέναρξη της «Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης»
Η κίνηση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία του φιλελεύθερου Γάλλου βουλευτή Frédéric Petit
Γάλλοι και οι Γερμανοί βουλευτές θεωρούν ότι η επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδος ανάμεσα στις δυο χώρες, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου, θα αποτελέσει ευκαιρία για την υποβολή κοινής «πρότασης για διαβούλευση» σχετικά με τη βελτίωση των ευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου.

Σύμφωνα με το Euractiv, η κίνηση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία του φιλελεύθερου Γάλλου βουλευτή Frédéric Petit και έχει ήδη υπογραφεί από επτά Γερμανούς βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, μεταξύ των οποίων ο συντηρητικός (CDU/EPP) Andreas Jung, ο σοσιαλιστής (SPD/S&D) Karamba Diaby, ο οικολόγος (Die Grünen/The Greens) Felix Banaszak και η φιλελεύθερη (FDP/Renew) Sandra Weeser.

Από τη γαλλική πλευρά, ο βουλευτής των Les républicains (LR/EPP) Nicolas Forissier, ο βουλευτής των Horizons (Renew) Didier Lemaire και ο βουλευτής της Renaissance (Renew) Emmanuel Lacrosse υπέγραψαν επίσης την πρόταση, αν και ο τελευταίος υπέγραψε πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, στις οποίες δεν επανεξελέγη.

Η ανάγκη επέκτασης των ηλεκτρικών δικτύων στην Ευρώπη είναι μια αναγκαιότητα που έχει επισημανθεί από όλους τους ειδικούς προκειμένου να θωρακιστεί η ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου αλλά και να αξιοποιηθούν καλύτερα οι ΑΠΕ.

Συνεπώς αποτελούν κομβικό κρίκο που θα βοηθήσει στην πράσινη μετάβαση της ΕΕ.

Όσο για το υδρογόνο, υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν δημοσίευσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δεύτερη δημοπρασία για την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, η οποία θα ανοίξει στις 3 Δεκεμβρίου του τρέχοντος, με ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών με προϋπολογισμό έως 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΕ στοχεύει να φτάσει τους 20 εκατομμύρια τόνους παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, εκ των οποίων οι μισοί θα πρέπει να καλυφθούν από εγχώριες προμήθειες. Ωστόσο, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου εξακολουθεί να κοστίζει περισσότερο από την παραγωγή μπλε υδρογόνου ενώ η δυναμικότητα ηλεκτρολυτών είναι 40 GW σήμερα, σε σύγκριση με τα 160 GW που απαιτούνται σε ολόκληρη την ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης