Περιβάλλον

Ποιές είναι οι χώρες που δεσμεύουν περισσότερο άνθρακα χρησιμοποιώντας τεχνολογία CCS

Ποιές είναι οι χώρες που δεσμεύουν περισσότερο άνθρακα χρησιμοποιώντας τεχνολογία CCS

Μόνο δύο ευρωπαϊκά κράτη στην πρώτη δεκάδα - ΗΠΑ και η Βραζιλία καταλαμβάνουν τις 2 πρώτες θέσεις - Η Κίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση  - Visual Capitalist

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που προκύπτουν από τη Στατιστική Ανασκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας για το 2024 και αφορούν τις χώρες είχαν την υψηλότερη ικανότητα δέσμευσης άνθρακα το 2023.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την Ευρώπη μόνο η Ρωσία και η Νορβηγία συγκαταλέγονται στα 10 πρώτα κράτη στη δέσμευση άνθρακα.

Το προηγούμενο έτος η μεγαλύτερη χωρητικότητα δέσμευσης, χρησιμοποίησης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) προερχόταν μόνο από 2 χώρες οι οποίες δέσμευσαν συνολικά 33 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, πρέπει να αφαιρούμε 1 δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους άνθρακα ετησίως για να επιτύχουμε τον καθαρό μηδενικό στόχο έως το 2050.


Οι ηγέτες στη σύλληψη άνθρακα

Το 2023, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία πρωτοστάτησαν στη δέσμευση άνθρακα με το 60% της συνολικής παγκόσμιας χωρητικότητας συνολικά. Αν και η δέσμευση άνθρακα στη Βραζιλία προέρχεται από ένα μόνο εργοστάσιο, οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα μεμονωμένα εργοστάσια από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η μεγαλύτερη αύξηση της ικανότητας δέσμευσης άνθρακα από έτος σε έτος προήλθε από την Κίνα. Η χωρητικότητα της ασιατικής χώρας υπερτριπλασιάστηκε από 1,1 σε 3,5 Mt.

 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_36.png

 
Η Τεχνολογία

Όλα τα μοντέλα για την επίτευξη κλιματικών στόχων περιλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες CCUS.

Η τεχνολογία θεωρείται αναγκαιότητα λόγω των υφιστάμενων ποσοτήτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και των τομέων που δεν θα ηλεκτροδοτηθούν σύντομα, όπως τα αεροπορικά ταξίδια.

Η κύρια τεχνολογία CCUS είναι η μετα-καύση την οποία τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιούν κυρίως για να διαχωρίσουν τον άνθρακα από την εξάτμιση.

Η δέσμευση πριν από την καύση αφορά την απομάκρυνση του CO2 από τα ορυκτά καύσιμα πριν ολοκληρωθεί η καύση.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), ο βρόχος ασβεστίου είναι μια άλλη πολλά υποσχόμενη τεχνολογία διαχωρισμού υπό ανάπτυξη. Αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα από τα καυσαέρια ενός εργοστασίου τσιμέντου χρησιμοποιώντας ένα ροφητικό οξείδιο του ασβεστίου και έχει τη δυνατότητα να απανθρακοποιήσει την παραγωγή τσιμέντου.


Σε πορεία για το Καθαρό Μηδέν
έως το 2050

Η παγκόσμια ετήσια δυναμικότητα CCUS το 2023 ανήλθε συνολικά σε 55 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Ωστόσο, αυτή η χωρητικότητα πρέπει να αυξηθεί σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους για να επιτευχθεί καθαρό μηδέν έως το 2050, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του IEA.

Το 2023, η ετήσια αύξηση της παγκόσμιας χωρητικότητας CCUS ήταν 6,6%. Με αυτόν τον ρυθμό, δεν θα επιτύχουμε τον καθαρό μηδενικό στόχο δέσμευσης άνθρακα μέχρι το 2070.

Για να επιτευχθεί ο καθαρός μηδενικός στόχος για τη δέσμευση άνθρακα έως το 2050, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της παραγωγικής ικανότητας άνθρακα πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί σε τουλάχιστον 11% ετησίως.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες θα χρειαστούν περισσότερα από άλλες, καθώς μόνο το 1/3 της δέσμευσης CO₂ προβλέπεται να προέρχεται από προηγμένες οικονομίες.

 

Η προτροπή του ΙΕΑ

Ο ΙΕΑ αναφέρει το κόστος ως τον κύριο λόγο που η βιομηχανία CCUS υπολείπεται, αλλά επιμένει ότι η επίτευξη του καθαρού μηδενός είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς αυτό.

Έτσι, ο ΙΕΑ προτρέπει τον δημόσιο τομέα να παρέμβει εκεί όπου η ιδιωτική χρηματοδότηση υπολείπεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης