Ενέργεια

Philenews: Πρόταση Παπαναστασίου για είσοδο της ΑΗΚ στον Great Sea Interconnector

Philenews: Πρόταση Παπαναστασίου για είσοδο της ΑΗΚ στον Great Sea Interconnector
Οι ανησυχίες που εκφράζει η ΑΗΚ
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, κατέθεσε εχθές (8/10) πρόταση στη διοίκηση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) που προβλέπει την είσοδό της στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης.

Σύμφωνα με τον Philenews, ο κ. Παπαναστασίου συζήτησε σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ το ενδεχόμενο ο τομέας των Δικτύων της ΑΗΚ να αποσχιστεί, να μετατραπεί σε 100% κρατική εταιρεία και με τη σειρά της να συστήσει θυγατρική εταιρεία, η οποία να επενδύσει, εκ μέρους της Κύπρου, 100 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector.

Για την κυπριακή κυβέρνηση, η ΑΗΚ είναι ο κατ’ εξοχήν κατάλληλος οργανισμός να διαχειριστεί με τεχνοκρατική επάρκεια την υπο εξέταση συμμετοχή στο έργο των 2 δισ.

Να σημειωθεί ότι αυτό που ανησυχεί πολλούς στην ΑΗΚ είναι το ενδεχόμενο να εκτεθούν εθνικές υποδομές της κολοσσιαίας αξίας των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρισμού στον επιχειρηματικό κίνδυνο ενός μεγαλεπήβολου έργου, με πολλές τεχνικές, οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

Ανησυχεί επίσης η πιθανότητα να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για είσοδο στα Δίκτυα ιδιωτών επενδυτών, κάτι που αποκλείστηκε το 2017, με απόφαση που λήφθηκε μετά από έντονη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη με την ΑΗΚ.

Από κυβερνητικής πλευράς αναφέρεται πως ο κίνδυνος για το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο από το όποιο επενδυτικό ρίσκο δεν είναι βάσιμος, από την στιγμή που την επένδυση θα την κάνει θυγατρική εταιρεία των Δικτύων.

Δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση -ούτε και ζητήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας- επίσημη τοποθέτηση από την Αρχή Ηλεκτρισμού για την πρόταση που επεξηγήθηκε χθες.

Το θέμα, λόγω της σοβαρότητας του, θα συζητηθεί επισταμένα το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου και της ανώτερης διεύθυνσης.

Από την άλλη, η λήψη απόφασης δεν μπορεί να παραταθεί επί μακρόν, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου το κράτος θα πρέπει να λάβει τη μεγάλη απόφαση για αγορά ή όχι μετοχικού κεφαλαίου στον Great Sea Interconnector. Λόγω της ανησυχίας που έχει προκληθεί σε τμήμα των εργαζομένων, θεωρείται δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει ενημέρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για όσα συζητούνται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης