Σδούκου: Ειδικό νομοσχέδιο για τα αγροβολταϊκά

Σδούκου: Ειδικό νομοσχέδιο για τα αγροβολταϊκά

Στόχος είναι να εφαρμοστεί εντός του 2024 - Θα προσδιορίσει τις κατάλληλες τοποθεσίες για την προώθηση τέτοιων συστημάτων

 

Νέο ειδικό νομοθετικό πλαίσιο προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τα αγροβολταϊκά.

Το σχέδιο που σκοπεύει να εφαρμόσει το αρμόδιο Υπουργείο αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της δέσμευσης γης υψηλής παραγωγικότητας για φωτοβολταϊκά (Φ/Β).

Στόχος είναι να επιτρέπεται στις συγκεκριμένες μονάδες και η καλλιέργεια εκτός από την παραγωγή ηλεκτρισμού στην ίδια έκταση.

Ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του πλαισίου ορίζεται το 4ο τρίμηνο 2024.
Μάλιστα η Αλεξάνδρα Σδούκου (Υφυπουργός ΥΠΕΝ) σε πρόσφατη τοποθέτησή της στη Βουλή,
τόνισε ότι η Πολιτεία έχει εισάγει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο (με το ν. 5087/2024) για τη ρύθμιση των ζητημάτων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, το οποίο προβλέπει ότι για την εγκατάσταση Φ/Β εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW), θα απαιτείται η άσκηση καλλιεργητικής δραστηριότητας.


Συνεργασία δύο υπουργείων

Tα είδη και οι καλλιέργειες των φυτών, όπως και οι συνθήκες της καλλιέργειάς τους θα καθοριστούν με ειδική μελέτη, που θα εκπονηθεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατόπιν της μελέτης (με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας), θα καθοριστούν οι κατηγορίες των αιτούντων, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και άλλες λεπτομέρειες για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών και την άσκηση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

H εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία συνδυάζεται και με την υπ’ αριθμ. 16989 μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τίτλο: «Βελτιστοποίηση της χρήσης του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας» η οποία προβλέπει ένα ολιστικό πλαίσιο πολιτικής για τη διπλή χρήση της γης για τη γεωργία και την ηλεκτροπαραγωγή από ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, με στόχο την προώθηση της εγκατάστασης αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων.

 

Τι θα παρέχει το νέο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με την υφυπουργό, το συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής θα προσδιορίσει τις κατάλληλες τοποθεσίες για την υλοποίηση αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων, τις ειδικές δράσεις για την προώθηση των αγροφωτοβολταϊκών και τους κανόνες που αφορούν τη διπλή χρήση της γης και την υλοποίηση έργων στον τομέα των αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης