Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ExxonMobil Outlook: Αύξηση 15% στην χρήση ενέργειας έως το 2050- Σήμα κινδύνου για τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

ExxonMobil Outlook: Αύξηση 15% στην χρήση ενέργειας έως το 2050- Σήμα κινδύνου για τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Κρίσιμος ο ρόλος των ΑΠΕ - Μείωση των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030

 

Αύξηση 15% στη συνολική χρήση ενέργειας παγκοσμίως και 80% στην χρήση ηλεκτρισμού έως το 2050 προβλέπει το Global Outlook2024 της ExxonMobil το οποίο κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την μείωση των επενδύσεων στην παραγωγή πετρελαίου η οποία περιορίζεται κατά 15% ετησίως.
Η ExxonMobil στο 2024 Global Outlook, παρουσιάζει τις προβλέψεις της εταιρείας σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση ενέργειας, τους ενεργειακούς πόρους και τις μειώσεις εκπομπών έως το 2050 σύμφωνα με το offshore-mag.

Σύμφωνα με αυτό χωρίς νέες επενδύσεις, οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου θα μειωνόταν κατά περισσότερα από 15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μόνο τον πρώτο χρόνο, αναφέρει η έκθεση και με αυτόν τον ρυθμό, μέχρι το 2030, οι προμήθειες πετρελαίου θα μειωνόταν από 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε λιγότερο από 30 εκατομμύρια – δηλαδή 70 εκατομμύρια βαρέλια λιγότερο από αυτό που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης κάθε μέρα».

Σε ένα τέτοιο σενάριο ο κόσμος θα αντιμετώπιζε σοβαρές ελλείψεις ενέργειας και διαταραχές στην καθημερινή ζωή εντός ενός έτους από τη διακοπή των επενδύσεων ενώ η μόνιμη απώλεια του 15% της προσφοράς πετρελαίου ετησίως θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου κατά περισσότερο από 400%.

Ανάγκη για προσιτή ενέργεια

Η έκθεση σημειώνει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από οκτώ δισεκατομμύρια σήμερα σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια το 2050. Με δύο δισεκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη, η έκθεση σημειώνει ότι ο κόσμος θα χρειαστεί νέους τρόπους για να παράγει πιο αξιόπιστα, προσιτή ενέργεια δίνοντας ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο και περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Ο κόσμος θα είναι διαφορετικός το 2050, αλλά η ανάγκη να παρέχουμε αξιόπιστη, προσιτή ενέργεια που οδηγεί στην οικονομική ευημερία και το καλύτερο βιοτικό επίπεδο, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα παραμείνει εξίσου κρίσιμη όσο σήμερα», σχολίασε η έκθεση. «Η επίτευξη αυτής της ισορροπίας θα απαιτήσει αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και σχεδόν κάθε άλλη μορφή διαθέσιμης ενέργειας – επειδή η πρόσβαση στην ενέργεια οδηγεί την ανθρώπινη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής».

Πιν_3.JPG


Χρησιμοποιώντας τα Ηνωμένα Έθνη που δημιούργησαν τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης από το 2022, η ExxonMobil προσδιόρισε ότι περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα κάτω από το «σύγχρονο ενεργειακό ελάχιστο». Η έκθεση σημείωσε ότι είναι πολύ χαμηλότερο από τα σύγχρονα πρότυπα διαβίωσης, τα οποία απαιτούν αξιόπιστη ενέργεια για στέγαση, υποδομές, θέσεις εργασίας και κινητικότητα.

«Σύμφωνα με την ανάλυση, για να ανέβει μια χώρα πάνω από αυτό το όριο, η μέση κατανάλωση ενέργειας κατά κεφαλήν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) ετησίως», παρατήρησε η έκθεση της ExxonMobil. «Οι ανεπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν, κατά μέσο όρο, το τριπλάσιο από αυτό. Η παροχή των βασικών ενεργειακών αναγκών είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου των Ηνωμένων Εθνών για «τερματισμό της φτώχειας σε όλες τις μορφές της παντού».

Καθοριστικός ο ρόλος των ΑΠΕ

Η προώθηση των κρατών προς το σύγχρονο ενεργειακό ελάχιστο θα οδηγήσει σε προβλεπόμενη αύξηση 15% στη συνολική χρήση ενέργειας παγκοσμίως από τώρα έως το 2050, εκτιμά η ExxonMobil. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Το ίδιο θα κάνουν και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο». Η έκθεση σημειώνει ότι μια τέτοια αύξηση θα επιτρέψει την οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αντίθετα, η χρήση ενέργειας στις ανεπτυγμένες χώρες αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 10% καθώς βελτιώνεται η απόδοση. «Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα κομβικό στάδιο: Πρέπει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να εξακολουθεί να παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται οι άνθρωποι», αναφέρει η έκθεση.

Ακόμη και καθώς οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναπτύσσονται και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα αρχίσουν να μειώνονται για πρώτη φορά μέχρι το 2030, προβλέπει η ExxonMobil. «Στην πραγματικότητα, οι προοπτικές δείχνουν ότι οι εκπομπές άνθρακα θα συνεχίσουν να μειώνονται μέχρι το 2050». Αυτό θα συμβεί, εκτιμά η εταιρεία, μέσω μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης, περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τεχνολογιών χαμηλότερων εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, του υδρογόνου και των βιοκαυσίμων.

Ως μέρος του συνολικού ενεργειακού μείγματος του κόσμου, η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 80% έως το 2050, σύμφωνα με την έκθεση. Γενικότερα, οι πιο σημαντικές αλλαγές στο συνολικό ενεργειακό μείγμα του κόσμου από τώρα και τότε θα είναι ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα αυξηθούν κατά περισσότερο από τέσσερις φορές στο συνολικό ενεργειακό μείγμα. Ο άνθρακας θα συνεχίσει να εκτοπίζεται από πηγές χαμηλότερων εκπομπών, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, το οποίο μειώνει τις εκπομπές άνθρακα έως και 60% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 50% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος το 2050

Η έκθεση προβλέπει ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να αποτελούν περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος το 2050. Η ανάλυσή της σημειώνει ότι αν κάθε νέο αυτοκίνητο που πωλήθηκε στον κόσμο το 2035 ήταν ηλεκτρικό, η ζήτηση πετρελαίου το 2050 θα εξακολουθούσε να είναι 85 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – ο ίδιος αριθμός που ήταν το 2010.

Η έκθεση σημειώνει περαιτέρω ότι η ζήτηση πετρελαίου για την παραγωγή βενζίνης για επιβατικά αυτοκίνητα θα μειωθεί έως το 2050. Αλλά προσθέτει ότι «αυτό που πολλοί δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η παραγωγή βενζίνης δεν είναι παρά μια σχετικά μικρή χρήση του πετρελαίου». Η μεγάλη πλειονότητα του παγκόσμιου πετρελαίου χρησιμοποιείται και θα χρησιμοποιηθεί για βιομηχανικές διεργασίες, όπως η κατασκευή και η χημική παραγωγή, μαζί με τις μεταφορές βαρέως τύπου, όπως η ναυτιλία, τα φορτηγά και η αεροπορία. «Αυτές οι υπηρεσίες χρειάζονται για τη σύγχρονη ζωή – και τροφοδοτούν επίσης τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη στον αναπτυσσόμενο κόσμο», σχολίασε η έκθεση.


πιν2_3.JPG

Η ExxonMobil υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για συνεχείς επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου ουσιαστικά [θα] εξαφανιστούν χωρίς συνεχείς επενδύσεις», παρατήρησε η έκθεση. «Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο παραμένει ισχυρή, η διατήρηση των επενδύσεων είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Οι επιπτώσεις από την μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Το outlook σημείωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου μειώνεται φυσικά με ρυθμό περίπου 15% ετησίως. «Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της IEA για περίπου 8%,» ανέφερε η έκθεση. Αυτός ο αυξημένος ρυθμός μείωσης είναι το αποτέλεσμα της μετατόπισης του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος προς «μη συμβατικές» πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Πρόκειται κυρίως για σχηματισμούς σχιστόλιθου και πυκνών πετρωμάτων όπου η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου συνήθως μειώνεται ταχύτερα», ανέφερε η έκθεση.

«Με συγκεκριμένους όρους: Χωρίς νέες επενδύσεις, οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου θα μειωνόταν κατά περισσότερα από 15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μόνο τον πρώτο χρόνο», παρατήρησε η έκθεση. «Με αυτόν τον ρυθμό, μέχρι το 2030, οι προμήθειες πετρελαίου θα μειωνόταν από 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε λιγότερο από 30 εκατομμύρια – δηλαδή 70 εκατομμύρια βαρέλια λιγότερο από αυτό που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης κάθε μέρα».

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η έκθεση παρατήρησε ότι «ο κόσμος θα αντιμετώπιζε σοβαρές ελλείψεις ενέργειας και διαταραχές στην καθημερινή ζωή εντός ενός έτους από τη διακοπή των επενδύσεων». Δεδομένων των ανταποκρίσεων των τιμών σε προηγούμενα σοκ προσφοράς πετρελαίου, η μόνιμη απώλεια του 15% της προσφοράς πετρελαίου ετησίως θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου κατά περισσότερο από 400%. Συγκριτικά, οι τιμές αυξήθηκαν 200% κατά τη διάρκεια των κραδασμών των τιμών του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970. Μέσα σε 10 χρόνια, τα ποσοστά ανεργίας πιθανότατα θα έφταναν το 30%. «Αυτό είναι υψηλότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930», σημειώνει η έκθεση.

Οποιαδήποτε πολιτική που «θα το κρατούσε [πετρέλαιο και αέριο] στο έδαφος» δεν είναι δίκαιη», σχολίασε η έκθεση. «Απαιτούνται συνεχείς επενδύσεις για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο – ακόμη και όταν εταιρείες όπως η ExxonMobil επενδύουν δισεκατομμύρια για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις δικές της δραστηριότητες και να βοηθήσουν άλλες βιομηχανίες να μειώσουν τις δικές τους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης