ΕΕ: Συμφωνίες υπογράφουν οι νικητές της πρώτης δημοπρασίας υδρογόνου

ΕΕ: Συμφωνίες υπογράφουν οι νικητές της πρώτης δημοπρασίας υδρογόνου
Το συνολικό ποσό της στήριξης ανέρχεται σε 694 521 237 ευρώ και θα εκταμιευθεί σε διάστημα δέκα ετών
Έξι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε projects ανανεώσιμου (πράσινου) υδρογόνου υπέγραψαν τις αντίστοιχες συμφωνίες επιχορήγησης, φτάνοντας έτσι όλο και πιο κοντά προς την υλοποίησή τους.

Το WEN υπενθυμίζει ότι στις 30 Απριλίου φέτος, επτά ευρωπαϊκά έργα επιλέχθηκαν για χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ στο πλαίσιο της πιλοτικής δημοπρασίας υδρογόνου του Ταμείου Καινοτομίας (δημοπρασία IF23).

Σήμερα, περίπου πέντε μήνες μετά, τα έξι από εκείνα τα επτά έργα έχουν υπογράψει τις αντίστοιχες συμφωνίες επιχορήγησης.

Η χρηματοδότηση από την ΕΕ θα βοηθήσει τις νικήτριες εταιρείες να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ του κόστους παραγωγής τους και της τιμής που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι βιομηχανικοί αγοραστές για αυτό το προϊόν.

Η δημοπρασία αυτή αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (EHB) που εγκαινιάστηκε από την Κομισιόν το 2023 και χρησιμοποιεί έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ για τη στήριξη των παραγωγών υδρογόνου και των καυσίμων μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO).

Ποια είναι τα έργα

Τα επιλεγμένα έργα βρίσκονται σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες:

- Ισπανία (Hysencia και Catalina),

-Πορτογαλία (Grey2green II και MP2X),

-Φινλανδία (eNRG Lahti),

-και Νορβηγία (Skiga).

Το Ταμείο Καινοτομίας θα στηρίξει αυτά τα έργα με μια σταθερή πριμοδότηση ανά χιλιόγραμμο πιστοποιημένου ανανεώσιμου υδρογόνου που παράγεται.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνονται πληρωμές πριν από την έναρξη της παραγωγής των έργων, ενώ από τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας επιχορήγησης, τα έργα έχουν στη διάθεσή τους έως και πέντε έτη για να αρχίσουν να παράγουν ανανεώσιμο υδρογόνο.

Το συνολικό ποσό της στήριξης ανέρχεται σε 694 521 237 ευρώ και θα εκταμιευθεί σε διάστημα δέκα ετών.

Οι επιμέρους επιχορηγήσεις κυμαίνονται από 8 εκατ. ευρώ έως 245 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις με ισχύ από 35 έως 500 MWe.

Το παραγόμενο ανανεώσιμο υδρογόνο θα εξυπηρετεί πολλούς τομείς, όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές βαρέων οχημάτων, η γεωργία ή η παραγωγή ηλεκτρονικού μεθανίου και ηλεκτρονικής μεθανόλης.

Συνολικά, τα έργα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν έως και 1,52 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου κατά τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας τους, αποφεύγοντας περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2.

Screenshot_2024-10-09_at_16-59-48_Winners_of_first_EU-wide_renewable_hydrogen_auction_sign_grant_agreements_paving_the_way_for_new_European_production_-_European_Commission.png


Μέχρι τα τέλη του 2024 ο δεύτερος διαγωνισμός

Αξιοποιώντας την εμπειρία από αυτόν τον πιλοτικό πλειστηριασμό, η Επιτροπή σχεδιάζει να ξεκινήσει τον δεύτερο διαγωνισμό ανανεώσιμου υδρογόνου μέσω του Ταμείου Καινοτομίας έως τα τέλη του 2024, με αυξημένο προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στις 27 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στον δεύτερο αυτό διαγωνισμό, όπου καθορίζονται τα κύρια στοιχεία και οι απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν.

Ιστορικό

Το Ταμείο Καινοτομίας είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων net zero τεχνολογιών, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ από τα έσοδα των δικαιωμάτων στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ μεταξύ 2020 και 2030.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου είναι μια πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής παραγωγής και των εισαγωγών ανανεώσιμου υδρογόνου στην ΕΕ.

Στόχος της είναι να αποδεσμεύσει ιδιωτικές επενδύσεις στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες, αντιμετωπίζοντας τις επενδυτικές προκλήσεις, καλύπτοντας το χρηματοδοτικό κενό και συνδέοντας τη μελλοντική προμήθεια ανανεώσιμου υδρογόνου με τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δημοπρασία ανανεώσιμου υδρογόνου έλαβε 132 προσφορές από 17 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ζήτησαν πάνω από 15 φορές τον διαθέσιμο προϋπολογισμό των 800 εκατ. ευρώ.

Οι 119 παραδεκτές και επιλέξιμες προτάσεις αξιολογήθηκαν και κατατάχθηκαν σύμφωνα με την τιμή προσφοράς τους από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης