Innovation Fund: Ενισχύει με 490 εκ. ευρώ τρεις ελληνικές βιομηχανίες για έργα δέσμευσης άνθρακα

Innovation Fund: Ενισχύει με 490 εκ. ευρώ τρεις ελληνικές βιομηχανίες για έργα δέσμευσης άνθρακα
Στόχος του Innovation Fund είναι να φέρει στην αγορά λύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τη στήριξη της μετάβασής της στην κλιματική ουδετερότητα
Μέσα στον τελευταίο χρόνο τρεις ελληνικές βιομηχανίες κατάφεραν να εντάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια για απανθρακοποίηση στο Innovation Fund ή Ταμείο Καινοτομίας. Με γρήγορα αντανακλαστικά, οι τρεις βιομηχανίες, ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ και Motor Oil, αξιοποίησαν την αλλαγή στόχευσης του Innovation Fund που έγινε το 2023 με την αναθεώρηση της Οδηγίας για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ.

Οι τρεις ελληνικοί όμιλοι, κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για ένταξη των έργων που σχεδιάζουν στο Innovation Fund, ώστε να λάβουν την προνομιακή χρηματοδότηση ύψους 60% της επένδυσης. Συνολικά τα τρία έργα θα αντλήσουν 490 εκ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου. Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση ύψους 234 εκ. ευρώ εγκρίθηκε για  την ΤΙΤΑΝ για έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής, για αντίστοιχο έργο έλαβε έγκριση για 124,5 εκ. ευρώ και στη Μοτορ Οιλ για το έργο IRIS που αφορά στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου, εγκρίθηκαν 127 εκ. ευρώ.

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ για το πρωτοποριακό έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS» που θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Η επιλογή του έργου έγινε στο πλαίσιο της τρίτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για έργα μεγάλης κλίμακας από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο.

Το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στον κόσμο για τη χρηματοδότηση καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO₂, θα υποστηρίξει το έργο του Ομίλου με χρηματοδότηση ύψους 234 εκατομμυρίων ευρώ. Το εν λόγω έργο, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, θα προωθήσει περαιτέρω την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος μείωσης εκπομπών CO₂ του Ομίλου, θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση της ελληνικής βιομηχανίας δομικών υλικών και θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο Άρης Τσικούρας, Διευθυντής και Υπεύθυνος του Έργου IFESTOS,  είχε δηλώσει σχετικά: «Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο του Τιτάν στον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με στόχο το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Το έργο «IFESTOS» αντανακλά τη δέσμευσή μας για βιωσιμότητα και καινοτομία προς ένα πιο «πράσινο» και ανθεκτικό μέλλον, σε συμφωνία με τις αρχές και την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα».

Ομιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής

Σημαντικό μέρος του έργου δέσμευσης CO2 «OLYMPUS» του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Καινοτομίας.

Το έργο «OLYMPUS» αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ στο Μηλάκι Ευβοίας σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture Storage - CCS). Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους άνω των 300 εκ. Ευρώ, εκ των οποίων το Ταμείο Καινοτομίας θα συμμετέχει με χρηματοδότηση ύψους 124,5 εκ. Ευρώ.

Ο κ. Δημήτρης Χανής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, δήλωσε σχετικά: «Με το έργο OLYMPUS προχωρούμε σε μια ακόμα στρατηγική επένδυση στην Ελλάδα, με τη στήριξη του Ταμείου Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώνοντας δραστικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και δημιουργώντας πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τη χώρα, επιταχύνοντας την πράσινη μετάβασή της. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης συμβάλλει αφενός στην ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος της Εταιρείας και αφετέρου στην επίτευξη των στόχων για απανθρακοποίηση και κλιματική ουδετερότητα, σε εναρμόνιση με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Το έργο μετασχηματισμού του εργοστασίου στο Μηλάκι σχεδιάζεται να δεσμεύει 1.000.000 τόνους CO2 ετησίως, ανοίγοντας το δρόμο για ένα «net zero carbon» μέλλον για την Εταιρεία και τον κλάδο δομικών υλικών στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. To 2029 o Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ θα διαθέσει στην αγορά το τσιμέντο ECOPlanet ZERO με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Το έργο «OLYMPUS» είναι ένα από τα 17 έργα που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση, μεταξύ των 139 προτάσεων που κατατέθηκαν στο δεύτερο call του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ το 2022 διεκδικώντας 1.8 δισ. Ευρώ.

Όμιλος Μotor Oil

Το έργο ΙRIS της Motor Oil θα λάβει χρηματοδότηση ύψους  €127 εκατ., από το Tαμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας Προετοιμασίας Συμφωνίας Επιχορήγησης (Grant Agreement Preparation).

Συνολικά κατατέθηκαν 239 προτάσεις διεκδικώντας €18 δισ. έναντι προϋπολογισμού €3,6 δισ, και επιλέχθηκαν 41 έργα, εκ των οποίων 8 στην κατηγορία «γενική απανθρακοποίηση» όπου συγκαταλέγεται και το έργο IRIS.

Συγκεκριμένα, το έργο IRIS αφορά στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου της Motor Oil. Το IRIS θα μειώσει δραστικά το αποτύπωμα άνθρακα του διυλιστηρίου, ενώ παράλληλα θα επιδείξει ένα βιομηχανικό οικοσύστημα παραγωγής υδρογόνου με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τη χρήση του ως φορέα καθαρής ενέργειας. Με το έργο αυτό δίνεται στη Motor Oil η δυνατότητα να μειώσει ουσιαστικά το ανθρακικό της αποτύπωμα, να παράγει 56,000 τόνους ετησίως μπλε υδρογόνο που ικανοποιεί όλα τα όρια αειφορίας και τέλος να θέσει τις βάσεις για την  παραγωγή e-fuels μέσω της κατασκευής και λειτουργίας νέας μονάδας παραγωγής συνθετικής μεθανόλης χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού της Motor Oil αλλά και των δυνατοτήτων της να ηγηθεί της επόμενης ημέρας του ενεργειακού κλάδου. Με ορίζοντα το 2030, η Motor Oil ήδη προχωρά δυναμικά στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτυπώνει τις στρατηγικές της προτεραιότητες και συνολικά αγγίζει τα €4 δισ. Πρόκειται για ένα πλάνο που αντανακλά τη δέσμευση για υπεύθυνη δράση, την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, την επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επένδυση σε νέες βιώσιμες τεχνολογίες.

Τι είναι το Ταμείο Καινοτομίας

Το Ταμείο Καινοτομίας είναι το ταμείο της ΕΕ για την πολιτική για το κλίμα, με επίκεντρο την ενέργεια και τη βιομηχανία. Στόχος του είναι να φέρει στην αγορά λύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τη στήριξη της μετάβασής της στην κλιματική ουδετερότητα, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά της.

Το Ταμείο Καινοτομίας είναι ένα βασικό χρηματοδοτικό μέσο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της ΕΕ σε ολόκληρη την οικονομία στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού και των προτεραιοτήτων για το κλίμα και την ενέργεια που προτείνονται στο Σχέδιο REPowerEU, στην Τράπεζα Υδρογόνου, στο Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας και στο Νόμο Net-Zero Industry Act.

Το 2023, η αναθεώρηση της Οδηγίας για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ ενίσχυσε το Ταμείο Καινοτομίας ως εξής:

-Το συνολικό μέγεθος του Ταμείου Καινοτομίας έχει αυξηθεί από 450 εκατομμύρια δικαιώματα ETS σε περίπου 530 εκατομμύρια δικαιώματα ETS

-Αλλαγές πεδίου εφαρμογής: νέοι τομείς (π.χ. ναυτιλία, αεροπορία). εισαγωγή έργων μεσαίας κλίμακας· εφαρμογή της αρχής «Μη σημαντική βλάβη» (DNSH) από το 2025· ισχυρότερη αναφορά σε πολλαπλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις

-Η εισαγωγή νέων χρηματοοικονομικών μέσων («Ανταγωνιστική Προσφορά»)

-Μεγαλύτερη προσοχή στη γεωγραφική ισορροπία, μεταξύ άλλων μέσω της τεχνικής βοήθειας προς τα κράτη μέλη με χαμηλή αποτελεσματική συμμετοχή

Με αυτές τις βελτιώσεις, μπορεί  να συμβάλει στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ώστε να πρωτοστατήσουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες στην καθαρή τεχνολογία.

Οι στόχοι του Ταμείου Καινοτομίας είναι:

-Η βοήθεια των επιχειρήσεων να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια και τη βιομηχανία

-τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης

- να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με ασφάλεια στο μέλλον

-η ενίσχυση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής ηγετικής θέσης σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων που επικεντρώνονται σε:

-καινοτόμες τεχνολογίες και διεργασίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων που μπορούν να υποκαταστήσουν τις βιομηχανίες έντασης άνθρακα

-δέσμευση και χρήση άνθρακα – CCU

-κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

-καινοτόμο παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

-αποθήκευση ενέργειας

-νέους τομείς που προστέθηκαν μετά την αναθεώρηση της οδηγίας ETS: καθαρή μηδενική κινητικότητα (θαλάσσιες, αεροπορικές, οδικές μεταφορές) και κτίρια

Με τη νέα του στόχευση, το Ταμείο Καινοτομίας παρέχει περισσότερη χρηματοδότηση με πιο ευέλικτο τρόπο, μέσω μιας απλούστερης διαδικασίας επιλογής και είναι ανοιχτό σε έργα από βιομηχανίες έντασης ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης